Razgovor:Baski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Porijeklo[uredi izvor]

@AnToni zasto se dvaput napravio revert za sekciju "Porijeklo" cime je vracem neenciklopedijski i neznanstveni tekst bez referenci?--Miki Filigranski (razgovor) 03:54, 3 decembar 2020 (CET)

@AnToni je li se moze dobiti odgovor zasto ste vratili izmjenu?--Miki Filigranski (razgovor) 21:34, 10 decembar 2020 (CET)
Uklonjeni sadržaj je doslovce od nekuda prepisan i sadrži kvazinaučne elemente. Genetsko definiranje naroda u 21. vijeku i globalnim kretanjima nije naučna metoda.--AnToni(R) 10:55, 11 decembar 2020 (CET)
Pričate besmislice. Sadržaj je iz citiranih znanstvenih istraživanja. Nema nikakvih pseudoznanstvenih elemenata, a populacijska genetika je znanstvena disciplina s naučnim metodama. Ono što ste vi opisali je ono što se nalazi na članku. Sramota. Sadržaj ću ponovno vratiti, ako ga uklonite još jednom ići ću vas prijaviti administraciji, neovisno što ste administrator jer ovo je protivno pravilima uređivanja Wikipedije.--Miki Filigranski (razgovor) 04:40, 28 decembar 2020 (CET)
Tekst je doslovce prekopiran sa hr.wiki, bez formatiranja i popravljanje grešaka. Prebacivanje teksta nije poželjno, jer ni na hr.wiki nije sređen. O (kvazi)naučnom pristupu sam se već izjasnio. Zato je članak i zaštićen da se takve sadržine ne bi dopisivale. Rad na wikipediji nije prenošenje nesuvislih tekstova. Bolje je manje ali da doliči nečemu.--AnToni(R) 11:08, 28 decembar 2020 (CET)
Tekst je u osnovi kopiran s engleske Wikipedije gdje postoje članci i sekcije koje se upravo bave porijekom Baska koristeći genetska i druga istraživanja (Basques, Origin of the Basques). Genetska istraživanja su čista znanost i koriste se preko jedne generacije u istraživanjima porijekla populacija. Radi se o peer-review istraživanjima objavljenim u najprestižnijim znanstvenim časopisima poput Science i Nature. Sramota da vama kao administratoru je to nebitno i nesuvislo te manje doliči od notornih izmišljotina i budalaština kako je njihovo porijeklo tajanstveno i nepoznato, navodeći navodne podatke o krvnoj grupi i fizičkom izgledu koji nemaju veze s vezom niti su na razini enciklopedijskog standarda, bez ikakvih referenci, a teza o kromanjonskom porijeklu je odavno odbačena. Kršite osnovna pravila uređivanja Wikipedije.--Miki Filigranski (razgovor) 12:57, 28 decembar 2020 (CET)
@AnToni zar ova Wikipedija nema noticeboard? --Miki Filigranski (razgovor) 13:02, 28 decembar 2020 (CET)
Članak je tako i tako loš. Da bude još gori nije potrebno. Možda je na hr.wiki preveden sa en.wiki ali je ovdje doslovce neformatirano prebačen.--AnToni(R) 13:13, 28 decembar 2020 (CET)
Uzet ću na sebe da ga sredim jezički i stilski, ali dotad neka bude sređen činjenično. Miki se očito više bavio ovime, pa neka prevede (kad mogne) to što najnovija naučna saznanja kažu, a što je navedeno na EN Wiki. – KWiki (razgovor) 15:24, 29 decembar 2020 (CET)