Idi na sadržaj

Raketni motor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
RS-68 se testira u NASA-inom svemirskom centru Stennis
Viking 5C raketni motor koji se koristi na Ariane 1 do Ariane 4

Raketni motor[1][2] koristi uskladištena raketna goriva kao reakcionu masu za formiranje brzog propulzivnog mlaza fluida, obično visokotemperaturnog gasa. Raketni motori su reakcioni motori, koji proizvode potisak izbacivanjem mase unazad, u skladu sa trećim Newtonovim zakonom. Većina raketnih motora koristi sagorijevanje reaktivnih hemikalija za opskrbu potrebnom energijom, ali postoje i nezapaljivi oblici kao što su hladni plinski potisnici i nuklearne termalne rakete. Vozila na raketni motor se obično koriste za balističke rakete (obično koriste čvrsto gorivo) i rakete. Raketna vozila nose sopstveni oksidator, za razliku od većine motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, tako da se raketni motori mogu koristiti u vakuumu za pogon svemirskih letelica i balističkih projektila.

U poređenju sa drugim tipovima mlaznih motora, raketni motori su najlakši i imaju najveći potisak, ali imaju najmanju potrošnju goriva (imaju najmanji specifični impuls). Idealan izduvni gas je vodik, najlakši od svih elemenata, ali hemijske rakete proizvode mešavinu težih vrsta, smanjujući brzinu ispuha.

Raketni motori postaju efikasniji pri velikim brzinama, zbog Oberth efekta.[3]

Terminologija[uredi | uredi izvor]

Ovdje se "raketa" koristi kao skraćenica za "raketni motor".

Termalne rakete koriste inertno pogonsko gorivo koje se zagrijava električnom energijom (elektrotermalni pogon) ili nuklearni reaktor (nuklearna termalna raketa).

Hemijske rakete se pokreću egzotermnom redukcijsko-oksidacijskom hemijskom reakcijom pogonskog goriva.

Raketno gorivo je masa koja se skladišti, obično u nekom obliku rezervoara, ili unutar same komore za sagorijevanje, prije nego što bude izbačena iz raketnog motora u obliku mlaza fluida za stvaranje potiska.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rocket Propulsion".
  2. ^ "Rocket motor | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 5. 2024.
  3. ^ Hermann Oberth (1970). "Ways to spaceflight". Translation of the German language original "Wege zur Raumschiffahrt," (1920). Tunis, Tunisia: Agence Tunisienne de Public-Relations.