Razgovor:Emir Kusturica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Prijedlog za brisanje dijelova članka ili njegovu promjenu

Hajrudin Krvavac je ostao u Sarajevu i pored toga sto mu je Valter (Bata Zivojinovic) obezbedio da ga odveze u bolnicu i da sve bude bezbedno. Nije hteo da napusti svoj narod i umro je sa njim. Emir je uradio nesto sasvim suprotno. Iz perspektive muslimana on je izdao svoj narod, iz perspektive Srba vratio se svom izvornom narodu. U svakom slucaju ovde treba da stoji o njemu kao umetniku i njegovim delima, nagradama...a ne nekakvo prepucavanje oko toga sta je zapravo taj njegov cin. Ocigledno je (bar po meni) da on nije los covek, i da ne zeli nikome zlo.

Mišljenja poput onoga od gosp.Hadžihafizbegovića ne pripadaju civilizacijski na jednu enciklopediju. Kusturičini filmovi i filmske nagrade govore bolje nego ijedan novinski članak. Njegova vjerska i nacionalna pripadnost je osobna stvar g. Kusturice i nebi se trebalo o tome raspravljati na wikipediji. Članak bi trebalo počistiti od takvih dijelova.

Toni 14:26, 10 august 2007 (CEST)

Kusturica se prvi put kao glumac pojavio u epizodnoj ulozi u filmu "Walter brani Sarajevo".

Uzme li se u obzir sramotni Kusturičino ponašanje u zadnjih 15 godina (a i više)-mislim da ovak članak zahtijeva znatne korekcije. Mir Harven 16:04, 15 Nov 2004 (CET)

Izdajnik

Pa u svakom slučaju trebamo se voditi izjavom Emira Hadžihafizbegovića --Harač 00:33, 19 novembar 2005 (CET)

Ovo nije mjesto za lisna misljenja i analize--Dado 19:11, 31 januar 2006 (CET)

Članak jeste enciklopedijski, a enciklopedija ne poznaje "dobre i loše momke". --Ugrofin 13:39, 22 oktobar 2006 (CEST)

Jedno pitanje u vezi sa B-H Kusturicom

Ako je Emir Kusturica bosanskohercegovački reditelj, kako to da bosansko-hercegovci nisu za njega navijali da i ove godine pobijedi u Kanu i osvoji treću (u znaku broja tri) Zlatnu palmu za Bosnu i Hercegovinu, već ga nazivaju izdajnikom, murtatinom i sl. Kako netko može biti izdajnik bosansko-hercegovaca, a u isto vrijeme i velika bosanskohercegovačka ličnost?

I koga smeta njegova slika iz Kana ove godine? Pravi Bošnjak i Bosansko-hercegovac, bezbeli. Da dadne dragi Allah da se svi bosanskohercegovci ugledaju i djelom i primjerom na ovoga svoga slavnoga sunarodnika. Pera 14:42, 28 maj 2007 (CEST)

Ime

Ko je ponistio to sto sam napisao.

a zašto ne pišete ovdje i hrišćansko ime Emira - Nemanja, pa on je sada hrišćaninom?

Zato što on na svojoj zvaničnoj stranici nije tako naveo. Ako on promjeni, i potpiše svoj slijedeći film kao Nemanja, biće i ovdje promjenjeno. --Smooth O 16:14, 7 juli 2008 (CEST)
Tacno tako. Svoje baptizmalno ime nije uveo kao zvanicno, sto i nije obavezno po pravoslavnim obicajima, niti se to ime koristi u bilo kakvim zvanicnim prilikama. Stavise, mogao se krstiti i pod imenom Emir, a samo ime Nemanja je vise privatnog i simbolickog karaktera, a ne zvanicnog. Jedna samo zamerka na uvodnu recenicu - zbog cega se Kusturica deklarise kao bosanskohercegovacki reziser, a ne bosanskosrbijanski, ako se uzme u obzir da je poceo u Bosni, a zavrsio u Srbiji? Odakle Hercegovina u celoj prici, osim ako Kusturica nije poreklom Hercegovac? 79.101.67.199 10:44, 9 decembar 2008 (CET)
Pa zapravo i nije mogao da se krsti pod imenom "Emir": pravoslavna ckrva ima crkveni kalendar s imenima koja se deci mogu dati. Ako ime nije na tom spisku (a "Emir" sigurno nije), crkva će odbiti da vas krsti.
Kakva je to formulacija bosanskosrbijanski. Kako je to Kusturica zavrsio u Srbiji? Pa necemo valjda izmisljati rijeci. Pogledajte rijecnik, pa vidite sto znaci bosanskohercegovacki. Po toj je logici E.K. isto bosanskosrpskofrancuskohrvatskiargentinskiamericki reziser. Snimio je u Americi film, a u Zagrebu je popio jednom kavu. Sto reci osim: Bilo bi smijesno da nije zalosno 11:21, 9 decembar 2008 (CET)
Jeste, francuskohrvatsko-argentinski... eno ga, zivi u Buenos Ajresu, promenio je ime u don Pablo i izjasnjava se kao Argentinac. Ne budimo neozbiljni. Otkad je Sarajevo u Hercegovini? Hocemo li biti slepi na to da je Kusturica u vreme rasparcavanja Jugoslavije prekinuo sve svoje veze sa BiH i uopste idejom nezavisne BiH? Ili na to da kao nekadasnji sarajevski Musliman danas iz svog Sarajeva ne bi zivu glavu izvukao zbog svog podrzavanja Srpske i jasnog udruzivanja sa Neletom Karajlicem, Zdravkom Solicem, Davorom Dujmovicem i svim ostalim sarajevskim Srbima ciji je nacionalni i politicki stav prema BiH i Srpskoj dobro poznat? "Bosanskosrbijanski" je najobicnija sprdnja na frazu "bosanskohercegovacki"... mozete ga slobodno zvati i bosanskocrnogorskim sto se mene tice, ali ziveo je i radio u drzavama koje su se zvale SFR Jugoslavija, SR Jugoslavija i Srbija. Od onog momenta otkad nema Jugoslavije, on sa BiH nema nista, niti ga u BiH igde vole i postuju, osim u Republici Srpskoj. Mislim, mozete pisati sta hocete, ali clanak je sprdnja. 77.46.212.12 23:20, 17 januar 2009 (CET)

Vandalizam

Vandalizme, ovog tipa, kao što maloprije pobrisah, treba automatski uklanjati sa stranica. Oni ne pridonose povećanju kvaliteta članka, nego otvaraju diskusije kafanskog tipa. Ovakva mišljenja samo štete wikipediji.Toni 21:52, 13 april 2010 (CEST)