Razgovor:Neretva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • Izvoriste[uredi izvor]

  U udzbeniku geografije za osmi razred osnovne skole pise da Neretva izvire ispod planina Zelengore i Lelije... Timurv1234 (razgovor) 20:06, 18 mart 2012 (CET)

  Obrazloženje uređivanja[uredi izvor]

  [1]Ako ćemo striktno poštivati definiciju pritoke/a, onda Mala Neretva nije pritok jer ne utječe u Neretvu. Jedino što može biti je ili zasebna rijeka ili (više vjerojatno) jedan od rukavaca Neretve jer teče prema moru (kao i sama Neretva).

  Predložak o izvorima postavljen je zato jer je teško dokazivo je da Mala Neretva prima vode Deranskog blata i Trebišnjice. Istina je da je zbog krškog terena to teoretski moguće, ali većinu vode Deranskog blata i Trebišnjice prima rječica Krupa kod Čapljine. Rijeka Pologos koja se spominje kao takva ne postoji. Postoji kanal koji vodi od mjesta Glušci prema Bijelom Viru, Mislini te pored jezera Kuti nastavlja prema Maloj Neretvi. Niti se može zvati rijekom niti je dokazivo da on dovodi vode Deranskog blata i Trebišnjice.

  Također je ispravljeno da Mala Neretva teče prema zapadu/jugozapadu, a ni u kom slučaju prema istoku. Na kraju - Mala Neretva se ...raširuje u brojne okuke i zalive. Dovoljno je pogledati kartu i upitati se gdje je to vidio IP koji je napravio tu izmjenu u članku.--MaGa (razgovor) 09:55, 2 septembar 2018 (CEST)