Razgovor:Sjećaš li se Dolly Bell?

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

==Tekst koji je napisao Jale071==

Sjećaš li se Doli Bel (Dolly Bell) je dugometražni film bosanskohercegovačkog režisera Emira Kusturice, tada mladog prsškog diplomca sa FAMU-a.

Za ovaj film Emir Kusturica je nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film i nagradama FIPRECI, AGIS i CIDLAC na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli 1981. godine.

Scenario za jedan od najznačajnijih filmova domaće kinematografije napisao je Abdulah Sidran, koji će kasnije napisati i scenario za Kusturičin visko nagrađivani film Otac na službenom putu.


Radnja filma se zasniva na suptilnoj priči iz sarajevske čaršije, o prvoj tajnoj ljubavi i erotskim maštanjima u tavanskoj tami. Mladić odrasta u Sarajevu tokom 1960tih, u sjenci svog dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privučen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku i on se zaljubljuje u nju.

"Doli Bel" (Dolly Bell) je kao niti jedan film do tada označio početak nove BiH škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog nadrealizma Federika Felinija i visokoprofesionalnih iskustava praške Akademije za film i televiziju.

Glasovita ja uzrečica iz ovog filma "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".

Glumačku postavu filma čine: Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Slavko Štimac