Razgovor:Osmanlijsko carstvo

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Šta gurate Bosnu i Hercegovinu uz Tursku u "države poslije" Osmanskog Carstva? Kao prvo, B i H nije bila država odmah nakon propasti Osmanskog carstva, niti je bila u sastavu tog carstva na njegovom kraju. BiH je tada bila samo austrougarska provincija, a kasnije dio Kraljevine SHS. Kao drugo, osmanskom propašću na tom je teritoriju nastalo više (pravih) država. Iako je ovo bosanska Wikipedija, nije lijepo sebe gurat gdje nije mjesto. Druga stvar, van pameti je podatak da je na vrhuncu teritorij carstva bio 22 milijuna km kvadratnih. To mi izgleda ko suludo turkovanje. Tolika je bila površina nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a na prvi se pogled vidi da je Osmansko Carstvo bilo mnogo, mnogo manje. U tablicu u članku stavili ste realnu površinu od 5 miljuna kv. kilometara pa samo uskladite s tim članak!

pod 1. Lijepo piše BiH u A-U a ne današnja BiH (EOD, jasno za one koje znaju čitati);
pod 2. za površinu bi se moglo nagađati (ovdje stoji napomena da je veći dio spomenute teritorije bio pod indirektnom kontrolom centralne vlade), na tr.wiki stoji podatak od 19 mil. km2, možda samo treba preformulirati rečenicu.
pod 3. ovo je wikipedija na bosanskom jeziku, ako želite doprinositi, morate pisati isključivo na bosanskom, ukoliko ne želite imate na raspolaganju wikipedije na drugim jezicima--C3r4 09:17, 10 novembar 2013 (CET)[odgovori]