Razgovor:Josip Juraj Strossmayer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Neutralnost članka je osporena[uredi izvor]

Na prvi pogled se vidi, da je članak pristrasan, nekako neprijateljski prema ličnosti, koju opisuje. Ima cijeli niz tvrdnji, koje nisu ni točne, niti dokazane, niti ne navode izvor. Najbolji bi bili izvori iz doba Strossmayera. Mislim, da bi to bilo i najpravednije. Ne možemo sa današnjeg stanovišta prosuđivati doba, u kojem je bilo mnogo stvari potpuno drukčijih. Ne možemo dakle današnje kriterije prenositi na neko drugo doba. Strossmayer naime nije živio ni u 20. ni u 10. vijeku, nego je bio sin svoga doba, kada je pojam o jugoslavenstvu imalo drukčiju značenje. Pored toda je članak pun mržnje na katolike i Hrvate, što je u suprotnosti sa načelima Wikipedije. Makar sam ja katolik, ali nisam Hrvat, meni smeta takva jednostranost. U prvom redu ipak bismo morali biti ljudi. --Stebunik 19:44, 27 novembar 2010 (CET)

Znaci o Anti Pavelicu koristiti izvore iz NDH? Ili mozda o Hitleru iz vremena nacisticke Njemacke? --WizardOfOz talk 19:46, 27 novembar 2010 (CET)

Historija je objektivna[uredi izvor]

Historija je objektivna nauka: znači, da "sine ira et studio" (nepristrasno) - proučava ama baš sve izvore - ne samo jedne. Inače ne bi bila ni nauka ni objektivna. Slična želi biti i Wikipedija, ako sam pravilno razumio. Zaključak neka donese čitalac sam. Drugo pitanje jeste, koliko su ti izvori stvarno dostupni svima. Mnoge stvari možemo dakako danas odmah provjeriti na internetu. Već Wikipedijini članci se mnogo razlikuju na pojedinim jezicima a zato je korisno znanje stranih jezika.

Svaka ljudska nesreća, bilo rat, revolucija ili katastrofa, unište mnogo toga, također izvora, nažalost. --Stebunik 20:51, 27 novembar 2010 (CET)

I opet bez odgovora. --WizardOfOz talk 21:02, 27 novembar 2010 (CET)