Razgovor:Kneževo

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Greška u datumu osnivanja[uredi izvor]

Poštovani,

Skender-Vakuf nije postojao 1604. godine, nije prisutan na opširnom popisu bosanskog pašaluka. Ovaj grad se prvi put spominje 1693. godine, u sidžilu jajačkog kadije [Pabirci iz jednog jajačkog sidžila, Ćiro Truhelka, Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu XXX, Sarajevo, 1918, 157-175].

Pošto se u sidžilu spominje džamija koja je imala najmanje 2 hodže, grad je vjerovatno osnovan u drugoj polovini 17. stoljeća. Adem Handžić je arhitekturu džamije pripisao kraju XVII ili početku XVIII stoljeća [O formiranju nekih gradskih naselja u Bosni u 16. stoljeću, str. 167], što ovaj vremenski period čini daleko vjerovatnijim. Grad je osnovao Ali-Dedo Skender.

Molio bih vas da članak podesite kako bi reflektovao ove činjenice.

Hvala

Referenciranje i kvazinaučnici[uredi izvor]

Iz ovog primjera je više nego jasan način kako kvazinaučnici dolaze do svojih doktorata, magistarskih zvanja i slično: dakle (za one koji ne znaju) napišu tekst kojeg referenciraju iz literature koja nema veze s mozgom, u konkretnom primjeru navode referencu nakon rečenice o zločinima (niko ne sumnja da su se oni desili!), ali referenca (knjiga) govori o obrazovanju! U cijeloj knjizi riječ Bosnia spominje se samo jednom na str. 154 i to u sljedećem citatu: ...This type of situation finds its parallel with the University of Denver program in Bosnia.... Kvazinaučnik koji je pisao o Skender-Vakufu mislio je valjda da niko neće pogledati u reference i otvoriti u knjigu/izvor/stranicu i pročitati da li ona stvarno navodi i potkrepljuje navode iz članka. Ista stvar je i sa knjigom Biologija za 1/2/3. razred koja je upotrijebljena u gotovo svim člancima od amebe do vodikove veze. Kvazinaučnik namjerno ne navodi brojeve stranica u izvorima, što je dobar način da se "sakriju tragovi" zločina. (valjda misli da niko nije toliko lud da čita cijeeeeelu knjigu).--- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:59, 20 april 2018 (CEST)[odgovori]

Zahtjev za izmjenu, 3. april 2019[uredi izvor]

Grad nije osnovan 1463., ne postoji niti jedan dokaz za to. Skender Vakuf se ne spominje na popisu Bosanskog Ejaleta iz 1609. godine, prvi put se se spominje 1692. u sidžilu jajačkog kadije. Arhitektura džamije je karakteristična za drugu polovinu 17. stoljeća. I sama stranica islamske zajednice kaže da je džamija izgradjena 1642. godine. Nema šanse da je podignut 1463., ispravite grešku.

Stranica za razgovor ne služi za iznošenje vlastitih mišljenja. Ukoliko raspolažete sa relevantnim izvorima navedite ih u razgovoru ili u članku.--AnToni(R) 08:25, 3 april 2019 (CEST)[odgovori]