Razgovor:Živinice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Živinice Grad[uredi izvor]

Službeni i puni naziv ovog naseljenog mjesta je "Živinice Grad". Vidi registar prostornih jedinica FBiH od 31.12.2014. http://www.fzs.ba/Reg/Sifarnik_op_nas_mj.pdf

Naseljeno mjesto je imalo naziv "Živinice" sve do 1985. kada je preimenovano u "Živinice Grad" (SL.L. SRBIH, 24/85) http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G2002/Pdf/G20026003.pdf
Naziv općine je "Općina Živinice".Sewerload (razgovor) 19:37, 13 juni 2015 (CEST)
Očigledno ne razumiješ neke stvari. To je jedna te ista stvar. --سلام - C3r4r2d2 19:33, 13 juni 2015 (CEST)

Ne razumijem zašto je jedna te ista stvar kad nisu isti nazivi. I priložio sam izvore. Nemojte misliti da ovo bezveze pišem. Sewerload (razgovor) 19:37, 13 juni 2015 (CEST)

Izvori ti nemaju veze s mozgom. SEDAM redova ispod tog što ti napisa stoji ŽIVINICE GRAD /ŽIVINICE/, UMESTO RANIJEG NAZIVA ŽIVINICE (SL.L. SRBIH, 24/85) , koga ti foliraš? Očigledno bacaš prašinu iz viših razloga. --سلام - C3r4r2d2 19:41, 13 juni 2015 (CEST)

Ne znam kako se možete tako obraćati prema meni. Ne znam zašto je kontradiktorno. Ali je evidentno iz registra prostornih jedinica da je to službeni naziv ovog naseljenog mjesta. Sewerload (razgovor) 19:45, 13 juni 2015 (CEST)

Prema tebi i prema tvojim ostalim korisničkim imenima ću isto postupati!!! Naveo sam u poglavlju historija promjene imena tog naseljenog mjesta, ali se i dalje općina zove Živinice. Drugi put ćeš biti ozbiljnije upozoren!!! --سلام - C3r4r2d2 19:48, 13 juni 2015 (CEST)

Ja imam samo jedan korsinički račun i molim da se ponašate prema mani kao bilo kojem drugom korisniku. Sewerload (razgovor) 19:51, 13 juni 2015 (CEST)

Evo jedno poređenje, u kojem ćete korisniče Sewerload vidjeti da nije sve grad, iako u svom imenu ima riječ grad. Općina Novi Grad u Sarajevu nije grad za sebe, nego je općina. "Živinice grad" nisu grad, nego naselje (ili općina), jer da bi neko mjesto bilo grad, ono taj status može dobiti samo ako je zakonski proglašeno da je grad. Radite, ali sa smislom, molim vas. Uostalom, kako ne primjećujete da su se zakonodavci igrali, jer je jedno vrijeme isto to mjesto imalo ime "Živinice tvornica"ǃ.--palapabosnia (razgovor) 20:12, 13 juni 2015 (CEST)

Prije nego što se nastavi diskusija moraju se definirati sljedeći pojmovi: Naselje (koristi se kao sinonim za naseljeno mjesto; iako nije isto; više se treba koristiti u slučaju Grbavica u Sarajevu ili Solina u Tuzli) Naseljeno mjesto (Općina je sastavljena od naseljenih mjesta i ona imaju svoju teritoriju) Mjesna zajednica (jedinica lokalne samouprave sastavljena za jedno naseljeno mjesto ili više naseljenih mjesta) Općina (Općina je sastavljena od naseljenih mjesta) Grad (nivo lokalne samouprave; Grad Sarajevo, Grad Bihać) grad ( kako sam primjetio koristi se za svako naseljeno mjesto gradskog karaktera; iako i ovo nije jasno definisano u svakodnevnom govoru) Upravu ste da Općina Novi Grad nije ni Grad ni grad. Živinice su općina. A "Živinice Grad" naseljeno mjesto u općini Živinice. Grad je neizostavni dio naziva Živinice Grad, kao npr Mrkonjić Grad. To nije odrednica za Grad (nivo samouprave). Niko se ne igra sa nazivima. Imate u Kaknju naseljeno mjesto Željeznička Stanica itd. "Radite, ali sa smislom, molim vas." ovo stvarno nije potrebno. Sewerload (razgovor) 20:35, 13 juni 2015 (CEST)

Šta je grad, je regulisano zakonom u BiH. Vjerojatno mislite na gradsko naselje! Postoji stranica, kao i zakonska regulativa, koja naselja u Bih su gradovi (sarajevo, Zenica...). Živinice je općina, kao i Maglaj, Kakanj i sl,--AnToni(razgovor) 20:52, 13 juni 2015 (CEST)
Замолио бих лепо да се не бришу коментари који не вређају, као и да се размотри понашање појединих корисника који "уједају нове кориснике". --Munja-x64 (razgovor) 20:54, 13 juni 2015 (CEST)
Munjo, nema potrebe za pravljenjem problema! U početku svako ima pravo na greške ili na drugačiji aspekt uređivanja! Mi smo zajednica, tako da se problemi mogu rješavati, bez provokacija, ali i bez brisanja tuđih mišljenja! Pogotovo kada se radi o iskusnim suradnicima, kao što si ti, ili kao što će kolega Sewerload, postati aktivnim i kvalitetnim rado! Moramo pokazati malo više strpljenja i međusobnog poštovanja!--AnToni(razgovor) 21:19, 13 juni 2015 (CEST)

~~ @Antonio Naravno da je tako. Nisam siguran šta je palapabosnia htio reći. Ali očito je da Grad u Živinice Grad je neizostavni dio naziva Živinice Grad. Meni je žao što je ovakva situacija ali se nadam da će ostali korisnici uvidjeti šta pišem. Sewerload (razgovor) 20:59, 13 juni 2015 (CEST)

Neću da provjeravam, ali ako u hitorijskom razvoju postoji takav naziv, nije problem da ostana u članku, ali članak se zove Živinice. Na sr.wiki postoje članci npr. Opština Živinice i Živinice Grad (gdje se misli na gradsko naselje). Gradska naselja (vjerovatno ih ima u svakoj općini - možda se misli na urbano područje? - nemaju nikakvu upravnu funciju, kao ni mjesne zajednice, koje su ostatak bivšeg uređenja. Ideja je simpatična, mada mislim da nikakov smisla nema udvostručavati članke i ponavljati isto! Koncept na bs.wiki je ovakav, jer gradska naselja, kao i druga naselja u općinama nemaju neku tematiku o kojoj se može pisati, tako da bi članak o gradskom naselju Živinice Grad, bio ponavljanje onoga što piše u članku o Živinicama. --AnToni(razgovor) 21:14, 13 juni 2015 (CEST)

Naseljeno mjesto gradskog karaktera nema svaka općina (U RS nemaju neke općine, ja mislim da imaju sve u FBIH). Mjesne zajednice su nivo samouprave i imaju ograničenu funkciju ali imaju funkciju. Ja ali imaju drugačiji naziv i to je dovoljno da se razdvoje. I ostala naseljena mjesta u Općini imaju svoje stranice. Btw ovdje ima greška: http://prntscr.com/7gkrth. Treba pisati naseljena mjesta umjesto naselja i Živinice Grad. Nadam se da ćete uvidjeti da ima smisla odvajati članke gdje nisu isti nazivi naseljenog mjesta i općine. Sewerload (razgovor) 21:25, 13 juni 2015 (CEST)

Loadu, AnToni ti fino kaže kakva je praksa ovdje na bs.wiki. Ta dva imaginarna članka o kojima blebetaš bi bila u 99% identična.--سلام - C3r4r2d2 21:33, 13 juni 2015 (CEST)

"Blebetaš" "o zdrav mozak" onda silni uzvičnici "koga ti foliraš" Vi kršite sve ono što je navedeno u članku šton je munja postavio. Ovako ne govorim ni sa jaranima. Sewerload (razgovor) 21:37, 13 juni 2015 (CEST)

Nadležnosti općine[uredi izvor]

Iako je, prema odredbama pozitivnih zakonskih propisa, općina osnovna jedinica lokalne samouprave, mnoge funkcije od vitalnog interesa za građane, vještački su izopćene na više nivoe. Građani ipak, čak oko 80% svojih potreba, ostvaruju u općini. U dosadašnjoj primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi, ishitrena i često nefunkcionalna rješenja nametnuta od strane Međunarodne zajednice, pokazala su čitav niz slabosti. Ovih dana, razmatra se promjena ustavnih odredbi koje definišu općinu, a do kraja aprila je rok kada treba okončati i promjene odgovarajućih zakonskih propisa koji će općini dati više ovlaštenja, ali i veći dio kolača u raspodjeli javnih prihoda.


Prema članu 20. Statuta, općina je nadležna da: 1. Osigurava uslove za poštivanje i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom općine. 2. Osigurava lokalne potrebe stanovništva, u oblasti brige o djeci, obrazovanju i odgoju, kulturi, fizičkoj kulturi i sportu. 3. Provodi propise iz oblasti prostornog planiranja. 4. Osigurava provodjenje porezne politike i potreba finansiranja sredstava za funkcionisanje općine, 5. Osigurava uspostavljanje i održavanje premjera i katastra nekretnina, 6. Upravlja općinskom imovinom, 7. Obavlja komunalne i druge uslužne djelatnosti i stara se o izgradnji, održavanju i korištenju lokalnih puteva, ulica, mostova, i drugih objekata lokalne infrastrukture, 8. Osigurava lokalne potrebe stanovništva u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike, 9. Vodi brigu o turističkim resursima općine i o zaštiti okoliša, 10. Osigurava korištenje i upravljanje lokalnim gradjevinskim zemljištem, 11. Osigurava zaštitu i uredjenje čovjekove okoline, 12. Upravlja gradskim grobljem i dobrima od općeg interesa, 13. Organizuje zaštitu od požara i drugih elementarnih nepogoda, 14. Osigurava uslove rada lokalnih radio i TV stanica , 15. Osigurava matične i druge evidencije o ličnim stanjima gradjana, 16. Obavlja upravne poslove iz djelokruga Općine, 17. Osniva javne ustanove i druga pravna lica za zadovoljenje raznih potreba stanovništva, 18. Osigurava izvršavanje i drugih poslova u skladu sa Zakonom.

U okviru navedenih prava i dužnosti općine, Općinski načelnik je nosilac izvršne vlasti, čije se nadležnosti prema Statutu mogu kondenzovati u sljedeća dva djelokruga: a) da provodi općinsku politiku i izvršava općinske (i druge) propise, b) da osigurava i izvršava općini prenesene poslove putem službi za upravu, osim ove obaveze, posebnim članom naglašena je i nadležnost Općinskog načelnika u predstavljanju i zastupanju općine Živinice. Kako ovdje moze biti procjene?94.250.3.251 14:22, 7 novembar 2009 (CET)Damjan Krulj94.250.3.251 14:22, 7 novembar 2009 (CET)

Zahtjev za izmjenu, 6. decembar 2012[uredi izvor]

Košarkaški timovi:

-KK Živinice 78 Dino kafa (A2 Liga Sjever)
-KK Millennium

Poznate ličnosti[uredi izvor]

Pozdrav, zašto neko ne ubaci u poznate ličnosti mladu košarkašku zvijezdu Jusufa Nurkića koji trenutno igra u najjačoj ligi na svijetu NBA? Hvala i lijep pozdrav Muki Muamer (razgovor) 00:33, 11 april 2016 (CEST)

Zelena kvačicaY Urađeno. ~Armin Ibrahimefendić (Razgovor) 01:10, 11 april 2016 (CEST)