Razgovor:Muzika u Bosni i Hercegovini

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Komentar prebacen sa clanka

gramaticna (ne)ispravnost[uredi izvor]

"Ozbiljni muzički kritičari pojavu turbo folka nazivaju pojavom općenarodnog kiča i muzičkog šunda, čije je porijeklo Srbija" - mislim da treba da stoji "koja je poreklom iz Srbije", "koja vodi preklo iz Srbije", "koja je Srbijanskog porekla" ili nesto sto je gramaticki ispravno.

Komentar

U kontekstu sa cijelim tekstom bitno je napomenuti da autor sebi uzima za pravo da dijeli muzicke stilove po klasama, vjerovatno njegovog licnog ukusa. Apsurdno je izmedju ostalog pjevace gore navedene "Izvorne Narodne Muzike" i Turbo-Folka ili cak Zabavne Muzike tek tako dijeliti po ceifu. Primjer: Ako cemo staviti Semsu Suljakovic u "Izvorne narodnjake" zasto Kemal Malovcic pjeva Turbo Folk, kada je u isto vrijeme poceo pjevati, iste pjesme pjevao, sa istom ekipom (Juzni Vetar) radio, kao i Semsa. Taj isti stil pjevanja u malo "modernijem fazonu" nastavlja ili pocinje Asim Bajric, valjda sto je mlad i slusan "proziva" se pjevacem Turbo Folka, dok Selma Bajrami po procijeni autora teksta iznad pjeva Zabavnu Muziku. Znaci dozvolimo toj "masi" da slusa losu "klasu" muzike, a autor teksta gore neka ide sa Hankom Paldum u San Remo na Festival. Prethodni nepotpisani komentar napisao je 217.116.64.52 (razgovordoprinosi) --Elmir[demicx] 09:06, 23 mart 2007 (CET)[odgovori]

Heavy metal[uredi izvor]

Mislim da ne pripada pod muziku Bosne i Hercegovine nego pod zanr ili vrste muzike,jer nema tradiciju nego je samo slusan i popularan. Ovdje bi jos trebali uvrstiti Gangu kao tradicionalnu muziku Herzegovine (dijela). Angela 87.175.255.12 07:19, 12 april 2007 (CEST)[odgovori]

Zaboravim napraviti prijavu..Angela Arethusa 07:21, 12 april 2007 (CEST)[odgovori]


Izvorna glazba[uredi izvor]

A šta je sa Šargijom? Braćom Begićima? To je jedna od najstrarijih glazbi Bosne i Hercegovine uz Ljudsko pjevanj, Gangu, Reru, Sevdalinku, treba čuvat kulturnu baštinu djeco draga.

== Bosanska izvorna muzika==

Mnogi je smatraju najstarijom muzikom na Balkanu,odnosno na prostorima bivse Jugoslavije.Pominje se pocetkom 17 vijeka u zapisima Evlije Ćelebije,

 Istraživanjima kroz naš dugogodišnji rad otkrio sam sljedeće;

Ovu nasu vrstu muzike donijelo je pleme Kalesi iz daleke Perzije u 15 vijeku.Pleme Kalesi se nastanilo na području Sprečanske doline zato je i najrasprostranjenija na ovom području.Neki je i dan danas zovu Kalesi muzika.Vjerovatno je po njoj i plemenu Kalesi i Kalesija dobila ime.Mnogi su je nazivali "Seljačka muzika" moderan naziv smo joj dali mi Bosanska izvorna muzika zajedno sa našim brojnim izvođačima.Nije to seljačka muzika to je muzika koja opušta dušu ,liječi i produžava život.Nemože se napisati notama već se prenosi sa koljena na koljeno raznim izborom starih instrumenata violine,šargije,zurle-svirale ili bubnja a u novije vrijeme i harmonike.Mnogi griješe kad u Bosansku izvornu muziku uvode i klavijature to je uništava. Ova vrsta muzike pjeva se u dvoglasu ali i u troglasu kao što je to radila Kalesijska trojka.Posebna je tajna pjevanja u dvoglasu kad drugi glas preuzima pjesmu i pjeva dok prvi glas uzima zrak i tako naizmjenično.Neslaganjem prve i druge nema ni ljepote u pjesmi.Neki je pjevaju i u tercama sto zahtjeva još veće umijeće i umjetnost.Može se pjevati u skoro svim ritmovima ali je najljepša u estamu i valceru,ili kad se poravni skroz onda je čisto izvorna.

  Izvorna muzika se prvo svirala uz šargiju-saz, violinu i udaraljke kao i uz zurle-svirale i bubanj.O tome svjedoče i najstarije  ploče u muzeju u Sarajevu .Ploče su snimali Ausrijanci i Francuzi za bogatu klijentelu u to doba Tursku emitovane su posredstvom prvih gramofona mehaničkih na opruge koji su se iznajmljivali za vašare ili velike zabave.Izvorna muzika je kasnije pretvorena u Izvorni sevdah koji joj je dao slične oblike ali mnogo modernije i ljepše za uho.

U novije doba najveći uspon Izvorna muzika je doživjela 1960-tih godina.Prva moderna ploča je snimljena 1968 godine Kalesijska trojka"Kad Ibro pođe zemlju da brani"ali u to vrijeme nisu imali sponzora da bi se ta ploča izdala, pa su Braća Ilija i Marko Begić izdali prvu modernu kamenu ploču za gramofone da bi kasnije Zemljo radnička zadruga iz Kalesije bio sponzor i Kalesijskoj trojki za izdavanje njihove ploče koja je ipak prva bila snimljena u istoriji modernije muzičke umjetnosti iz Bosne.A sve to zahvaljujući Zlatku Prlendi u to vrijeme koi je bio voditelj radio emisije radio Sarajeva "Selo veselo" gdje se tragalo o narodnom muzičkom blagu Bosanaca i Hercegovaca. Kad je 1969 godine izdata ploča Kalesijske trojke u to doba u Jugoslaviji je za nekih 30 tak dana prodato milion gramofona.Nasa Kalesijska trojka se podjednako nosila sa popularnosti u svijetu u to vrijeme kao najjaca muzicka grupa Bitlusi a nimalo nisu zaostajali za njima i Braća Ilija i Marko Begić.

Izvođači Sevdaha i drugih muzičkih žanrova u Jugoslaviji su te toliko pribojavali Izvornjaka da su u to vrijeme novine pisale da narodnjaci nude milion dinara produkcijama da ne snimaju više izvornjake.Milion dinara u to vrijeme je bilo ogromno bogatstvo.Prvak na tlu Jugoslavije sve do nakraj 80 tih godina u Jugoslaviji je bila Izvorna muzika.Ali uvođenjem drugih instrumenata harmonike i ostalih u staru Izvornu muziku popularnost joj je počela naglo da pada.Skoro potpuni krah dozivljava do 1992 godine kada mozda zahvaljujući Studiju Kemix počinje ponovo da oživljava završetkom rata u BiH i na tlu bivše Jugoslavije.

   Zbog teških veza naši muzičari nisu mogli i dalje da idu da snimaju po Srbiji,Hrvatskoj i Sloveniji ,tako  rad započinje 1995 godine kao FOTO-VIDEO KEMO,da bi od 1997 počeli kao Studio Kemix.

Osobe koje su naučile uživati uz Bosansku izvornu muziku su sve vrijedni i pošteni domaćini i domaćice a da Vas ne iznenadi najškolovaniji fakultetsko obrazovani ljudi su najveći ljubitelji čistog Bosanskog izvora!

Mnogi neće povjerovati ali i dan danas plemena Kalesi žive i dalje je ova muzika slična našoj samo je originalna uz zurle-svirale i bubanj te sazove odnosno udaraljke i violine.--46.163.62.25 18:39, 6 novembar 2014 (CET)[odgovori]

Heavy Metal[uredi izvor]

Koja Formula 4 ja nikada za to nisam čuo a gdje su Bombarder, Heller, Rupa u Zidu, kao prvi i najvažniji predstavnici tog nekog ranog metala i današanji Toxicdeath, agonize, Silent Kingdom, Tanker itd....

Dodataka za Black metal[uredi izvor]

Thrash/Speed Metal[uredi izvor]

Thrash metal je podžanr heavy metal-a, jedan od njenih "najekstremnijih" podžanrova koji je karakterističan po velikoj brzini i agresivnosti.

Porijeklo thrash metal-a se može naći u kasnim 70-im i ranim 80-im, kad su mnogi bendovi počeli da inkomponiraju zvuk NWOBHM-a u njihovu muziku (praveći novi žanr koji se odvojio od punk rocka). Ovaj žanr se više upoređuje sa srodnim speed metalom. Obično se može primjetiti uticaj nekog drugog žanra metala u thrash metalu, ali nisu ni rijetki uticaji ne-metal žanrova kao što su klasična muzika i jazz.

I bivšoj Jugoslaviji razvoj thrash metala počinje sa grupama Heller (Beograd), Ludilo( Tuzla), Parricide (Tuzla), Bombarder (Sarajevo/Beograd), Monolit (Mostar) ova muzika je najviše svirana i najpopularnija bila 90-ih godina prošlog vijeka. Danas u BiH postoji nekolicina thrash bendova ali ni jedan utjecajan kao bendovi iz 90ih godina.

Death Metal[uredi izvor]

Death metal uz Thrash metal i Black metal jedan je od tri vrste extremnog metala. Riječi i tekstovi sadrže nasilje,rat,sodomiju...i sl. Vokal pjeva takozvanim "deathgrowlom" posebnim stilom pjevanja , koje zvuči poput urlika ranjene zvijeri.Gitare se koriste uglavnom distorzije a isto je i sa bas gitarama.Bunbnjevi koriste posebnu tehniku za death metal. ocem Death metala se smatra Chuck Schuindler. U BiH je Death metal scena najviše prisutna i najjača u Tuzli od početka 90-ih. Najpoznatiji predstavnici su Agonize, Toxicdeath, After Oblivion a van Tuzle Festival of Mutalation i Silent Kingdom takođe bend koji je blizak navedenim je KRV ali on je bliži Black Metalu.

Zahtjev za izmjenu, 1. juni 2012[uredi izvor]

Turbo folk[uredi izvor]

Ozbiljni muzički kritičari pojavu turbo folka nazivaju pojavom općenarodnog kiča i muzičkog šunda, čije je porijeklo Srbija. U govoru urbanih masa u Jugoistočnoj Evropi turbo folk se pejorativno naziva još i ćirilica. Ova vrsta muzike izrazito je komercijalna i sa općim propastom tranzicijskih društava od Hrvatske, preko Bosne, do Srbije i Makedonije proširila se i u sredine i do ljudi, koji takvu vrstu muzike ne bi slušali u normalnim građanskim uvjetima. Turbo folk je muzika sive mase slušalaca, koji su s ratovima na Balkanu izgubili svaku iluziju i nade u život kakav su primjerice vodili njihovi roditelji za vrijeme socijalističke Jugoslavije, kada su urbane slušaoce orijentirali prema ozbiljnijoj muzici ili prema festivalima Sanremo i Eurosong. Turbo folk na muzički način oslikava sistem poremećenih vrijednosti na jugoistoku Evrope.