Razglednica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kolekcija razglednica

Razglednica je najčešće četverougaoni oblik tvrdog papira ili kartona namijenjena za pisanje i slanje poštom bez koverte (slanje je jeftinije). Razglednice se najčešće prave od strane privatne kompanije ili organizacije, za razliku od dopisnica koje izdaje pošta.

Usavršena reprodukcijska tehnika i razvoj fotografije, doprinijeli su da se u 20. vijeku razvije industrijska proizvodnja razglednica. Umjetničke reprodukcije, pejzaži, a naročito slike gradova kao turistički suveniri postali su predmet kolekcionarstva. Krajem 20. vijeka u svijetu se slalo preko 4.000.000 rezgladnica dnevno.

Dimenzije[uredi | uredi izvor]

Standardne dimenzije razglednica su 10,5 x 15 cm.

Deltiologija[uredi | uredi izvor]

Deltiologija je oblast kolekcionarstva koja se bavi sakupljanjem starih razglednica. U Sjedninjenim Američkim Državama je treći hobi kolekcionarstva po broju kolekcionara nakon numizmatike i filatelije

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]