Razgovor:Službeni gradovi Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo nije nikakav vandalizam niti nešto tome slično nego samo ispravljanje netočnih podataka. Naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini dobiva status grada po stanovnicima koji su zaposleni u sekundarnom i tercijarnom gospodarskom sektoru. Prema tome, gradovi su i Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje itd. No, ovdje se radi o takozvanim službenim gradovima Bosne i Hercegovine. Dakle, gradovima koji nisu općine... kad ulaziš u područje tih bivših općina, današnjih gradova piše Grad Mostar, Gradsko područje (a ne općina), shvaćaš? I u tih gradova nije načelnik, općinsko vijeće nego gradonačelnik i gradsko vijeće. Proggoglaj to malo pa ćeš pronaći, kad upšeš recimo Gradsko vijeće Mostara ili Sarajeva odnosno Adrministrativna služba Grada Banja Luke, pronaći ćeš rezultate. No, nećeš pronaći rezultate recimo za Gradsko vijeće Tuzle, Jajca itd. jer ih jednostavno nemaju, nego imaju općinska vijeća! --77.221.26.67 14:47, 1 april 2011 (CEST)

Vratio sam prethodne izmjene o gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj. Naime, na zvaničnim prezentacijama nadležnih administrativnih službi vidljivo je da se radi o opštinama, a ne gradovima u službenom/zvaničnom smislu. Iako uslove za proglašenje gradom ispunjava veliki broj naselja u BiH, oni još uvijek nisu proglašeni gradovima. Pošto je na ovom članku riječ o zvanično proglašenim gradovima, sa gradskim vijećima, gradonačelnicima i sl, prethodne izmjene su vraćene. Ado (razgovor) 10:33, 17 juli 2012 (CEST)

Jajce[uredi izvor]

Kako izgleda, po web stranici općine, Jajce ima status općine, a ne grada. --Toni (razgovor) 16:14, 14 novembar 2012 (CET)

Status grada[uredi izvor]

Status grada, ako je vjerovati izvorima, jeste samoproglašen odnosno nije u zakonu u FBIH definitivno potvrđen u slučajevima Š. Brijega, Tuzle, Jajca, Zenice i Bihaća. Zapravo koliko sam skontao SAMO Sarajevo i Mostar su gradovi dok su u RS-u Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo, Prijedor i Trebinje[1] --C3r4 20:52, 16 decembar 2013 (CET)

  1. ^ http://www.narodnaskupstinars.net/lat/stranica/1100-zakon-o-izmjenama-i-dopuni-zakona-o-teritorijalnoj-organizaciji-republike-srpske-lat

Pravljenje članaka o gradonačelnicima službenih gradova u BiH[uredi izvor]

Zašto se konstantno brišu članci o gradonačelnicima službenih gradova u Bosni i Hercegovini? Zašto su te osobe nerelevantne, zašto su gradonačelnici Sarajeva, Zenice, Banja Luke ili Bijeljine manje bitni od jedne skijašice? Kako su ljudi, koji su uspjeli da osiguraju glas više hiljada ljudi, raspolažu milionskim budžetima i kroje sudbine desetina hiljada ljudi nebitni? Kako na ostalim wikipedijama, uključujući en wiki, de wiki ili [wiki], postoje članci o vršiocima te dužnosti, a na našom projektu ne? Osim toga, često su te osobe i prije izbora za gradonačelnika vršile dužnosti zbog kojih zaslužuju mjesto na ovom projektu.

Nadam se da če mi ovaj put neko odgovoriti od članova zajednice odgovoriti, a ne bahato brisati članke bez ikakve diskusije! Combi2000 (razgovor) 13:02, 17 mart 2018 (CET)