Razgovor:Mostarski derbi

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pitanje :

Velež-Zrinjski gradski derbiji su odigravani i prije drugog svjetskog rata. Postoji dosta zapisa o rezultatima tih dvoboja, stoga da li su i oni bitni za uvrstiti u "Historiju" ?

Takodjer, ne moze se govoriti da su navijaci Ultrasi iskljucivo Hrvati (i ako su vecina), ako su npr. dva potpredsjednika kluba navijaca Bosnjaci, te ima nemal broj Bosnjaka navijaca Zrinjskog. To se moze dokazati novinskim clancima.

Isto tako je poznato da su u uzem vodstvu RA jedan Hrvat i jedan Srbin, no nitko ne govori ( i ako su vecina) da je to iskljucivo bosnjacka skupina.

Zanima me odakle autoru teksta ideje o "službeno iz razloga egzistencije"? To mi vise prilici da je rijec o osobnom misljenju autora, govori na uvijen nacin da "jedno misle, drugo rade".

Sto se tice nacionalizma, tek zadnji derbi je bio manje-vise postedjen tog zla, i to se takodjer mora spomenuti u tekstu.

Koliko vidim, u "U toku je rješavanje statusa slika" na wikipedia. Stoga, molim da se uvaze izmjene, tj.uklanjanje slike za koju nije nikad zatrazeno dopustenje od autora slike s zrinjski.info. Hvala!


"i veoma je izražen nacionalizam u njihovim redovima, mada službeno iz razloga egzistencije to vrh kluba navijača odbacuje ili potiskuje."

Ovo nije primjer neutralnog, vec 12345 iznosite vase subjektivno misljenje.

Takodjer, na osnovu cega (dokazi i slicno) zastupate tezu da su podaci o derbijima Zrinjskog i Veleza prije drugog svjetskog rata, nerelevantni i netocni? Da li vam je stvarno potrebno navesti knjige o sportu u Mostaru, a koje je lako naci? S vasim postupcima negirate i povijest Veleza, kao da je tek od 1945 otpoceo s utakmicama.

Dostavite zapis o dvoboju Zrinjskog i Veleža prije 1941. Takodjer dostavite članke o skupinama gdje su vođe obadvije skupine iste nacionalnosti. Iste postavite ovdje u "razgovor" pa da se onda tek promijeni tekst. Hvala.--Custa 02:24, 9 septembar 2007 (CEST):[odgovori]
Dole navedeni tekst je iz knjige "Mostar stoljeće sporta"

1923. Mostar

Hrv. Sp. Klub Zrinjski – Rad. Sp. Klub Velež 3:0 (2:0)

U nedelju 15. VII. odigrana je revanš utakmica između gore navedenih klubova. Zrinjski nastupa sa sledećom postavom: Konjevod – Šarac, Kučinović – Štimac, Bebek, Vlaho – Premušić, Smoljan, Omeragić, Simić, Merdžo, dok Velež nastupa sa : Altarac, Slijepčević, Janjić – Kamhi, Selimhodžić, Rajković – Belstram, Sirena, H. Osmanović, Komad, Čorić. Zrinjski je za celo vreme u premoći, ali nije imao kombinacije radi ambicioznosti nekih igrača, koji igraju samo za to, da gol dadu. Tako je isto i svaka Veleževa pokušana kombinacija od obrane Zrinjskog razbijena. Iz Zrinjskog su se istakli: Kučinović, Bebek, Smoljan i Simić, a iz Veleža Altarac, koji je dobra branio, Janjić, H. Osmanović i Kamhi. U prvom poluvremenu polučuje Smoljan prvi, a Merdžo drugi gol za Zrinjski, a u drugom poluvremenu Smoljan tuče treći gol za Zrinjski i s tim se rezultatom završuje ova utakmica. – Sudac g. I. Krezić dobar i korektan. Publike malo.



HŠK ZRINJSKI – RŠK. VELEŽ 4:0 (1:0)

U nedjelju 25. ov. mj. na igralištu Zrinjskog odigrana je prijateljska utakmica između gore navedenih rivala. Zrinjski je imao prvo i drugo poluvrijeme igru u svojim rukama. Velež je igrao kao i dosad požrtvovno. Zrinjski je prvo poluvrijeme imao peh u pucanju, pa da nije polučio više nego 1 gol. Velež je gotov sva mlada momčad pa se nemože da odupre svom jačem protivniku. Golove su polučili za Zrinjski po 1 : Miličević, Simić, Buhač i Ševo Najgori momak polja bio je igrač Zrinjskog Janjušić, koji pravi neprestano faule, pa stim kvari ugled mostarskom športu. Od Zrinjskog su se istakli Buhač II., Simić I. i Miličević (Baja) koji dolazi u svoju staru formu, samo bi trebo da posveti malo više pažnju lopti nego li gledaocima. Od Veleža su se isticali Terzić, Šimunović i Žiga. Sudac g. Banić, dobar.


26. VII. 1931.

Zrinjski – Velež. U nedjelju 27. ov. mj. odigraće gore spomenuti klubovi prijateljsku utakmicu na igralištu Zrinjskog. Kako je pretprošlu nedjelju Zrinjski zasluženo tukao J.Š.K. sa 2:0 onda može računati i na sigurnu pobjedu nad Veležom.


H.Š.K. Zrinjski – R.Š.K. Velež 5:1 (4:0)

U nedjelju 27. ov. mj. na igralištu Zrinjskog odigrana je prvenstvena utakmica izmegju gore spomenutih klubova koju je H.Š.K. Zrinjski zasluženo odlučio u svoju korist, Početak same utakmice bio je u 5 sati poslije podne. Zrinjski je ovog puta svojom lijepom konbinatornom igrom zadivio mostarske športaše, dok Velež niukom pogledu nije zadovoljio, što se vidi po samom rezultatu. Ovog se ja puta primjetilo da je Velež imao slabu obranu, dok je Zrinjski falveslinija bila dobra i neprelažljiva. Sudac g. Katalinić iz Sarajeva sudio je na sveopće zadovoljstvo. Publike dosta.

Zrinjski – Velež 2:1(1:0)

U nedjelju 30. pr. mj. odigrana je prijateljska utakmica između gore spomenutih rivala, koju je Zrinjski sigurno odlučio u svoju korist. Velež je ovoga puta izašao sa nekim tuđim igračima i držao sigurnu pobjedu. Mlada požrtvovna momčad Zrinjskog ovog nas je puta zadovoljila i imala više od dvije trećine igre u svojim rukama, dok nas je Velež donekle zadovoljio u drugom poluvremenu. Ovu je utakmicu sudio na sveopće zadovoljstvo g. M. Smoljan.


14. IV. 1935.

Zrinjski – Velež 3:1 (0:1)

Mostar, 14 aprila. Danas je na igralištu zrinjskog pred priličnim brojem gledalaca odigrana prvenstvena utakmica između gornjih klubova. U predigri ovoj utakmici susreli su se i pomladci gornjih klubova pa je pva utakmica završila rezultatom 4:0 u korist podmlatka Zrinjskoga. Za ovu prvu proljetnu prvenstvenu utakmicu Zrinjski je postavio ovaj tim: Veber, Novak, Rotim, Šarac II, Komljenović, Duranović, Mijan, Šarac I, Ćurković, Šunjić i Džeba. – Velež: Šantić, Kalajdžić I, Ivetić, Barbarez, Pavles, Lojpur, Šuman, Hadžiomerović, Terzić, Kalajdžić II i Čemal. Odmah u početku igre Velež je nametnuo oštar tempo, te je tokom čitavog prvog poluvremena imao igru u svojim rukama. Zrinjski je dao vrlo dobar otpor ali je ipak Veležu uspjelo po Terziću doći do vodstva u 20 minuti prvog poluvremena. U drugom poluvremenu situacija se mijenja, i Zrinjski svojom vanredno lijepom i konbinatornom igrom te oštrim tempom poptuno je zbunio Veležovu jedanaestoricu. Sve do pred konac igralo se u polju Veleža. U 4. minuti drugog poluvremena Šarac I je izjednačio a nakon toga u 20. minuti Ćurković je povisio rezultat na 2:1 u korist Zrinjskog. Igra postaje sve oštrija i življa. Velež svim silama nastoji izravnati ali ne uspijeva doći do izražaja. Pred sam svršetak utakmice Ćurković daje i treći gol za Zrinjski. Zrinjski je danas zbilja dao jednu od svojih najboljih partija i potpuno zasluženo tukao protivnika. Sva jedanaestortica su bila dobra, naročito su se istakli Veber, Ćurković, Džeba i Novak. Sudio je g. Zurovac vrlo dobro i na zadovoljstvo obadviju strana.


Ovo je samo dio ispisa iz knjige.

Ovo je s stranice http://www.zrinjski.info/forum, rezultati bez sezone 2006/2007

Do sad imamo podatke da su Zrinjski i Velež odigrali 23 utakmice. Zrinjski je po ovom zabilježio 12 pobjeda, dvije utakmice odigrali su neriješeno, a Velež je pobijedio 9 puta. Najviše golova palo je na utakmici odigranoj 26.07.1931. godine kada su se mreže tresle čak šest puta i to čak pet puta se tresla mreža Rođenih, dok su Plemići iz svoje mreže loptu u toj utakmici izvadili tek jedan put. Gol razlika je na strani Zrinjskog i to 40:27.

xx.09.1922. Mostar: Velež – Zrinjski 2:1 08.09.1922. Mostar: Velež – Zrinjski 1:0 13.04.1923. Mostar: Zrinjski – Velež 2:0 29.04.1923. Mostar: Velež – Zrinjski 2:0 01.05.1923. Mostar: Velež – Zrinjski 2:2 15.07.1923. Mostar: Zrinjski – Velež 3:0 25.xx.1923. Mostar: Zrinjski – Velež 4:0 12.11.1923. Mostar: Zrinjski – Velež 3:0 31.08.1924. Mostar: Zrinjski – Velež 1:0 25.07.1928. Sarajevo: Zrinjski – Velež 4:0 26.07.1931. Mostar: Zrinjski – Velež 5:1 xx.12.1934. Mostar: Velež – Zrinjski 2:1 14.04.1935. Mostar: Zrinjski – Velež 3:1 06.03.1938. Mostar: Velež – Zrinjski 4:2 xx.xx.1938. Mostar: Zrinjski – Velež 1:0

01.03.2000. Sarajevo: Velež – Zrinjski 2:2 13.08.2000. Mostar: Zrinjski – Velež 2:0 24.02.2001. Vrapčići: Velež – Zrinjski 2:0 25.11.2001. Mostar: Zrinjski – Velež 1:0 25.05.2002. Vrapčići: Velež – Zrinjski 2:0 24.11.2002. Mostar: Zrinjski – Velež 1:0 24.05.2003. Vrapčići: Velež – Zrinjski 4:1 28.10.2006. Vrapčići: Velež – Zrinjski 2:1


Što se tiče iskljucivih tj.. vecinskih pripadnika skupina, navodim clanak http://www.bljesak.info/modules.php?name=News&file=article&sid=37444 gdje se valjda vidi nacionalnost predstavnika tj. potpredsjednika KN Ultras-Zrinjski Mostar