Rajko Kuzmanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Rajko Kuzmanović
Rođenje

1. decembar 1931.

Čelinac, Kraljevina Jugoslavija
Zanimanje pravnik

Prof. dr Rajko Kuzmanović (rođen 1. decembra 1931. godine u Čelincu), akademik je i bivši predsjednik Republike Srpske.

Kao priznat naučni radnik, izabran je za dopisnog člana najviše naučne ustanove u Republici Srpskoj – Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske – 27. juna 1997. godine, a za redovnog 21. juna 2004. godine. Bio je sekretar Odjeljenja društvenih nauka i potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a za njenog predsjednika izabran je 2004. godine. Preporuke za njegov izbor dali su, između ostalih, velikani srpske pravne i političke misli – akademici prof. dr Radomir Lukić, prof. dr Ljubomir Tadić i prof. dr Milorad Ekmečić.

Član je još triju akademija nauka i umjetnosti: Međunarodne kneževske akademije humanitarnih i prirodnih nauka (MAGEN) Ruske Federacije u Moskvi od 2001. (redovni član), Balkanske akademije nauka i kulture (BASE) u Sofiji od 2005. (dopisni član) i Svjetske akademije nauka i umjetnosti (WAAS), u San Francisku, od 2006. (redovni član)

Na prijevremenim izborima 9. decembra 2007. godine, kao nestranačka ličnost ispred SNSD-a i SPRS-a. Na tim izborima koji se održavaju po većinskom sistemu, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH dobio je 41,78 odsto glasova. [1] [2]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]