Razgovor:Ljubičasta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ljubičasta, violetna?[uredi izvor]

Malo zbunjen oko ove boje. Violetna ili ljubičasta? Purple, violet se prevodi kao ljubičasta. Purple je grimizna boja. Ova stranica nije uvezana sa ostalima koje se prevode kao ljubičasta nego violetna. Ako je neko stručnjak za boje molim da mi pomogne. Pozdrav! -- Amir.beg (razgovor) 03:34, 18 august 2016 (CEST)

Ovaj članak je o ljubičastoj boji. Međutim, interwiki linkovi kod svih jezika (čini mi se) upućuju na grimiznu. Možda samo treba promijeniti interwiki linkove (povezati s drugom wikidata). Možda neko ima i drugačije mišljenje. (ovo moje je "bez Googleanja" ;)--سلام - C3r4r2d2 07:38, 18 august 2016 (CEST)
Ovo je ljubičasta (eng. violet), ovo purpurna (eng. purple), a ovo grimizna (eng. crimson). Čini mi se da neki jezički srodni projekti (tačnije .hr i .sr) izjednačavaju purpurnu (koja nastaje miješanjem crvene i plave) i ljubičastu (koja je spektralna boja), dok je kod .sh uvod tačan, ali je ljubičasta povezana sa člancima o purpurnoj. Ja sam nas tačno povezao i morat ću što prije napisati članke o purpurnoj i grimiznoj. :-) – Srdjan m (razgovor) 00:56, 4 oktobar 2016 (CEST)
@Srdjan m, znači ipak sam bio na tragu rješenja ;) 👍 Like --سلام - C3r4r2d2 07:33, 4 oktobar 2016 (CEST)