Razgovor:Makarska

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Izdvojeni dio[uredi izvor]

uklopiti kad se pronađu izvori.

Smatra se da je Makarska dobila ime prema obližnjem naselju zvanom Makar.

Geografski položaj[uredi izvor]

Makarska je smještena u Srednjoj Dalmaciji, na dodiru planine Biokova i Jadranskog mora. Nalazi se na 43° 17' 38" sjeverne geografske širine i na 17° 1' 20" istočne geografske dužine.

Grad Makarska zauzima središnji položaj u Makarskom primorju, ne samo zbog geografske lokacije, nego prije svega zbog ekonomskih i društvenih faktora koji su taj grad učinili drugom po veličini ekonomskom i demografskom okosnicom Srednje Dalmacije (odmah nakon Splita), zbog čega se za Makarsko primorje u zadnje vrijeme sve više koristi naziv Makarska rivijera.

Grad od unutrašnjosti oštro dijeli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1762m), a sa srednjodalmatinskim ostrvima Bračem i Hvarom, povezuje Jadransko more koje je upravo na području Makarskog primorja izmodeliralo neke od najljepših hrvatskih plaža.

Sam grad se smjestio u prirodnoj luci između dva poluostrva (Osejava i Sv. Petar). Flišna zona, između planine i mora široka je svega nekoliko kilometara, tako da će se grad širiti u dužinu, dakle prema istoku i zapadu, odnosno prema susjednim naseljima Tučepima i Krvavici.

Makarska ima mediteransku klimu. Prosječna zimska temperatura je oko 9°C.,a ljetna oko 25°C.

Administrativno uređenje[uredi izvor]

Makarska je po svom administrativnom uređenju grad. Članovi gradskog vijeća biraju se na lokalnim izborima. Na zadnjim lokalnim izborima (2005. godine) najviše glasova je osvojio SDP Hrvatske, zajedno sa svojim koalicionim partnerom Sinišom Srzićem, nezavisnim kandidatom. Gradonačelnik je dr. Marko Ožič-Bebek. Prema koalicionom dogovoru, nakon polovine mandata dužnost gradonačelnika trebao je preuzeti Dragan Srzić, prvi čovjek makarskog SDP-a, ali do toga nije došlo zbog prelaska dotad nezavisnog viječnika Siniše Srzića u HSLS Hrvatske. 17. maja 2007. godine sazvana je sjednica Gradskog vijeća od strane "Središnjeg državnog ureda za upravu", a na dnevnom redu je bila smjena dosadašnjeg gradonačelnika i imenovanje novog, HDZ-ovog (HDZ Hrvatske) kandidata dr. Marka Ožić-Bebeka. --Rethymno (razgovor) 13:27, 25 januar 2014 (CET)[odgovori]