Razgovor:Brčko Distrikt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Brčko Distrikt[uredi izvor]

Zvanični portal institucija Brčko distrikta BiH http://www.bdcentral.net

Brčko city portal http://www.brcko.co.ba

Eksterni linkovi[uredi izvor]

Сви наведени линкови су чиста реклама. Наведени такозвани "једини мултиетнички сајт" ипак није мултиетничан. Хајде да видимо, има ли овдје објективних? Поз, --Kaster 18:29, 29 januar 2007 (CET)

ОК. Или нема објективних и вољних за рад или су они преовладали. Било како било, пасивна подршка је ипак подршка и тиме сам сад створио мишљење о овој википедији. Аферим! --Kaster 13:21, 30 januar 2007 (CET)

Izmjene[uredi izvor]

Brcko vise nije administrativni dio entiteta vec direktno pod suverinitetom BiH. Odluka je donesena u 2006. Izbacene informacije o ovome kao i neke druge manje izmjene. --EmirA 21:54, 29 januar 2007 (CET)

Sto se tice Brckog, to je sada distrikt, a sto se tice grada Brckog, ovo je slobodna procjena grada Brcko po gradskim kvartovima Brckog, znaci grad.

http://www.plbih.org/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=48


Državni nivo BiH se satoji od dva entiteta. Sve što je pod "direktnom kontrolom države BiH" je pod zajedničkom kontrolom RS-a i FBiH-a (istovremeno).

Valjda je to prava definicija. Izvan RS-a ili izvan FBiH-a nepostoji "država BiH".

Promena imena članka[uredi izvor]

Budući da se na službenim stranicama Brčko distrikta reč 'd' piše malim slovom, i ovde bi to trebalo promeniti. Znači, pravi naziv ovog distrikta je Brčko distrikt BiH. http://www.bdcentral.net/ --Poki 12:20, 16 juli 2007 (CEST)

Naziv, karta i sadržaj teksta[uredi izvor]

Službeni naziv je Brčko distrikt Bosne i Hercgovine, a tako bi trebao glasiti i naslov članka, te bi se jedno pravilo trebalo primjenjivati u čitavom tekstu. Radi se o ne-državnoj jedinici u kojoj druga riječ treba pisati malim slovom. Najispravnije bi bilo pisati Distrikt Brčko Bosne i Hercegovine ili Brčanski distrikt Bosne i Hercegovine, ali se u službenim dokumentima nisu ustalili ovi oblici.

Nadalje, Distrikt ne prekida nego nastavlja teritorijalni integritet oba entiteta. U tom smislu, na karti BiH koja je postavljena na stranici, a kojoj je navodno izvor Skupština BD BiH, potrebno je da sivi dio bude označen kao Republika Srpska.

Najvažnije u vezi Distrikta je njegovo političko i administrativno uređenje, čega u ovom tekstu nema, a za što su osnova Amandman I. na Ustav BiH, amandmani na ustave Federacije BiH i Republike Srpske, Statut Brčko distrikta BiH i Arbitražna odluka. Značajan je i sistem raspodjele prihoda od indirektnih poreza, gdje je Distrikt u malo povoljnijem položaju u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave, te nadležnosti Vlade BD BiH. Možda bi se ovaj članak mogao nadopuniti? Shumashe 20:18, 28 februar 2012 (CET)

Navođenjem odgovarajućih izvora, možete promijeniti članak, te navesti činjenice, koje ste gore obrazložili. --Toni (razgovor) 21:06, 28 februar 2012 (CET)

Uprava[uredi izvor]

Treba provjeriti ko je upućeniji oko toga, da li je Distrikt i dalje pod međunarodnom upravom. Mislim da nije. Isto tako nigdje se ne pominje bitna činjenica da je on po arbitražnoj odluci zajendičko vlasništvo entiteta ali samostalna administrativna cjelina. To je ustvari suština njegaovog statusa i to pod obavezno treba navesti. --Zlatno krilo (razgovor) 01:32, 5 januar 2014 (CET)

Zahtjev za izmjenu, 23. juli 2015[uredi izvor]

Zamolio bih Vas da promjenite tekst u uvodnom dijelu u kome kaze da je 48% teritorije Brcko Distrikta pripadalo pobunjenim Srbima a 52% vladinim snagama. Rat je bio gradjanski i "vladine snage" u to vrijeme je bila vojska JNA. 48% pripadalo je Vojsci Republike Srpske a 52% Armiji Bosne i Hercegovine.

Manje više Ok--سلام - C3r4r2d2 14:00, 23 juli 2015 (CEST)