Ramiz Delalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ramiz Delalić
RamizDelalic.jpg
Nadimak Ćelo
Rođenje (1963-02-15) 15. februar 1963.
Priboj, SR Srbija, SFR Jugoslavija
Smrt 27. juni 2007.(2007-06-27) (starost: 44)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Bošnjak
Djeca Delila i Benjamin
Pripadnost Bosna i Hercegovina Republika Bosna i Hercegovina
Čin komandant
Ratovi Rat u Bosni i Hercegovini
Važnije bitke Opsada Sarajeva
Vojska Armija Republike Bosne i Hercegovine
Jedinice Prvi korpus Armije RBiH
Zapovijedao 9. brdska brigada, Prvi korpus Armije RBiH

Ramiz Delalić zvani Ćelo (15. februar 1963.27. juni 2007.) bio je komandant Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH tokom rata u Bosni i Hercegovini gdje je učestvovao u odbrani Sarajeva. Bio je poznat kao član sarajevskog "kriminalnog podzemlja".

Ramiz Delalić rođen je u Priboju i nakon služenja vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji u Tuzli, preselio se u Sarajevo 1985. Delalić je poznat i po višegodišnjem procesu koji se protiv njega vodio u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, 1. marta 1992. na Baščaršiji. Taj proces nikada nije okončan.

27. juna 2007. u 23.30 sati u Odobašinoj ulici u centru Sarajeva, Delalića je dočekao ubica i u njega ispalio više hitaca iz vatrenog oružja. Navodno je u dva navrata ispaljeno po nekoliko metaka. Odmah nakon pucnjave, na mjesto događaja je stigla ekipa sarajevske Hitne pomoći te su ljekari konstatovali smrt.

Ramiz Delalić je ukopan na šehidskom mezarju na Kovačima u Sarajevu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]