Razgovor:Bosanski Petrovac

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gospodo vi ne da ne znate vi naprosto lažete. Najpoznatija obitrelj Petrovca bili cu Colonichi od kojih je je jedan bio primaš, mitropolit, nadbiskup, kardinal ugarske-hrvatskog kraljevstva. Da malo čitate, barem malo, znali biste da je obnašao ovu funkciju u tadašnjem hrvatsko-ugarskom kraljevstvu, a da se i danas nalazi spomenik Marijanu Koloniću hrvatskom plemiću u jednom gradu u Hrvatskom gradišću. Interesantna je tvrdna MilošA Petrovića, nastavnika i direktora Skenderove kuće i zaljubljenika u Skendera kako je taj čova prešao na katoličanstvo i postao primaš mađarski, kao da su prije toga ondje bili muslimani, Židovi ili pravosloavci ili najbolje Titini prvopenzioneri. Ima li kraja srpskim mogućnostima laganja i izmišljanja?--Tomislav Dretar 12:11, 11 april 2007 (CEST)[odgovori]

Bos. Petrovac. i Aneksija Bosne i Hercegovine[uredi izvor]

Bosanski Petrovac poslije karlovačkog mira između Turske i Austrougarske, doživljava svoj razvoj i izgradnju, ali prije svega zahvaljujući naseljavanjeu stanovništva izbjglog iz Like, ravnih kotara,Udbine itd. današnijh područja u R.Hrvatskoj.Pored nekih pisanih dokaza postoje i materijalno fizički dokazi o povezanosti ovih krajeva i ljudi. Poznata vrsta sira pod nazivom Basa proizvodi se u petrovačkom kraju kao i u nekim djelovima Like, mahom kod Srpskog stanovništva, mnoga sadašnja prezimena Muslimana u Bos.Petrovcu su identična sa prezimenima koja su sada dio Hrvatskog nacionalnog korpusa. Naseljavanjem ovoga dijela bosne popunila se praznina koja je tada postojala u rasposdu gradova Kapetanija i gustoći naseljenosti ovoga kraja, jer je uz već postojeći Bjelaj ovaj dio dobio još jednu utvrdu, koja strategiski nije puno ni oduzmala, ali ni davala odbrani Bosanske krajine.

Dolaskom Austrougarske kao nove političke i ekonomske vlasti stanje privrede i ukupnih prilika se mijenja. Grade se prvi javni objekti poput: škola, Zgrada lokalne uprave, željeznice, kao i prva pilana na Oštrelju. Uskotračnom prugom B.Petrovac je povezan sa Drvarom, Prjedorom, a dalje i sa ostatkom monarhije. Oštrelj se pored još par mjesta razvija u mala naselja sa odlikama gradova pa između ostalog posjeduje želježničku stanicu i kino. Austrougarska na području današnje Općine probija i izgrađuje cca 350 Km pruge za izvlašenje oblovine iz lokalnih planina i transport trupaca dalje, ali se i stara o obnovi šuma i zaštiti divljači. Bosanski petrovac sa tvrđavom biva porušen i izgrađen je prvi put sa regulacionim planom o upotrebi kanalizacije i dovođenjem vode vodovodom dužine petnaestak kilometara čiji su dijelovi i danas u funkciji.