Rafting Tarom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Turistički rafting rijekom Tarom počeo je 1964. godine sa proširenjem programa turističkog splavarenja, što se do tada povremeno radilo, samo na rijeci Drini, drvenim splavovima.  

Rafting[mrtav link] Tara

Kanjonom rijeke Tare vršeno je samo transportovanje balvana sve do 1970. godine iz nepristupačnih dijelova kanjona. Danas je rafting na Tari spoj avanture i odmora. S obzirom na atraktivnost, rafting na Tari je kategoriziran od III-IV stepena (prema međunarodnoj ljestvici kategorizacije rijeka), što Taru svrstava u sam vrh najatraktivnijih rijeka na svijetu, zajedno s Coloradom i Zambezijem.  

Tara je plovna dužinom od 95 km. Njen najuzbudljiviji dio je u posljednjih 20 km, od mjesta zvanog Brštanovica, do spoja s Pivom gdje se od ove dvije rijeke formira Drina. To je i prirodna granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U ovom dijelu nalazi se preko 20 lijepih, uzbudljivih i najvećih bukova. U donjim dijelovima Tare izdvajaju se tzv. Manita Vrela, koja se sa visine od oko 20m obrušavaju na Taru i vodopad Šipčanica.

Trajanje raftinga ovisi o visini vode, vremenskim uvjetima i broju posade u čamcu. Tokom godine rijeka Tara ima varijacije u nivou i visini vodostaja. U maju, kada je vodostaj najviši, spuštanje traje oko 45 minuta, a u augustu i septembru 3-4 sata. Rafting se obavlja gumenim čamcima, specijalno rađenim za "divlje" vode, kapaciteta od 8 do 10 osoba. Turisti koji dolaze na rafting dobijaju opremu za rafting: neoprensko odijelo, čizme, pojas za spašavanje, kacige i veslo, a u slučaju kiše dobijaju kabanice. Važnu ulogu u raftingu igra skiper, osoba koja upravlja čamcem, koja je i vodič raftinga. Skiperi su prošli obuku i certificirani su od Međunarodne federacije za rafting (IRF).[1]

Prije samog starta, skiper održava kratki kurs o raftingu. Tokom raftinga turisti mogu nositi foto-aparate i kamere koji se čuvaju u posebnim hermetički zatvorenim kesama ili spremnicima. Na najatraktivnijim mjestima pauze se uzimaju za fotografije i osvježenja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rafting Tara". Rafting Tara Lokalni Vodiči. Arhivirano s originala, 23. 8. 2018. Pristupljeno 25. 1. 2019.