Ramiz Delalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ramiz Delalić
Example alt text
Ramiz Delalić svjedoči na suđenju Seferu Haliloviću
Rođenje

15. februar 1963.

Priboj, Srbija
Smrt

27. juni 2007.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Ramiz Delalić zvani Ćelo (15. februar 1963 - 27. juni 2007) je poznat kao bivši komandant Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH tokom rata u Bosni i Hercegovini učestvovao je u odbrani Sarajeva. Poznat je kao član sarajevskog podzemlja.

Ramiz Delalić rođen je u Priboju i nakon obavljanja vojnog roka u Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji u Tuzli preselio se u Sarajevo 1985. Bh. javnosti Delalić je poznat i po višegodišnjem procesu koji se protiv njega vodio u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, u martu 1992. na Baščaršiji. Taj proces nikada nije okončan.

27. juna 2007. u 23.30 sati u Odobašinoj ulici u centru Sarajeva, Delalića je dočekao ubica i u njega ispalio više hitaca iz vatrenog oružja. Navodno je u dva navrata ispaljeno po nekoliko metaka. Odmah nakon pucnjave, na mjesto događaja je stigla ekipa sarajevske Hitne pomoći. Međutim, Delaliću nije bilo spasa i ljekari su samo mogli konstatovati smrt.

Ramiz Delalić je ukopan na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]