Razgovor:Savez reformskih snaga Jugoslavije

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

sa članka dvojnika:

Savez reformskih snaga Jugoslavije (srpskohrvatski: Savez reformskih snaga Jugoslavije, SRSJ) bila je ljevičarska opozicijska politička stranka u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koju je predvodio Ante Marković.

Stranka je bila kratkotrajna i prilično neuspješna, ali je kasnije poslužila kao osnova za liberalne stranke u Srbiji (Reformska stranka Srbije, kasnije Građanski savez Srbije i reformisti Vojvodine) i u Republici Makedoniji (Reformističke snage Makedonije-Liberalna stranka, kasnije Liberalna stranka Makedonije).

U Crnoj Gori je to bila glavna opozicija vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore, kao koalicija formirana od Liberalnog saveza Crne Gore, Socijalističke partije Crne Gore, Socijaldemokratske partije reformista, Nezavisne organizacije komunista Bara i Partije nacionalne ravnopravnosti. Osvojila je 17 mjesta.

U Federaciji Bosne i Hercegovine to je bila osnova za socijaldemokrate na čelu sa Selimom Bešlagićem, koji se spojio u Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine. U Republici Srpskoj to je bila osnova za Stranku nezavisnih socijaldemokrata (kasnije Savez nezavisnih socijaldemokrata).

U Sloveniji je organizovana pod nazivom Socijaldemokratska unija (Socijaldemokratska unija, SDU), ali nije uspjela dobiti nikakvu značajnu težinu u političkom spektru, ostajući mala vanparlamentarna stranka.