Razgovor:Slobodni pad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Želio bih samo istaći par sugestija:

1. Tijelo koje pada nema težinu. 2. Zemljina privlačna sila, tj. ukupna sila kojom Zemlja privlači neko tijelo je jednaka zbiru gravitacione sile i centrifugalne sile koja nastaje kao posljedica rotacije Zemlje oko svoje ose i čini da tijela budu nešto lakša nego što bi bila kada bi Zemlja mirovala. 3. "jer je brzina pada sve veća" 4. "Oznaka h označava put koji tijelo pređe tokom pada" 5. "Za brzinu se uzima iznos srednje ili prosječne brzine. v= √ 2gh"? Formula v = označava trenutnu, a ne srednju brzinu i to je brzina koju tijelo ima na kraju pada ukoliko pada sa visine h. 6. Ostale formule - nijedna od ovih formula nije važnija od ostalih i ako ćemo navoditi neke, treba ih navesti sve i to: h = gt2/2 i v = gt i pokazati vezu između formula jer tako onaj ko čita ima bolji uvid u uređenost sistema formula 7. "tj. spljoštena je na polovima." 8. Naredne rečenice bih zamijenio ovim: "Zbog toga je djelovanje udaljenost polova od centra Zemlje manja od udaljenosti ekvatora od centra Zemlje, gravitaciona sila na polovima je jača. S druge strane, Zemljina rotacija uzrokuje da centifuglana sila, nastala rotacijom Zemlje, jače djeluje na tijela koja su bliže ekvatoru nego na ona blizu polova. S obzirom da je ova sila slaba, sila Zemljine teže jače djeluje na tijela bliža polovima. Ovisno o geografskoj širini i dužini, gravitaciona sila je različita čak i za pojedine djelove većih gradova." 9. Još jedna izmjena: "U narednoj listi su prikazane precizne vrijednosti ubrzanja sile teže, u nekim gradovima Evrope i Afrike." 10. U posljednjoj rečenici nisu potrebne riječi: "...na primjer...", bolje je reći: "...između ostalog, i kao..."

AlBeg 11:50, 23 septembar 2009 (CEST)Reply[odgovori]

Hvala na dobrim sugestijama. Mislim da je korisnik Kal-El najkompetentniji iz te oblasti. Ako smatrate da možete šta dopuniti i ispraviti, slobodno.--CER@ (ask) 11:54, 23 septembar 2009 (CEST)Reply[odgovori]


Htio bih predložiti da se se dio člalnka koji se odnosi na spljoštenost Zemlje izmjesti, jer nema neke velike veze sa slobodnim padom, tj. ne utiče na slobodan pad kao pojavu, već na ubrzanje koje će tijelo imati. Taj dio bi trebao biti u poglavlju vezanom za zemlju ili još bolje - silu teže. Važnije bi bilo spomenuti da se stvarni slobodni pad može desiti samo u vakuumu, zbog nepostojanja otpora zraka.

AlBeg 08:00, 24 septembar 2009 (CEST)Reply[odgovori]