Razgovor:Mostar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ko je srušio most[uredi izvor]

Je li negdje dokazano koje srušio Stari Most?Pripadnik Hvo?Hvo kao oružana organizacija?Može se jedino dokazati s čijeg teritorija je pucano,i to je sve.Je li ovo enciklopedija ili svaštara?

Pa sigurno nije knjiga bajki, inače ova je tema dovoljno obrađena na Talk:Stari_most pa bih Vam predložio da diskusiju nastavite na navedenoj temi. --Bosnawi 13:53, 15 jun 2005 (CEST)

Čak i u Microsoft-ovoj enciklopediji fino pise ko ga sruši. Na žalost to je već postala enciklopedijska činjenica, kojoj se nama sta dodat ni oduzet. Nije zar da su hrvati srusili Dubrovnik i Vukovar, jer je na ove gradove pucano sa hrvatske teritorije. Suplja mi nesto ova logika. Takodje mislim da je ova slika Mostara malko izdužena.

  • Bez zamjerki, ali ovo me podsjeća na onu polemiku "Ko je ispalio granatu na Markale". Rušenje se desilo, i poznato je i s čije teritorije i koja oružana formacija je u pitanju. Negiranjem i odbranom onih koji su činili nedjela samo se možete staviti u istu ravan s njima, a to ipak nije preporučljivo. Zamislite da ja pitam ko je počinio zločine u Grabovici. Oni su se desili, treba istražiti to do kraja i kazniti počinioce, i tu nema više diskusije.

Ovo uopšte ne treba diskutovati. Sa vremena na vrijeme uvijek iste diskusije dolaze nazad. Ako se ne slazete sa konstantacijom da je HVO srusio stari most izvolite prezentirate svoje cinjenice svjetskim medijima koji takodje tvrde da je HVO srusio most. Kad oni promjene svoje informacije promjenicemo i mi to ovdje. --EmirA 12:03, 1 februar 2006 (CET)

Zašto ne stavite malo noviji popis stanovništva od onog iz 1991.?

Popis u BiH nije vrsen od 1991. Znaci nema novijeg. --EmirA 09:25, 27 juli 2006 (CEST)

Ako može nek neko sposobniji od mene u infokutiji koju sam napravi za Mostar napravi za "službeni naziv"--->"Grad Mostar" i za "središte"--->"Mostar". Ja sam tako i napisao, al mi se to neispisuje. Hvala unaprijed, novu sam infokutiju pravio najviše iz razloga tog da piše gradonačelnik umjesto načelnik, to mi je uspjelo, al ovo što sam zamolio treba ispravit! Ako zna neko, nek ispravi molim! 12345

Nije mi jasno zasto na karti Grada Mostara koja se nalazi na bosanskoj wikipediji stoji oznacena samo ratna opstina gdje su vecinom Bosnjaci zivjeli...Grad Mostar je duplo veci,ja sam njegovu kartu ubacivao s engleske wikipedije al je neko to uklonio, ovo podsjeca na vandalizam, jer se previse iskrivila slika kakav je Mostar, Mostar nije samo istocni, nego i administrativno cijel, nek neko s engleske wikipedije skine sliku ( mapu ) Grada Mostara i postavi je na bs.wikipediju, jer je ona tacna, a ova ne !!!Kad god ja to uradim neko pobrise... Hvala unaprijed !!! 12345

Sačuvao sam sliku, ali sam dodao zapadni Mostar. Valjda je sve ok. Vseferović 08:19, 6 maj 2007 (CEST)

Zahtijev[uredi izvor]

Molim vas da mi se javi onaj ko ima tapiju na ovu enciklopediju pa je moze uredjivati, kljucati i otkljucavati. Imam par prijedloga za izmjene nekih dijelova i zelio bi to proslijediti nekome ko se pita na ovim stranicama

Izvolite.. Svaki konstruktivan prijedlog spreman sam saslušati.. --Kal-El 09:28, 17 novembar 2007 (CET) --Kal-El 09:28, 17 novembar 2007 (CET)

Interesuje me koji su kriteriji za postavljanje neke licnosti u poglavlje Poznate licnosti. Ako su ovi vec nabrojani neka mjera i reper onda ovome spisku nedostaje najmanje pet puta ovoliko VIP faca. Najvise fali politicara i umjetnika, mada nedostaje dosta uglednih lijecnika, privrednika, naucnih i obrazovnih radnika. Bilo da su pozanti samo mostarcima bilo da su poznati i izavan Mostara. Mislim da je ovo veoma dikutabilna tema i da bi bilo mudro da se ona jednostavno izostavi.


Ovaj podatak Bošnjaci - 43.856 (34,63%) nije točan jer u popisu 1991 godine nisu postojali bošnjaci,nego su to dobili nakon rata koje su započeli sa HVO-om te nakon žaljenja svijetu i sl dobili naciju Bošnjak i izm,išljeni jezik bosanski. Molim lijepo da se ovo izmijeni jer ova wiki nije više enciklopedija istine.

Rat se davno završio. Toni 22:55, 11 juli 2008 (CEST)

da ali se podatci ne smiju lagati,tada je postojao Musliman a ne bošnjak

Kao prvo već stoji Muslimani a ne Bošnjaci, kao drugo naziv nacionaliteta je danas Bošnjaci a ne Muslimani (ze razliku od muslimani u vjerskom kontekstu), kao treće mi pišemo danas a ne u povjesti i kao četvrto i zadnje: mješavina srpsko-hrvatskog i hrvatskog jezika kojim Vi pišete Vam ne doliči kao samoizabranom glasnogovorniku hrvatske nacije, vjerojatno sa područja bosanske kulture srednje hercegovine. Pošto se nalazimo na wikipediji na bosanskom a ne na hrvatskom jeziku, lijepo bih was zamolio da vaše učinke na ovoj wiki pišete doslovno pravilima bosanskog a ne hrvatskog jezika. Ako ste nemoćni ili pak nemate volju da svoje učinke uspravite bosanskom jeziku, molim vas da stavite šablon preuređenja i nama tako date mogućnost bržeg uvida vaših članaka. Što se tiče povijesnih prilagoda u tekstovima, na wikipediji na bosanskom jeziku nigdje nećete naći tekstove o Hrvatskoj kao regiji Austro-Ugarske nego samo kao republici Hrvatskoj, iako je Hrvatska povjesno to bila. Pozdrav --Seha 10:57, 12 juli 2008 (CEST)


Ako cemo pisati istinu onda treba staviti i da su Hrvati protjerani sa lijeve obale(kao sto je slucaj i sa mnom) a ne da su Hrvati ostali na Zapadnoj obali, jos nesto po vjerskom popisu danas katolika ima preko 60 000 pa tako ne vjerujem da su podaci o broju Hrvata federalnog zavoda tocni

Uz veliko poštovanje svačijeg mišljenja dužan sam kao administrator skrenuti pažnju ili pozornost, kako je Wikipedija virtualna enciklopedija sa što je moguće tačnijim i ispravnijim podacima, a nikako forum ili poligon za dokusurivanje onoga što se u ratu nije stiglo. Kad bismo počeli pisati ko je odakle protjeran i sa koje obale promašili bismo cilj ovog plemenitog projekta koji treba spajati ljude i kulture, pa ma koliko nam se neke činjenice (a ovdje radimo s činjenicama) sviđale ili ne. Pozdrav! --Mediteran 02:29, 15 oktobar 2009 (CEST)

sto se tiče sporta u mostaru piše da je zrinjski osvojio naslov prvaka države u sezoni 04/05. Molim osobu koja uređuje stranicu da ažurira podatke(HŠK Zrinjski Mostar je osvojio još naslov prvaka države u sezoni 08/09 te osvojio kup u sezoni 07/08).

Molila bih urednike da na stranicu Mostar dodaju pojam Partizansko groblje kako bih mogla kreirati sadrzaj za taj pojam. Hvala. Daniela mo 20:16, 6 septembar 2010 (CEST)

Sport[uredi izvor]

Termin kup-šampiom ne postoji. Postoji osvajač kupa ili pobjenik kupa. U Mostaru se igra nogomet/fudbal jer FK Velež nije nogometni nego fudbalski klub.--Drazetad 07:29, 7 septembar 2010 (CEST)

Termini su izmijenjeni. Međutim, to što vam na zapadnoj obali smeta fudbal, to je vaš problem.... --CER@ (ask) 08:04, 7 septembar 2010 (CEST)

Grafikon[uredi izvor]

Na grafikonima procentualnog pregleda broja stanovnika piše Zenica umesto Mostar. Da li je greška samo u nazivu, a grafikoni su ispravni?

Ispravljeno! Toni 07:43, 3 august 2011 (CEST)

Potrebne izmjene i dodaci u naslovu Predhistorijsko doba i rimsko doba[uredi izvor]

Sam podnaslov Predhistorijski nije ispravan, nego je potrebno staviti Prethistorijski, kao i napraviti jos neke izmjene. Isto tako, u podnaslovu Rimsko doba ima stvari koje treba ubaciti i ispraviti, kao npr. rimska provincija Dalmacija umjesto dalmatinska provincija. Cesta koja se spominje u istom podnaslovu je Narona(današnji Vid kod Metkovića) - Sarajevsko Polje i bila je jako bitna u antici, nešto kao što je danas cesta Mostar - Sarajevo. Od kulturnih spomenika iz tog perioda treba istaknuti kasnoantičke dvojne bazilike u Cimu i Žitomisliću, koje je istraživao Mr. sci Tomislav Anđelić, nekadašnji muzejski savjetnik u Muzeju Hercegovine. [1] [2] --Historicus (razgovor) 12:50, 15 juli 2012 (CEST)

Ibrahim Kajan[uredi izvor]

Predlažem ubacivanje našeg poznatog književnika Ibrahima Kajana u dio koji govori o poznatim ličnostima iz Mostara.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Ibrahim_Kajan --Historicus (razgovor) 12:49, 15 juli 2012 (CEST)

Urađene su obje izmjene. -- KWiki (razgovor) 17:00, 3 mart 2013 (CET)

Zahtjev za izmjenu, 30. juli 2013[uredi izvor]

vjerujem da nije prvi zahtjev u kojem se trazi da se ispravi laz da je stari most srusen od strane HVO-a.

Jok, eto sam se srušio, od starosti, šta ćeš... A ne: "Bile su strašne kiše", što reče Boban. Dosta više tog podmetanja.

"U jednom trenutku Tuđman od Rose traži da protiv Bošnjaka primijeni 'neke elemente zastrašivanja': 'Da bi osigurao ove granice Hrvatske, izvoli upotrijebiti sve što je moguće, jedino nećeš bojne otrove'. Na što Roso odgovara: "Tu je taj problem što su ta punjenja miksnog tipa, miješana i jako su velika, ne možemo ih razdvojiti, 500 kg, to bi uništilo jedan cijeli grad kemijski... Ja čuvam to kao adut, ovi naši iz BiH to znaju'. Samo četiri dana kasnije, novi sastanak, sa hitnom temom: srušen je Stari most u Mostaru. 'Neki elementi zastrašivanja' koje je Tuđman zahtijevao, primijenjeni su. Sada Tuđman pita: 'Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio?' Slijedi odgovor Mate Bobana, koji je značajan doprinos u historiji ratnog cinizma: 'Bile su strašne kiše'. Stari Most je, dakle, porušio Pero Zubac svojom poezijom, svojim "Mostarskim kišama". Tuđman je ipak oprezan, pita: 'Hoćemo li opet mi biti optuženi?' Tada se pokreće čitava strategija prikrivanja zločina: pada dogovor da se kontaktiraju veze u španskom bataljonu, da se stranci nagovore da lažu o tome da Hrvati nisu srušili Most. Mate Granić: 'Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju onda je to izuzetno, jer se inače to na CNN...' Tuđman: 'Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?' Mate Granić: 'Nama'." -- KWiki (razgovor) 19:57, 30 juli 2013 (CEST)

Zahtjev za izmjenu, 26. juni 2014[uredi izvor]

Mislim da nije u redu da objavljujete neprovjerene informacije. Činjenica je da je bio popis stanovnika i zna se samo koliko ima stanovnika, a koliko ima Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih se ne zna dok se završi unos podataka. Ja sam učestvovala u popisu kao instruktor i znam da se ne zna nacionalna struktura. Zato su ovi podaci lažni i ne treba širiti dezinformacije.

Ma nemoj. De bgt, pogledaj opet. Objavljeni su provjereni rezultati popisa iz 1991. Ovi nedavni nisu ni spomenuti. --♟Munja Zlatni Ljiljan.svg priča 16:44, 26 juni 2014 (CEST)