Razgovor:Reptili

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tekst prebacen sa clanka Gmizavci. --Elmir[demicx] 23:51, 8 april 2007 (CEST)[odgovori]


Gmizavci, gmazovi ili reptili (od lat. reptilis - onaj koji gmiže) su razred u potkoljenu kicmenjaka/kralježnjaka - Carstvo zivotinja (Animalia).

Gmizavci su hladnokrvne životinje, imaju rep, kožu s rožnatim ljuskama i uglavnom s četiri noge i pet prstiju. Iznimka su zmije kod kojih su se noge povukle (zakrzljale).

Svi gmizavci dišu plućima, dok im se srce sastoji od jedne komore i 2 pretkomore (izuzev kod krokodila srce ima 2 komore i 2 pretkomore). Krvotok im je zatvoren.

Legu jaja ili rađaju žive mlade (tzv.ovoviviparnost kao npr. planinska gušterica), a razvijaju se direktno, što znači bez larve kao razvojnog međuoblika. To su ektotermne i poikilotermne životinje, koje temperaturu tijela koliko je to moguće, određuju svojim ponašanjem. Pripadaju skupini tetrapoda, odnosno amniota, sto znaci da su to životinje čiji su embriji zaštićeni amniotskom mebranom.


Dijele na četiri reda:


Crocodilia - krokodili i aligatori; 23 vrste

Rhynchocephalia - tuatara na Novom Zelandu; 2 vrste

Squamata - gušteri, zmije i crvoliki gmazovi; 7500 vrsta

Chelonia - kornjače; 300 vrsta


Reptili se mogu naći na svakom kontinentu osim Antarktike, iako ih najviše ima u tropskim i suptropskim predjelima. Razlog tome je što moderni reptili nemaju sposobnost generiranja dovoljne količine topline da imaju konstantnu tjelesenu temperaturu, pa je umjesto toga moraju pribavljati iz okoline.


Postoji teorija da su ptice i sisavci evoluirali iz reptila.