Idi na sadržaj

Ramin vrt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vrt Rame
Korice prvog izdanja
AutorArthur C. Clarke i Gentry Lee
Originalni nazivThe Garden of Rama
IlustratorPaul Swendsen
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačGollancz (UK)
Bantam Spectra (SAD)
Datum izdanja29.9.1991
Vrsta koricaTvrde i meke korice
Broj stranica384
ISBN broj0-575-05169-8

Vrt Rame (engleski: The Garden of Rama) naučnofantastični je roman britanskog pisca Arthura C. Clarkea i američkog pisca Gentry Lee, objavljen 26.9.1991.

Sažetak radnje

[uredi | uredi izvor]

Roman preuzima priču devet mjeseci nakon završetka Rame II i dalje prati priču o tri astronauta iz ekspedicije u Rami II koji su bili zarobljeni u cilindričnom svemirskom brodu Rama II, koja je krenula prema dubokom svemiru. Na putu je rođeno petoro djece. Simone Tiasso Wakefield, Catharine Colin Wakefield, Eleanor Joan Wakefield, Benjamin Ryan O'Toole i Patrick Erin O'Toole, rodila je Nicole des Jardins iz njenih veza sa Richardom Wakefieldom i Michaelom O'Tooleom. Ova djeca kasnije postaju glavni likovi u Otkrivena Rama. Nakon dvanaestogodišnjeg putovanja, stižu u blizinu zvijezde Sirijus, gdje se svih osam sastaje s Ramanskim čvorom. U Čvoru su podvrgnuti fiziološkim testovima godinu dana dok se Rama obnavlja, i na kraju su poslani nazad u Sunčev sistem, ovog puta da prikupe još dvije hiljade predstavnika čovječanstva. Zemaljska agencija, poznata kao ISA, prima poruku od Rame koja traži dvije hiljade ljudi. Nakon prijema, poruka se drži u tajnosti i, pod maskom nove kolonije na Marsu, ISA počinje da preuzima njen teret. ISA bira nekoliko svojih predstavnika; u međuvremenu, oni selektivno okupljaju osuđenike i obećavaju im slobodu ako budu izabrani za koloniste. Podijeljeni su na tri broda: Nina, Pinta i Santa Maria (nazivi zasnovani na brodovima Kristofora Kolumba Niña, Pinta i Santa María) koji uzastopno pristižu u Ramu. U ovom trenutku kolonisti shvataju da je sve obmana (uprkos kolosalnoj veličini Rame) koju je stvorila ISA. S tim nezadovoljstvom kao tonom po njihovom dolasku, Rama III se vraća u duboki svemir sa svojim novim teretom.

Ubrzo agresivna grupa ljudi, predvođena mafijaškim bosom, preuzima kontrolu nad ljudskom kolonijom i započinje rat uništenja i propagande protiv jedne od drugih rasa koje zauzimaju masivnu letjelicu. Originalni astronauti i njihova djeca su nemoćni da spriječe genocid. Međutim, agresivno ponašanje ljudske vrste ne prolazi nezapaženo: druga vrsta, ljudima nepoznata, posmatra njihovo ponašanje i počinje razmišljati o mogućem kontranapadu.

U međuvremenu, Rama III utvrđuje da je potpuna eskalacija sukoba neizbježna i šalje hitan signal svojim drevnim gradiocima. Roman se završava klifhengerom (engleski: cliffhanger), uoči pogubljenja jednog od originalnih astronauta.

Prijem

[uredi | uredi izvor]

Recezenti smatraju da je "sjaj i osjećaj čuđenja koji su stvoreni njegovim prvim pojavljivanjima erodirani.[1] "Nekada uzbudljivi, ``cilindrični brod-svijet, pretvoren je u jeftino oslikanu pozadinu za jednako blještavo izlaganje politike vođa podzemlja te da je roman razočaravajući.[2]

Knjige u seriji

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Rama II". publishersweekly.com. Pristupljeno 5. 6. 2024.
  2. ^ THE GARDEN OF RAMA | Kirkus Reviews (jezik: engleski).

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]