Razgovor:Dževher ibn Abdulah "Sicilijanac"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Narodni nazivi mjeseci "travanj" i "lipanj" su prema Isakovićevom rječniku riječi specifične bosanske leksike, upisani, prvi 1550., a drugi 1615 godine, po prvi put u bosanskoj književnosti. Molim, ne dirati izvornu leksiku, bez argumentirane potrebe. --Mitras 22:43, 15 septembar 2005 (CEST)Mitras


Članak nema interwiki linkova, pisan je hrvatskim jezikom. Nema navedenih izvora. Ja lično nikad nisam čuo za Džauhara. -- Amer Zeherović Poruka 22:33, 21 mart 2007 (CET)

Ubacio sam interwiki. --Elmir[demicx] 22:40, 21 mart 2007 (CET)

Članak na eng. wiki[uredi izvor]

Članak o Dževheru postoji na engleskoj wikipediji pod imenom "Gawhar Al-Siqilli". I tamo jasno piše da "Gawhar was a Sicilian Mamluk of Greek origin" i navode se 4 izvora za tu tvrdnju. I prije sam čuo za njega ali sada prvi put čujem da je bio hrvatskog porijekla. Autor je možda zamjenuo dva termina "الصقلي" (Sikili ili u prijevodu na bos. -Sicilijanac) i "Sakleb" što je arapski naziv za Slavenske narode.Na temelju toga, preporučujem potpuno brisanje članka, nakon čega bi ja preveo englesku verziju teksta sa izvorima.

Članak definitivno pristrasan i nije potkrijepljen izvorima i referencama. ako je ibn Abdullah kako je odjednom Anton (sorry Toni ;-) ). --CER@ (ask) 11:56, 17 juni 2009 (CEST)
Moze biti i pitanje transkripcije. Anten (Antes, Antei) npr. je bio slovenski narod porijeklom iz Ukrajine na obalama Crnog mora i prema jugu do Bugarske. Na slavenskim jezicima je iz toga moglo proizaci Antun. Mnogi su u imenu imali i pleme ne samo oca ili dida. Interesantno je samo sto se radi o izvorno hrvatskoj varijanti imena Anton koja automatski bez pitanja dokazuje da je Hrvat. Meni u principu smijesna opaska, ali ok, nisam je ja napisao :). Ja bi pobrisao pa da Rasta prevede ako hoce. --Amir pitaj 13:52, 17 juni 2009 (CEST)

Dosta hrvata, srba i bosanaca je bilo velikana u tom periodu, zasto nebi mogao i osnivač Al Azhara biti hrvat? Međutim, članak nije potkrijepljen konkretnim izvorima a i u konfliktu je sa engleskom verzijom. Ja cu sutra aBd prevesti englesku verziju članka pa eto...ako ko bude imao primjedbe i na nju...pa zato postoji wikipedija :) --Bosniarasta 14:45, 17 juni 2009 (CEST)

Urađeno--Bosniarasta 16:34, 17 juni 2009 (CEST)
Aferim!!! --CER@ (ask) 11:53, 18 juni 2009 (CEST)