Razgovor:Hrvatska Republika Herceg-Bosna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Arhiva
Arhive


Karta[uredi izvor]

Ovdje se radi o karti koja predstavlja područja, koja su zamišljena kao područje HZ Herceg-Bosne. Da li su ona bila pod kontrolom HVO-a, HOS-a nije tema. Zato je i karta zamijenjena!--AnToni(R) 18:57, 5 novembar 2017 (CET)

Mislim da kartu treba prikazati onako kako je bilo u stvarnosti a ne kako je zamišljeno, jer ako bismo slijedili "misli" u tim mislima Bosna i Hercegovina danas nebi postojala (kao niti bosanski jezik) i bila bi podijeljena između Hrvatske i Srbije. Možda bi ipak bilo bolje prikazati kartu koja prikazuje stvarnost šta je HVO držao pod kontrolom 1992-1995. --Golden Bosnian Lily (r) 19:09, 5 novembar 2017 (CET)
Ova karta prikazuje neko stanje na ratištu 1994, dok druga karta prikazuje okvirno, onoliko koliko je to u ovoj grafici moguće, općine koje su proglašavanjem Hrvatske zajednice Herceg-Bosna bili spomenute u toj deklaraciji. Inače prva karta takođe ne odgovara činjeničnom stanju! (no - to sad nije tema!). Kako u članku nema tih činjenica koje su općine bile u HZ HB, navodim ih po zvaničnim izvorima: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.[1] Kako su u principu samo neki dijelovi tih općina bili pod kontrolom HVO-a ili su općine bile podijeljene, je druga tema. Takođe je to tema za sebe, koliko su te teritorije (slično kao i SAO, te Autonomna pokrajina Zapadna Bosna) imale obilježja državnosti, samouprave, autonomije, ili samo separatističkih tendencija povezanih za strukturama na nivoima koji graniče sa kriminalnom djelatnošću. O svemu tome ovdje nije riječ. Radi se o tome, da se na karti čitaocu predstavi historijska činjenica, da su sve općine ili dijelovi općina u kojima su Hrvati bii većina (relativna ili apsolutna), te općine u kojima je pobijedila HDZ BiH bile po automatizmu pripojene u ovu zajednicu. --AnToni(R) 22:03, 5 novembar 2017 (CET)
  1. ^ Odluka o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, 18. studenog 1991.