Radovan Stanković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Radovan Stanković (10. mart 1969. Trebica, općina Foča) srpski vojnik osuđen na 20 godina zatvora pred Sudom BiH, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Foče u periodu od aprila 1992. do februara 1993. godine.

Radovan Stanković je zajedno s drugim pripadnicima Miljevinskog bataljona, Brigade za taktičke operacije iz Foče, srpske vojske u augustu 1992. godine formirao logor za žene u tzv. Karamanovoj kući, koju su vojnici zvali "javna kuća", u kojoj su zatvorili veliki broj osoba ženskog spola bošnjačke nacionalnosti, od kojih su većina bile maloljetne, te su ih sistematski silovali i tukli.

Komandant Miljevinskog bataljona je bio Pero Elez, a Neđo Samardžić, Zoran Samardžić i Nikola Brčić zajedno sa osuđenim Stankovićem su bili zaduženi za ženski logor u kojem su se srpski vojnici iživljavali nad djevočicama od kojih su neke imale po dvanaest godina prisiljavajući ih na oralni, vaginalni i analni seks. Žene su pored silovanja, također mučene i odvođene na prisilni rad. Broj silovanih žena koje je sprovodila srpska vojska u BiH nije tačno utvrđen, ali se procjenjuje između 22.000 i 40.000, jer se mnoge žene ni danas ne mogu suočiti sa zločinom koji je nad njima počinjen, pa se tako ne usuđuju prijaviti silovanje.

25. maja 2007. Radovan Stanković je pobjegao usred bijela dana stražarima KPZ-a Foča na putu prema bolnici.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]