Razgovor:Latinka Perović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

AFŽ 1960?[uredi izvor]

Ako je Latinka Perović rođena 1933 i ako je za predsjednicu Antifašističkog fronta žena izabrana kada je imala 27 godina, onda je to moralo biti 1960 - a Antifašistički front žena je ukinut 1953 na IV kongresu (Enciklopedija Jugoslavije, II izdanje, sv. I, str. 157). Prilično je mistično kako je Latinka Perović mogla biti predsjednica organizacije koja nije postojala već sedam godina. Doduše, koliko pamtim, unutar Socijalističkog saveza radnog naroda djelovala je Konferencija za društvenu aktivnost žena, nasljednica Saveza ženskih društava.

Kada sam na bosanskohercegovačkoj Wikipediji pisao ponešto o ljudima važnima za kulturu Bossne i Hercegovine, bio sam grubo ukoren da moram pisati bosanski (nadam se da se ipak može razumjeti) i upozoren da potkrijepim citatima što sam pisao, imnače će mi članak biti izbrisan.

Naravno da ne želim da članak o Latinki Perović bude izbrisan, ali bi možda bilo korisno da se citiraju izvori, jer je očito da barem podatak o njoj kao predsjednici AFŽ nije utemeljen u historiji. --Inoslav Bešker (razgovor) 19:42, 9 decembar 2015 (CET)

1) Da ispravim gore navedeno: Wikipedije nisu nacionalni projekti – ovo je verzija Wikipedije na bosanskom jeziku. Ako imaš nedoumica oko jezika ili nekih riječi, pogledaj ovaj spisak često pogrešno pisanih riječi i pokušaj to slijediti i ne bi trebalo biti problema. 2) Wikipedia radi tako što dodajemo informacije koje se zasnivaju na pouzdanim izvorima. Ponekad se dogode greške: saradnici zaborave navesti izvore, slučajnu napišu pogrešna slova, bude grešaka u prijevodu ili možda čak odu nešto jesti tokom pisanja i kad se vrate, misao koju nastave bude pogrešna ili nedorečena. Zato su tu drugi korisnici koji, kad ugledaju te greške, njih i poprave. U ovom konkretnom slučaju, moguće je da nije bilo nikoga ko je stručan povodom ovog pitanja da bi ovo mogao uočiti, tako da možeš ukloniti rečenicu koja je problematična. Inače se nađe rečenica koja je problematična i iza nje se dodaje {{izvor}} tako da saradnici mogu ukloniti problematičnu rečenicu ili dodati izvor. Ako išta drugo uočiš da je nedosljedno poput ovoga, slobodno nam daj do znanja. :) -- Srđan M.   20:13, 9 decembar 2015 (CET)