Ratko Mladić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Ratko Mladić
Optuženik na Haškom sudu za ratne zločine general Ratko Mladić
Optuženik na Haškom sudu za ratne zločine general Ratko Mladić
Biografske informacije
Datum rođenja 12. mart 1943 (1943-03-12) (74 god)
Mjesto rođenja Božanovići kod Kalinovika, Nezavisna država Hrvatska
Supruga Biljana Mladić
Karijera
Pripadnost SFR Jugoslavija
Republika Srpska
Godine u službi 1965–1997.
Čin general-pukovnik
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Rat u Bosni i Hercegovini
Vojska Jugoslavenska narodna armija
Vojska Republike Srpske
Zapovijedao Vojska Republike Srpske

Ratko Mladić (12. mart 1943 –) je bivši zapovjednik i general srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i haški optuženik za ratne zločine.

Biografija

Ratna karijera

U junu 1991. godine je poslan u Knin, kao komandant 9. korpusa JNA, tokom borbi između JNA i hrvatskih snaga. 4. oktobra 1991. godine unaprijeđen je u general-majora. 9. maja 1992. godine preuzeo je mjesto glavnog komandanta štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

12. maja 1992. godine je Skupština bosanskih Srba izglasala stvaranje Vojske RS. U isto vrijeme, Mladić je postavljen na dužnost Komandanta Vrhovnog štaba VRS-a, mjesto na kojem je bio do decembra 1996. godine. (U maju 1992, nakon povlačenja JNA iz Bosne, Druga vojna oblast JNA je postala jezgrom Glavnog štaba VRS-a.) 24. juna 1994. godine, unaprijeđen je u general-pukovnika.

24. jula 1995. godine Mladić je optužen od strane Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, uključujući i zločine vezane za blokadu Sarajeva. 16. novembra 1995. godine, optužnica je proširena i na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom napada na UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici u julu 1995. godine. Mladić je također odgovoran za uzimanje UN-ovog osoblja kao taoce.

Kao bjegunac ICTY-a, pretpostavljalo se da se skriva u Srbiji. Mladić je, prema navodima, viđen da prisustvuje nogometnoj utakmici između Kine i Jugoslavije u Beogradu u martu 2000. godine. Ušao je na VIP ulaz i sjeo u privatnu ložu okružen osmoricom naoružanih čuvara. Neki tvrde da je također viđen u predgrađu Moskve, i da je "često" posjetilac Soluna i Atine, što je podiglo sumnju da su mnogi lažni izvještaji poslani kako bi se pokrio njegov trag. Nema govora da je njegovo osiguranje na prilično visokom nivou [1]. U novembru 2004. godine, britanska vojna služba je priznala da vojna akcija privođenja Mladića i drugih optuženika nema mnogo šansi da uspije.

U martu 1994. Mladićeva kćerka Ana je izvršila samoubistvo tokom studija medicine u Beogradu. Moguće je da razlog njenom samoubistvu leži u intenzivnoj kritici Mladića u tadašnjim srbijanskim medijima. Sahranjena je na Topčideru, i vjeruje se da je Mladić neko vrijeme redovno dolazio na njen grob.

26. maja 2011. uhapšen je u selu Lazarovu pokraj Zrenjanina gdje se skrivao u kući svojih rođaka te je priveden na Sud u Beogradu gdje je odlučeno o njegovom izručenju ICTY-u.

Optužnica

Optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine. Druga optužnica, 16. novembra 1995, a izmijenjena optužnica donesena je 8. novembra 2002. godine pod nazivom Predmet Ratko Mladić (IT-95-5/18-I) - "Bosna i Hercegovina" i "Srebrenica". Izmjenjena optužnica [1] sastoji se od slijedećih tačaka:

  1. Genocid
  2. Učestvovanje u genocidu
  3. Progoni na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao zločini protiv čovječnosti
  4. Istrebljenje kao zločin prema čovječnosti
  5. Ubistvo, kao zločin protiv čovječnosti
  6. Ubistvo, kao kršenje ratnih zakona i običaja
  7. Deportacija ljudi, kao zločin protiv čovječnosti
  8. Nehumana dijela (prisilna premještanja), kao zločin protiv čovječnosti
  • 9-14. Protivpravno terorisanje civila, ubistvo, okrutno postupanje, nehumana dijela, napadi na civile.
  • 15. Uzimanje talaca

Reference

Vanjski linkovi