Razgovor:Operacija Potkovica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • prevod[uredi izvor]

  Molio bih nekog od kolega sa bosanske wiki da pomogne oko jezičkog prilagođavanja teksta, jer mi ijekavica ne ide baš najbolje. Unapred hvala. --Mladifilozof 17:40, 24 mart 2010 (CET)

  neutralnost[uredi izvor]

  Korisnik koji osporava neutralnost članka je dužan da to jasno obrazloži na korisničkoj strani. Ukoliko to ne učini u razumnom roku, šablon će biti uklonjen.--Mladifilozof 19:16, 23 mart 2010 (CET)

  Rečeno ti je već stotinu puta. Operacija Potkovica nije postojala dok je 7. aprila 1999. nije Šarping iznio na konf. za štampu. Svojom tvrdnjom da se plan još od 1998. i početkom 1999. uveliko primjenjuje je definisao "sadržaj" tog plana. Takav plan, tokom 1998. i do 24.3.1999 nijedna međunarodna organizacija nije potvrdila (niti UNHCR, niti OEBS, niti HRW). To je dakle tema ovog članka. Sve ostalo spada u članak "Bombardovanje Jugoslavije" ili "Zvjerstva srpskih snaga na Kosovu tokom bombardovanja". Sve ostalo, je konstruisanje istine.
  Ne znam na šta ciljaš ovolikim angažmanom i elanom za postojanje ove operacije, ali sve NGO su već pune takvih, mislim da nemaš šanse. --87.167.36.42 00:04, 24 mart 2010 (CET) (Kaster)

  Hajde da argumentovano raspravljamo o sadržaju članka. Molio bih te da se uzdržiš od komentara na moj račun. Unapred hvala. A sada literatura:

  Presudom Međunarodnog suda za ratne zločine je utvrđeno da je srpsko rukovodstvo planiralo i organizovalo deportacije i progone koji su sprovođeni na Kosovu. Oni nisu bili sporadični već sistematski. Postojao je zajednički zločinački plan.[1]

  Izveštaj Human Rights Watcha takođe govore o sistematičnosti, organizovanosti i isplaniranosti zločina nad Albancima. Dakle, nisu bila u pitanju samo pojedinačna, sporadična zverstva, mimo znanja i kontrole srbijanskih vlasti[2]:

  "Ovaj se izveštaj usredsređuje prvenstveno na zločine koji su počinjeni protiv kosovskih Albanaca tokom bombardovanja NATO-a – zločine koji su bili veoma rasprostranjeni i koje su vlasti brižljivo isplanirale."
  "Proterivanje uz upotrebu sile bilo je dobro organizovano, što ukazuje na to da je prethodno bilo dobro isplanirano."
  "Izbeglice su proterivane ili je država organizovala njihov transport do granica prema utvrđenom programu za proterivanje i deportaciju na način koji je odavao da je postojao visok stepen koordinacije i planskog delovanja."
  "Ubistva nisu bila posledica nasumičnog nasilja vladinih snaga, već je reč o pažljivo planiranim operacijama koje su vlasti sprovodile u sklopu svojih strateških ciljeva."

  Dakle, očigledno je da je postojao plan i da su zločini bili planirani. Jedino ostaje mogućnost da su učesnici udruženog zločinačkog poduhvata koristili neki drugi naziv za ovu operaciju, ali Operacija Potkovica je kolokvijalan naziv koji je prihvaćen u literaturi.--Mladifilozof 17:37, 24 mart 2010 (CET)