Razgovor:Početna strana/Arhiva2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

"kantoni" u Hrvatskoj[uredi izvor]

Trebalo bi ispraviti netočno nazivanje županija u Hrvatskoj kantonima. Kantoni su kantoni (u BiH, u Švicarskoj, ...), a županije su županije. U Hrvatskoj , u medijima, se FBiH kantoni nazivaju kantonima. To što Hrvati u BiH zovu bosanske kantone županijama rezultat je očitog pod***avanja službinih vlasti u FBiH.

prije svega pazite na ***riječnik. drugo, u FBiH su tri službena jezika: hr, bs i sr. Na hrvatskom je službeni naziv županija, na bosanskom kanton. Pogledajte i na hr.wikipediji. A ovo nije federalna wikipedija, nego isključivo na bosanskom jeziku, ako želite uređivati na hrvatskom jeziku, kliknite ovdje--CER@ 07:27, 19 novembar 2008 (CET)

elektronika[uredi izvor]

Pošto već duže vremena stoji prazna rubrika uz komentar da se priprema, da je u izradi.. molio bih pojašnjenje da li je to stvarno tako ili je to stari dobri šablon koji se umetne kad je nešto prazno a da ne bude prazno. :-) Ako niko drugi ne radi na ovoj temi recite pokušao bih odraditi ovu oblast u cijelosti. Ako ipak neko radi molio bih da mi se kaže jer ne bih uludo trošio vrijeme niti bih želio da to bude samo gomila zakrpa kako sad izgleda tema o basicu. Hvala pozdrav --Salihović 13:18, 13 decembar 2007 (CET)

Spam on several Wikipedias[uredi izvor]

Hello,

the article Bemowo Pictures was written the last days in several wikipedias. It looks pretty much like spam. It has already deletionrequests on de, en, pl and pt (and maybe some more Wikipedias) please 2006 (CET)

Honestly, I do not see what is wrong with it. I can see that it may look like a advertisement for that "organization". It is the same text, except translated, from the English wiki. Thanks, Vseferović 21:54, 9 decembar 2006 (CET)
We deleted it, thank you for the information. Once again greetings from the Bosnian Wikipedia. Vseferović 21:55, 9 decembar 2006 (CET)

Wikirijecnik[uredi izvor]

Na dnu glavne stranice stoji "Wikirijecnik", treba da stoji "Wikirjecnik". Ispod linka isto stoji rijec "rijecnik", treba biti "rjecnik". Sitnica, ali ipak bode oci. --Twonex 22:05, 27 decembar 2006 (CET)

Rijecnik bez i jeste pravilno po pravopisu, ali osjecaju svakog (???) ijekavca je pravilno rijecnik. Nenaad 09:50, 10 februar 2008 (CET)

Ukrainian wikipedia[uredi izvor]

Ukrainian wikipedia now has more than 50000 articles. Please move it to different section. Thanks--131.111.195.8 09:25, 21 januar 2007 (CET)

Princip reciprociteta[uredi izvor]

Jesmo li mi to po principu reciprociteta uklonili engleski interwiki sa strane, pošto ni nas nema kod njih? Evo sad gledam i vidim da nema en.Wiki na interwikijima na lijevoj strani. -- Amer Zeherović Poruka 07:56, 21 februar 2007 (CET)

Mislim da je to bila samo greska pri kopiranju sa engleske Wiki. --Elmir[demicx] 09:10, 21 februar 2007 (CET)

"Slobodna enciklopedija"[uredi izvor]

Ja mislim da "Free Encyclopedia" bi trebalo biti prevedeno na "Besplatna enciklopedija" umjesto "slobodna". Engleska rijec "free" ima vise nego jedno znacenje a, u ovom slucaju, pravo znacenje je krivo shvaceno.

Pogledaj ovdje i logos na svim ostalim Wikipedijama. --Elmir[demicx] 09:43, 3 mart 2007 (CET)
I naravno članak slobodni softver. --Emx 18:08, 3 mart 2007 (CET)
Možda "Otvorena Enciklopedija" bi bilo bolje.--Custa 00:40, 3 septembar 2007 (CEST)

Kome je ovo smetalo?[uredi izvor]

Sjećam se dobro da je sastavni dio teksta o Mati Bobanu bio i ovaj paragraf koji čuvaju engleski i nizozemski tekstovi: Boban ordered the assassination of Bosnian Croats who opposed his plans.The most well known were Stjepan Kljuić, Blaž Kraljević and Tomislav Dretar. Kraljević was lured to a meeting on August 9th, 1992 and was assassinated along with 8 of his deputies. Dretar survived assassination attempts but was isolated in the Bihać enclave throughout the war and as such could not oppose Boban effectively. Stjepan Kljuić survived a poisoning and remained opposed to Boban for the duration of the war. Zašto je to nestalo? Zar nekome smeta činjenica da nisu svi Hrvati bili odreda za podjelu BiH i da su se odmah, promptno i vehementno odprli Bobanu, o čemu je svijet izvjestio srpski novinar Andrić u Vremenu od 28. augusta 1992. "Ne priznajem ni Matu Bobana, ni Herceg-Bosnu", za je to bilo šala reći u sali punoj Bobanovih pištoljdžija? i javno odvesti 101. Bihaćku hrvatsku pješačku bojnu pod zapovjetništvo OPŠTO Bihać onda kad Armija BiH još nije postojala, a bihaćki OPŠTO nije imao još ni jedne postrojbe, a Peti korpus ni na vidiku i znoj i muka kako mobilizirati Bošnjake na području bihaćke krajine. Na kraju će Hrvati opet postati svi odreda ustaše, bez obzira što su 1941. imali najveći broj boraca u antinacističkim vojnim formacijama pod Titovom komandom? Kao što je zaboravljeno da je na Kosovu i na Sarajevskom polju s Husein-kapetanom u boju sudjelovalo 3500 Hrvata s Petrom Šimićem na čelu i da su upravo Hrvati spasili život Husein-kapetanu pronijevši ga kad je i treći konj pod njim ubijen u Posavinu i sklonili u Slavoniju. Brišući i skrivajući ovakve činjenice proizvode se neprijatelji a ne prijatelji BiH.--Tomislav Dretar 11:38, 15 mart 2007 (CET)

Slažem se u potpunosti s tobom, samo mi reci, gdje je taj tekst o Mati Bobanu. I nek se vrati taj dio, fakat nema smisla da se uklanja...--Denijal
Niko nije ništa uklonio sa tog članka. Taj tekst nikada nije ni bio dio članka (historija članka). --Elmir[demicx] 09:35, 28 april 2007 (CEST)

Citat[uredi izvor]

Gdje na početnu staviti slučajni citat? --Emx 13:24, 8 maj 2007 (CEST)

Neka, da se prvo sredi sve da radi kako treba i da izgleda kako treba, pa ćemo onda stavljati na početnu :) -- Amer Zeherović Poruka 13:30, 8 maj 2007 (CEST)

Citat po drugi put[uredi izvor]

Evo ja sam završio ove slučajne citate. U pitanju je šablon {{citati}}. Za sada broji 30 citata koji se smjenjuju svaki puta kada se osvježi server. To bi mogla biti interesantna fora na našoj početnoj stranici. Također ću raditi na proširenju broja citata, a vas bih zamolio da se izjasnite po ovom pitanju, te ako je pozitivno administratore da ih uključe na početnu stranicu. -- Amer Zeherović Poruka 15:22, 7 juni 2007 (CEST)

Ja sam za :) Ado 15:48, 7 juni 2007 (CEST)
I ja. --Elmir[demicx] 15:50, 7 juni 2007 (CEST)
Odlicna ideja!!! --EmirA 21:35, 7 juni 2007 (CEST)

Postavio sam sablon {{citati}} na pocetnu stranu zbog testiranja funkcije i izgleda na trenutnoj poziciji. --Elmir[demicx] 21:52, 7 juni 2007 (CEST)

Citati su odlična ideja, a i super izgledaju. Eto, da se ne žalite da niko ne primječuje :D
P.S. Stvarno bi se neko trebao brinuti za sliku dana i na današnji dan. Ko to preuzme i odradi to kako treba, dobije od mene šta hoće ;)--Kahriman 00:39, 9 juni 2007 (CEST)

Slika dana i na današnji dan[uredi izvor]

Predlažem rješenje za ova dva problema:

  • Na današnji dan - se može kompletirati i kada jednom bude kompletiran onda će biti validan za uvijek.
  • Slika dana - za sliku dana bismo mogli iskoristiti isti fol kao što je na citatu, tako da on automatski bira slučajnu sliku. Naravno, trebala bi postojati malo veća baza od možda 200-tinjak slika.
Dobra ideja, da ne moramo birati 365 slika svake godine. --Emx 13:06, 19 juni 2007 (CEST)

-- Amer Zeherović Poruka 10:19, 19 juni 2007 (CEST)

Pa evo prijedloza: Šablon:Odabrana slika/Slika 1... Za slike dana imamo arhivu, koliko ja znam... Uz malo muke, mislim da bi tvoj BOT mogao to sve prebaciti sa arhive slika dana i kreirati svaki put novu stranicu Šablon:Odabrana slika/Slika 1, Šablon:Odabrana slika/Slika 2, ... -- Amer Zeherović Poruka 13:19, 19 juni 2007 (CEST)

Manja izmjena[uredi izvor]

Moze li se rubrika "Aktuelno na Wikipediji na bosanskom jeziku" staviti ispod rubrike "Na danasnji dan" da se eliminise prazan prostor ispod ove rubrike. Slika dana se moze povecati da bi priblizno poravnala visine obe kolone --Dado 00:19, 23 juli 2007 (CEST)

Na sastanku mi smo dogovorili da u rubrikama "Odabrani članak mjeseca" i "Možda niste znali" smanjimo količinu teksta na samo par rečenica, te staviti akcent na ono "pročitaj više", tako da korisnik procita sve, a ne samo šablon.. Odabranu sliku treba standizovati što se veličine tiče, tako da nema varijacija u širini šablona (nekada zauzme više od pola ekrana).. Svrha svih ovih izmjena je da nam početna stanica bude što manja za scroll down.. --Kal-El 00:40, 23 juli 2007 (CEST)

Shvatam sve promjene sto si naveo ali to i dalje ne rjesava problem praznog prostora ispod "Na danasnji dan" i koji trenutno izgleda kao nepromisljena greska. Takodjer mislim da bi rubrike "Sadrzaj" i "Srodni projekti" trebali imati slican stil naslova. Izgleda kao da su dodane naknadno i neovisno jedno od drugog --Dado 04:03, 26 juli 2007 (CEST)

Wikirječnik = Vikirječnik[uredi izvor]

Ne bih htio da ispadnem prznica, ali šta mogu kad me bode u oči: Wikirječnik se, sudeći prema sajtu, ne zove tako, nego Vikirječnik. Stoga bi i link, koji se nalazi na dnu početne strane, trebao da se prepravi. --Twonex 01:38, 26 august 2007 (CEST)

Subjektivnost pri pisanju clanaka[uredi izvor]

Mislim da su mnogi clanci, i to pogotovo oni koji su vezani uz historiju i zemljopis pisani veoma pristrasno. Mislim da je velika greska ostavljati clanke takvima. Treba ih odmah ispravljati i urediti tako da se dobije kvalitetan i objektivan clanak, koliko je god to moguce.

Svak čast[uredi izvor]

Da li ja to vidim 20.000 ili mi se čini?Zaista fenomenalno je imati toliko članaka sada smo još veći možda jedno 2010.budemo imali 1.000.000 članaka zahvaljujući wikipedia članovima i korisnicima zaista nas je krenulo da imamo više vremena bilo možda 200.000 ali šta je tu je budimo skromni,ali ovaj broj je zaista fenomenalan.

Ćirilica/Ћирилица[uredi izvor]

Zanima me zašto na Wikipediji na bosanskom jeziku ne postoji mogućnost gledanja članaka na ćirilici, kao što je to slučaj na srpskoj i srpsko-hrvatskoj Wikipediji? Latinica i ćirilica su ravnopravna pisma u bosanskom jeziku, što se ne bi dalo zaključiti na osnovu bosanske Wikipedije. Najiskrenije se nadam da će moj prijedlog biti uvažen.

Latinica i ćirilica jesu ravnopravna pisma u Bosni i Hercegovini, ali ne i u Bosanskom jeziku. Ovo je Wikipedija na Bosanskom jeziku, a ne bosanskohercegovačka Wikipedija. Nadam se da Vam je sada jasnije. Puno pozdrav --Kal-El 16:47, 27 septembar 2007 (CEST)
Apsolutno netačno! Latinica i ćirilica su ravnopravna pisma u BOSANSKOM JEZIKU. Bosanski jezik
Takođe pogledajte članak Ćirilica. Ako ne vjerujete Wikipediji, slobodno malo bolje istražite u nekim, da tako kažem, relevantnijim izvorima. -- diletaNT
Zašto koristimo latinicu? Zato što smo taj standard ustanovili na ovoj Wikipediji, bez obzira na činjenicu da su latinica i ćirilica ravnopravna pisma u bosanskom jeziku. Ovdje se možete upoznati s tim: Wikipedia:Jezički standardi na bosanskoj Wikipediji. Emir Kotromanić 23:46, 27 septembar 2007 (CEST)
Onda ovo shvatite kao apel za promjenu standarda. Wikipedija bi trebala biti slobodna, zar ne? Modifikacija Mediawiki-a već postoji, tj. članci bi se i dalje pisati na latinici, s tim što će na vrhu biti tab "Ćirilica" koji će omogućiti pregledanje istog članka na ćirilici. Mislim da bi to bilo politički korektno, tj. nediskriminatorno prema onim korisnicima koji smatraju Bosanski jezik svojim, a ćirilićno pismo primarnim. Srdačan pozdrav! --DiletaNT 00:06, 28 septembar 2007 (CEST)
Tehnički bi to bilo vrlo teško održavat. Npr. dešavale bi se situacije da se prilikom konverzije sa latinice na ćirilicu neka strana izvorna imena moraju zadržati u tom obliku, a pretvarala bi se u ćirilicu (npr. latinska imena, danska imena, norveška imena itd.) Nema potrebe za otvaranjem takvih problema, jer izborom latinice nije negirana ćirilica, neka ćirilice u školama šućur allahu, ali za informatiku i ovakav tip održavanja aplikacija, latinica je velika prednost. Uostalom zašto duplirat nešto, samo da bi se pokazalo kako bosanski ima dva pisma? To je besmisleno. Emir Kotromanić 00:32, 28 septembar 2007 (CEST)
Niti bi se šta dupliralo niti je teško održavati. Modifikacija MediaWiki sve to podržava. Ali, to je vaš obraz. Niste slučajno čuveni u svijetu po svojim POV artiklima. DiletaNT
Vec nekoliko puta je neko pito sto nema cirilica na bosnakoj wikipedi. Kako ja znam bez problema moglo bi se napravit kao u srpskoj wikipedi da se bira izmedju cirilice i latnice. Za dodatne pitanje morete kontaktirat Korsnika:Milos iz srpske wikipedije. On bi mogo isto bez problema da to napravi za nas u bosnaskoj.--90.187.157.197 14:21, 27 januar 2008 (CET)

Hvala lijepa na ponudi, ali nam pomoć ne treba. Mi da to želimo već bi davno napravili, jer imamo mnogo bolje stručnjake na tom polju. Srdačan pozdrav iz prelijepe Bosne.--CER@ 14:30, 27 januar 2008 (CET)

Pa kako vidis ima neke koje zele to da imaju. --90.187.158.187 14:33, 27 januar 2008 (CET)
Ova wikipedija nebi se smjela nazvat Bosnaska Wikipedija, nego Bosnjacka Wikpedija, posto se ovde nikako zeli da se ima narod srpske ili hravtske nacionalosti. --90.187.158.187 14:35, 27 januar 2008 (CET)
Bilo bi zanimljivo kad bi iz zajebancije napravili verziju bs. Vikipedije na bosancici il bosanskoj arabici. Nenaad 91.150.110.181 09:51, 10 mart 2008 (CET)
Pa učlanite se na bosansku neenciklopediju, tamo je sve moguće...:-) --CER@ 09:56, 10 mart 2008 (CET)
Verzija (bar osnovne strane) na bosancici i arabici je i za bs. Vikipediju :))) Npr. kako ce prosjecan citalac citati povelje bosanskih kraljeva ili prvi bosanski rijecnik ako nema priliku da vjezba i ta pisma? Nenaad 91.150.110.181 10:12, 10 mart 2008 (CET)

Sandzak na bosanskom jeziku???[uredi izvor]

Mislim da su stranice na bosanskom o Sandzaku, spamane od strane srpske propagande tako da smo dobili istu srpsku propagandu na bosanskom jeziku? Moze li se ovo kako urediti da svako ne moze spamati dodani tekst sa nekakvim imaginarnim historijskim "Raskim oblastima" i ostalim glupostima nastalim u beogradskoj kuhinji lazi i propagande?

Ako smatrate da nešto treba doradit, savjetujem vam da se registrujete i da se upoznate sa pravilima rada na Wikipediji kako bi efikasno mogli doprinositi i poboljsavati clanke. Emir Kotromanić 20:54, 3 oktobar 2007 (CEST)

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima[uredi izvor]

Zna li neko dje se more vidit nacionalni sastav po naseljnim mjestma iz Bosne i Hercegovine kasnije drugog svejstkog rata? --90.187.157.197 14:09, 27 januar 2008 (CET)

Nedostaje i[uredi izvor]

Na predsjedničkim izborima u Srbiji pobijedio Boris Tadić (na slici).

Gdje / kome dati prijedlog za dodavanje novih vijesti?[uredi izvor]

Gdje / kome dati prijedlog za dodavanje novih vijesti? Ima li neka mail-adresa ili stranica sa "listom kandidata" koju može svako urediti?


Istočni Mostar (općina)[uredi izvor]

Sto se ovde moje izmjene vazda vracaju?

Makedonski jezik[uredi izvor]

Možete li dodati makedonsku Wikipediju na lista sa jazecima. Makedonski i Bosanski su srodne jezike i bi trebalo da ima makedonski jezik. Hvala puno. --MacedonianBoy 14:35, 23 august 2008 (CEST)

Plus, makedonski vec ima oko 21.000 statija. 89.205.14.116 18:28, 20 novembar 2008 (CET)
Yes check.svg Urađeno --Smooth O 19:57, 20 novembar 2008 (CET)

Prijedlog za izmjenu početne stranice[uredi izvor]

Koliko vidim, na svim browserima koje upotrebljavam (znači nije do browsera) na početnoj ima manja ili veća praznina (bolje reći rupa), a zavisi najviše od dužine šablona vijesti. E sad, možda bi bilo dobro il da smanjimo šablone sa lijeve strane, il da neki od njih (na današnji, il aktuelno) prebacimo ispod slike. Tako će početna biti kompaktnija. Svaki prijedlog je dobrodošao--CER@ 09:45, 17 oktobar 2008 (CEST)

Bosanski na njemačkoj wiki[uredi izvor]

Na njemackoj pocetnoj stranici nema bs.wiki. Moze li neko da stavi link za bosanski jezik ? Toni 20:39, 20 novembar 2008 (CET)

To mora neko od njihovih administratora da postavi. Ne znam kakvi su njihovi kriteriji za jezike na početnoj strani. --Smooth O 20:42, 20 novembar 2008 (CET)

Zapravo sam sad vidio da je neko vec stavio. Nisam primjetio do sada Toni 20:44, 20 novembar 2008 (CET)

Zar je? Ja ne vidim. --Smooth O 21:17, 20 novembar 2008 (CET)

Na bosansku se moze doci ako se klikne na "Andere Sprachen", ali na stranici "nedavne izmjene" postoji bs Toni 22:13, 20 novembar 2008 (CET)

Hrvatski jezik[uredi izvor]

zasto svaki put kad nesto trazim za referat nađem na srpskom jeziku. Ne da imam nest protiv srba, al onda svaki put trebam mijenjati pola sata. Prije nisam bio registriran i bilo je na srpskom. Sad kad sam se registrirao i namjestio na hrvatski opet piše po srpski. kad bi se to moglo promijeniti nekako...

Odgovoreno na stranici korisnika. --Amir pitaj 10:22, 6 mart 2009 (CET)

Smokvice[uredi izvor]

Seha, plavuše nešto i o smokvama znaju, bez obzira rasle u vrtu ili sobama :-)))) --Roberta F. 01:34, 16 maj 2009 (CEST)

ISLAM KAO GLAVNA KATEGORIJA?????????????/[uredi izvor]

Zasto je islam na gornjem desnom cosku???????????????

Imate li šta protiv? Ja sam ga stavio.--CER@ (ask) 07:19, 18 juni 2009 (CEST)
Ja jos uvijek ne mogu naci tu kategoriju, samo portal... --Amir pitaj 08:29, 18 juni 2009 (CEST)
Vjerovatno je dotični (btw. IP adresa mu je jedan proxy), i mislio na portal. Takvima to obično bode u oči.--CER@ (ask) 08:34, 18 juni 2009 (CEST)

U gornji desni ugao su postavljeni portali (nekoliko kvalitetnijih). Pošto je Portal Islam možda i najkvalitetnije urađen od svih portala koje imamo, logično je da i on bude uvršten na navedenu poziciju. Ako s vremenom drugi portali budu kvalitetnije urađeni zauzeće mjesto, kako reče anonimni pitalac, "na gornjem desnom cosku". Ado 09:55, 18 juni 2009 (CEST)

Prevodi[uredi izvor]

Pozdrav. : ) Zanima me kakav je stav naših administratora (ili kakva im je već funkcija) o direktnom prevođenju članaka sa drugih Wikipedija? Konkretno, govorim o engleskom jeziku čiji sam poprilično dobar poznavalac i mogao bih prevesti nekoliko tekstova u slobodno vrijeme. A ovdje se, opet, pojavljuje i pitanje Wikipedije na hrvatskom/srpskom jeziku, čije bi članke mogli skoro pa doslovno prekopirati. Doduše, članci su obično manjeg kvaliteta u odnosu na članke engleskog jezika, ali bi puno više ljudi moglo učestvovati. Dakle, prevođenje - da ili ne? EdoI 16:51, 23 januar 2010 (CET) EdoI

U svakom slucaju, ako mozete neki clanak prevesti, ili prekopirati, je u redu. Jedino se mora paziti na kategorizaciju, sablone i pravopis bosanskog jezika. Ako je clanak dobro preveden, onda ga se lako moze gramaticki i pravopisno popraviti. Toni 16:58, 23 januar 2010 (CET)
Kao administrator, odgovorit ću Vam vrlo kratko obzirom da je kolega već sve rekao: Može se prevoditi s bilo koje druge wikipedije, pazeći na pravopis i gramatiku bosanskog jezika. Kopiranje sa s/h wikipedije je najlakše ali se vrlo često neke sitnice preskoče. Sa en.wikipedije se mogu prevesti veoma kvalitetni članci (kao što i moja malenkost radi) tako da ste u svakom slučaju uvijek dobro došli. Pozdrav --CER@ (ask) 08:40, 25 januar 2010 (CET)

Himna[uredi izvor]

Primjedba na vijest u rubrici Na današnji dan: Bh. himna ne zove se Intermezzo,što je samo naslov muzičke podloge buduće himne (himna = tekst + muzička podloga). Osim toga, konvencionalno je da se himne zvanično nazivaju po naslovu teksta, a ne po naslovu muzičke podloge. Nj.K.V. 19:23, 10 februar 2010 (CET)

Greetings from Azerbaijan![uredi izvor]

Hello. Please add "Azerbaijani" to main page (interwiki) Azərbaycan

Yes check.svg Urađeno - done. Greeting from Bosnia.--CER@ (ask) 07:21, 21 maj 2010 (CEST)
Interwiki for az wikipedia added on main page of bs.wikipedia. It would be nice to you to do the same here. Thanks in advance. Selam.--CERminator 05:22, 21 May 2010 (UTC)
P.S. Sorry it's already there, only it's not alphabetically in order. Selam--CERminator 05:23, 21 May 2010 (UTC)
Hi, friend! :) Problem is fixed ;). --Proger danış 17:25, 21 maj 2010 (CEST)

OZNAKE NA KAMIONIMA[uredi izvor]

Poštovanje svima,

Interesuje me, ako neko može da mi pomogne, prilično sam siguran da su po novom zakonu u FBiH naljepnice na kamionima za ograničenje npr. brzine 80, sa bijelom podlogom i crvenim okvirom. Prije je to bio crveni okvir i zuta podloga. Pa me interesuje sta je sad tačno, i koje se naljepnice, odnosno sa kojom podlogom (bijela, žuta) koriste??

Unaprijed zahvaljujem!

Closure of Bosnian Wikinews[uredi izvor]

Hello, this is a message to inform you that there is currently a proposal to close down the Bosnian Wikinews over at meta. You can express your opinion by following this link and commenting in the appropriate section. Thank you. TeleComNasSprVen 10:06, 29 oktobar 2010 (CEST)

Thanks again--CER@ (ask) 10:27, 29 oktobar 2010 (CEST)

Državni grb BiH te islam na glavnoj/početnoj stranici[uredi izvor]

Potaknut nekim nedavnim raspravama/porukama na meti povodom izbora za stjuarde (siguran sam da ćete znati na što mislim i na koga mislim) pitam zašto su državni simboli BiH (konkretnoj grb) na početnoj strani? Neki s ove wikipedije prigovarali su da se na glavnoj stranici hr.wiki državni simboli što nije slučaj (nema grba ni zastave što ovdje jest slučaj). Također, zašto direktno s glavne stranice vodi na portal islam. Time se neizravno sugerira da je BiH islamska država što unatoč željama nekih ni u kom slučaju nije kao i da su ovdje dobrodošli samo Bošnjaci. Molim odgovor bez epiteta "nacionalist" i sl. --Flopy 10:55, 17 februar 2011 (CET)

U vezi portala islam, kakve veze ima BiH sa Wikipedijom na bosanskom jeziku, jer je bosanski jezik (odnosno bošnjački kako ga hrvatski i srpski nacionalisti nazivaju) samo 1 od 3 konstituivna jezika u BiH. To što je portal islam na početnoj, je iz razloga što je to samo jedan od najkvalitetnijih portala (a imamo i portale Hrvatska i Srbija), a vama smeta samo zato što niste musliman, odnosno da je kojim slučajem kršćanstvo onda se ne bi oglasili. Vaš komentar mogu posmatrati samo iz tog ugla (pardon hrv. kuta, obzirom da ne poznajete bosanski jezik), a da vas napomenem da i u Hrvatskoj žive stanovnici islamske vjeroispovjesti, ma kako se izjašnjavali (Englez, Hrvat, Jugosloven).--CER@ (ask) 11:40, 18 februar 2011 (CET)
Kako ti znaš na što se ja bih ili ne bih oglasio? Ja sam gore lijepo pitao, a dobio sam bezobrazan odgovor. Ovo su osobni napadi vama smeta samo zato što niste musliman. Na takve više neću trošiti riječi. --Flopy 19:03, 18 februar 2011 (CET)
Pa dokažite suprotno: da vam ne smeta drugo i drugačije, ako ste već ovdje dobrodošli, a jeste, i ako poštujete BOSANSKI jezik, barem ga zovite pravim imenom, a ne dijeliti epitete bošnjački, islamski i sl. Za vašu informaciju, korisnici Wikipedije na bosanskom jeziku su multinacionalni i multikonfesionalni, na što, iskreno, bi se i hr.wiki trebala ugledati--CER@ (ask) 20:23, 18 februar 2011 (CET)
Cerminator, gdje ovdje vidiš da sam spomenuo riječ "bošnjački" ili "bosanski". Postavio sam pitanje i ništa više. Imate grb BiH na glavnoj stranici, a prigovarate da ga ima hr.wiki. Nije li to licemjerno? --Flopy 21:19, 18 februar 2011 (CET)
Dovoljno je otvoriti prozor u susjedstvo i vidjeti ovu grozotu i sramotu.--CER@ (ask) 21:41, 18 februar 2011 (CET)
To nije odgovor na moje pitanje, nego bježanje od teme razgovora. --Flopy 21:47, 18 februar 2011 (CET)
Kao što se u pitanju konstatirali, oba po vama sporna linka vode na portale, BiH i islam respektivno. Moje pitanje vama da li je sporno što postoji Portal BiH ili Portal islam? Moje mišljenje je da vaša sugestija uopće nije osnovana, jer je potpuno jasno da se ničim ne sugerira pripadnost bs.wiki niti BiH niti da je BiH nekakva islamska država.--CER@ (ask) 21:56, 18 februar 2011 (CET)
Tako se moglo odmah odgovoriti. To sam htio pročitati od nekog administratora ove wikipedije. --Flopy 22:00, 18 februar 2011 (CET)
Samo mala napomena: ovo je isključivo moj stav, a ne općeniti stav bs.wiki, to što sam admin ne stavlja riječi u usta ostalim korisnicima ove wiki, ako je to vaša intencija--CER@ (ask) 22:26, 18 februar 2011 (CET)
Bolje išta nego ništa. --Flopy 11:02, 19 februar 2011 (CET)


Wikipedia in Tatar[uredi izvor]

Dear friends, may I ask you to add a hyperlink to our Tatar Wikipedia (http://tt.wikipedia.org) to yourr Front page. Tatars - are turkic nation living in Tatarstan Republic, second biggest nation in Russian Federation. hope to hear from you soon. sincerely yours, Muhtac 21:52, 20 mart 2011 (CET)

ProjekAt?[uredi izvor]

U kategoriji "Aktuelno" piše "Projekat mjeseca" iako je pravilno "Projekt mjeseca". Da nije na početno, prešutio bi, ali ovako stvarno bode oči. Primjer "Projekt" se nalazi i u "Pravilno-nepravilno". AnelZukic 05:30, 1 august 2011 (CEST)