Rašid Halifa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rashad Khalifa)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Rašad Halifa (19. novembar1935. - 31. januar 1990.)

Halifa (prezime) je bio egipatski musliman koji je 1959. preselio u SAD u svrhu studiranja biohemije. Kasnije postaje američki državljanin. Osniva islamsku grupu pod nazivom United Submitters International (kod nas poznatu i pod nazivom kaliflije, kuranije) čiji su osnovni vjerski principi pokornost Bogu (islam), odbacivanje sune kao izvora vjerskih zakona, te izučavanje Kurana kao jedinog izvora islama. Mnoge godine je Khalifa bio imam u "Masjid Tucson" u Arizoni.

Godine 1969. je Halifa počeo uz pomoć računara matematički analizirati Kur'an i tražiti određene redoslijede brojeva, te je 1974. došao do zaključka da je pronašao ključ čudnovatog redoslijeda brojeva. Prema Halifi,sveta knjiga islama je kodirana brojem 19. Tu tvrdnju ja bazirao na stihu: 'Nad njim je devetnaest' (poglavlje 74:30). Po tradicionalnom shvatanju, taj stih se odnosi na anđele. U toku svog žitota je Halifa publicirao mnogobrojne knjige o fenomenu broja 19.

U početku su Halifina otkrića bila relativno dobro primljena u islamskom svijetu, što se uskoro promijenilo kad se saznalo da on odbacuje sunu. Halifa je tvrdio da je on Božiji poslanik i da mu je Anđeo Gabrijel rekao da se njegovo (Halifino) ime posebno spominje u Kur'anu u 36 suri, ajetu 3. Također njegovo učenje je kod sunitskih i šiitskih teologa naišlo na osudu kao heretičko. On je također tvrdio da je poslanik saveza iz stiha 3:81. Tako on postavlja svoje vlastito ime Khalifa u jedan od stihova Kur'ana: Mi smo tebe (Halifa) poslali samo kao objavitelja radosne vijesti i kao onog koji opominje. (25:56). Bio je i upleten u jedan lokalni skandal. Prema pisanju jednog lista, bio je osumnjičen za seksualni odnos s maloljetnicom. Članak opisuje iskaz jedne šesnaestogodišnjakinje koja ga je optužila za silovanje. Međutim, dokazi nikad nisu pronađeni.

31. januara 1990. je Halifa ubijen u svojoj džamiji ubodom noža. Smatra se da je to bilo djelo jedne pakistanske ekstremističke organizacije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]