Razgovor:Svijest

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Radi boljeg pretraživanja bilo bi dobro da se od ovog članka napravi više njih, ako se slažu gospoda administratori. Na početku je bilo tako zamišljeno, ali je neko sve to preokrenuo. Pozdrav. Nasinec, 09.11.2005 u 18:10 sati po sarajevskom vremenu.


Ako dobro shvatam, da li zelite da od paragrafa kao sto su:

Somnolencija, Sopor, Koma, Konfuzno-oneroidno stanje, Delirantno stanje, Sumračno stanje, Somnabulizam, Fuge, Hipnotičko stanje, Automatizmi i automatska ponašanja.

napravite zasebne clanke. Da li mislite da bi te iste trebalo ukloniti sa ovog clanka i nastaviti u njihovim zasebnim clancima te ovdje samo postaviti linkove za odredjene Kvantitativne i Kvalitativne poremećaje svijesti.

Takodjer da li se ove teme sve mogu kategorisati pod Psihologija (i Medicina?).

Predpostavljam da svaka od gore navedenih fraza je tema o kojoj se moze opsezno pisati.

Ipak ne bih zelio da se puno mijesam u sadrzaj jer u principu nije moj fah i nisam sasvim siguran koja je hijerarhija ovdje najodgovarajuca ali u principu nije problem kako god se odlucite i mozemo napraviti promjene.

Meni je u cilju da ove informacije budu sto prominentnije dostupne kroz pretrazivanje. Javite da se dogovorimo tako da nema zabuna i sa ostalim clancima koje postavljate. Pozdrav --Dado 18:56, 9 novembar 2005 (CET)[odgovori]


U potpunosti ste u pravu. Možda, da se ostavi opšti dio i na kraju navedu poremećaji kao posebni linkovi, ili ako imate bolju ideju bujrum.

Zamisao je bila da se pruže neophodne informacije o psihičkim funkcijama i njihovim poremećajima potrebne za normalno praćenje članaka iz psihijatrije. Ovim temama se detaljno bave psiholozi, pa oni mogu još podrobnije obraditi svaku temu ponaosob. Pozdrav Nasinec. 23:31, 13.11.2005

Definicija da je svijest isključivo ljudska psihička funkcija nikako ne stoji, oblike svijesti, odnosno samu svijest prepoznajemo i kod drugih životinja. Svijest treba razlikovati od stupnjeva samosvijesti, a čak ni samosvijest ne možemo eksplicite pripisati isključivo čovjeku. Svijest nije pala ` s neba`, ona je dio sveobuhvatne evolucije iz biološkog svijeta pa tom svijetu u osnovi i pripada. Predlažem vam stoga da se to ispravi --Damir10.12 10:32, 5 juli 2009 (CEST)[odgovori]