Razgovor:Sveti Martin na Muri

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dodati kad se pronađu izvori[uredi izvor]

Geografija[uredi izvor]

Općina Sveti Martin na Muri smještena je na najsjevernijoj tački Hrvatske i obuhvaća područje gdje rijeka Mura ulazi na državnu teritoriju Republike Hrvatske, a peripanonski se prostor polako pretvara u perialpski. Na području općine mogu se izdvojiti dva tipa reljefa: nizijski sjeverni dio i brežuljkasti južni dio. Sjeverni se dio stoga uvrštava u područje pleistocenske ravni uz rijeku Muru, a južni dio u Gornje Međimurje.

Sa površinom od 2.525 hektara općina se svrstava u red srednje velikih općina u Međimurskoj županiji, a u red malih općina na nivou Republike Hrvatske.

Meteorološke karakteristike određene su pripadnošću široj regiji - Panonskoj niziji - pa prevladava umjerena kontinentalna klima.

Uprava[uredi izvor]

Kao općina je Sveti Martin na Muri prvi put u svojoj historiji formiran 1993. godine. Općinsko vijeće čini 13 vijećnika koji dolaze iz četiri stranke. Većinu trenutno ima HSLS iz čijih je redova i načelnik općine. U radnom odnosu u općini su načelnik, odnosno predsjednik Općinskog vijeća, te administrativna sekretarica. U okviru općine postoje i tri mjesna odbora. U dosadašnjem radu Općinsko vijeće većinu je bitnih odluka donosilo konsenzusom, što govori u prilog demokratičnosti.

Historija[uredi izvor]

Sv. Martin na Muri jedno je od najstarijih naselja i župa u sjevernom dijelu Međimurja. Na njegovom području postoji i važno prethistorijsko arheološko nalazište, a upravo tu je preko rijeke Mure prelazio i čuveni rimski put između Ptuja i Lendave (Poetovio – Hallicanum). Ovdje je pronađeno nalazište veome rijetkog rimskog novca i drugih materijalnih ostataka antičke kulture. Ovaj kraj bio je važan i u Srednjem vijeku, bilo da se radi o gotičkim i baroknim crkvama ili o starim dvorcima i kurijama (Gradiščak, Lapšina).

Najvredniji sačuvani spomenik do danas je gotičko-barokizirana župna crkva sv. Martina, biskupa. Ta se župa pominje već 1334. godine, pa 1501. te 1650. godine. Na ovom historijskom lokalitetu najprije je izgrađena drvena crkva, da bi polovicom 15. vijeka bio sagrađen najveći dio današnjeg svetišta. Kustodija crkve nastala je 1567. u kamenu krečnjaku s tragovima crvene boje. Naročito vrijedne su gotičke zidne slikarije, što je prava rijetkost u Međimurju. Današnja sakristija izgrađena je 1777. godine, a 1779. zamijenjen je tabulat na stropu lađe.

Privreda[uredi izvor]

Općina Sveti Martin na Muri oduvijek je pripadala privredno slabije razvijenom području Međimurja. Stanovnici su se uglavnom bavili ratarstvom, vinogradarstvom i stočarstvom. Ipak, u novije doba sve se više razvija industrija i turizam. Na teritoriji općine danas funkcionišu 54 aktivna preduzetnika s 537 zaposlenih, te 37 zanatlija.

U općini je smještena jedna preduzetnička zona, i to u naselju Vrhovljan, na površini od oko 14 hektara.

Na osnovi termalnog izvora otkrivenog početkom 20. vijeka nekoliko kilometara južno od naselja Sveti Martin na Muri na lokalitetu zvanom Vučkovec, izgrađen je nakon osamostaljenja Republike Hrvatske na mjestu nekadašnjeg skromnog bazena atraktivni kupališno-zdravstveno-sportski kompleks „Toplice Vučkovec“, koji je nedavno preimenovan u „Toplice Sveti Martin“. Kao prvoklasna turistička destinacija, on posljednjih godina značajno pridonosi privrednom razvoju općine.

Spomenici i znamenitosti[uredi izvor]

Obrazovanje[uredi izvor]

U Općini se nalazi jedna škola, i to Osnovna škola Sveti Martin na Muri.

Kultura[uredi izvor]

U domeni kulture značajna je kandidatura projekta kulturne ceste „Putevi sv. Martina“, koji je dobio zeleno svjetlo od fonda Evropske unije, a kandidovao ga je mađarski grad Szombathely koji je izradio prijedlog projekta ceste od njihovog grada preko drugih mađarskih mjesta kojima je sv. Martin (inače rođen u tom gradu) zaštitnik župe. Kulturna evropska cesta povezivala bi sljedeća mjesta: Szombathely - Podturen - Sveti Martin na Muri.

  • NK Polet Sveti Martin na Muri
  • Također postoji i teniski klub pod imenom Teniski Klub Sveti Martin na Muri, osnovan 2007. godine, koji koristi dva teniska terena na posjedu Seoskog turizma Goričanec.

--Rethymno (razgovor) 12:05, 19 mart 2015 (CET)[odgovori]