Razgovor:Teslić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bosanska historiografija ne poznaje kontinuirano praćenje stanja, zbivanja i demografskih promjena u vlastitim geopolitičkim granicama, koje su neminovni uzročno-posljedični rezultati velikih svjetskih, ali i manjih lokalnih vojnih poduhvata, buna i pobuna, te ekonomskim i socijalnim prevratima izazvanih masovnih pokreta stanovništva sa raznih strana. Kako vojnicima, tako i prognanim civilima je u svakom slućaju Bosna vijekovima služila ne samo kao nužna ćuprija spasa, već i kao konačno i trajno utočište. Bosanski planinski reljef od davnina je pružao mogučnost gerilskog ratovanja, ali i organizovanog zbijega. I upravo je prostor teslićke općine, Župa Usora, jedan od urbanih prototipova ovakvih historijskih kretanja i njihovih demografskih rezultata. Toponimija i topografija na terenu ukazuju na tragove koji su i danas prisutni na svim stranama uže bosanske okoline, a nerijetko sežu i do prostora današnje Bugarske, Rumunije, Ukrajine pa i dijelova Mađarske, Italije, Španije i južne Francuske. Ipak, ljudska imena, to jest prezimena i ne manje fizionomija, te upečatljive antroposociološke ljudske osobine cijelih naseljenih dijelova općine nedvosmisleno govore o njihovom davnom ili novijem prostornom porijeklu. Ovdje se mora napomenuti da je trenutna etnička podjela ukupnog bosanskog stanovništva naučno neutemeljena i da je proizvoljan kvazihistorijski rezultat jednog, u historiji Evrope, pa i cijelog svijeta nepoznatog društvenog kurioziteta, naime opredjeljivanja bosanskog naroda putem vjerske pripadnosti u jednu od tri južnoslavenske (klero)nacije koje naseljavaju zajedničko pan-južnoslavensko područje, a čiji je govorni epicentar upravo od davnina bilo i ostalo područje bosanske države. Zato bi sve dosadašnje etničke rezultate popisa opšinskog stanovništva trebalo tretirati kao privremene i donekle i nehumane, pošto je psiha bosanskog čovjeka i dalje opterećena trajnim državnim terorom i režimskim diktatima koji se nikada nisu temeljili na nepristrasnoj medijskoj obavještenosti, stvarnoj upućenosti i volji naroda.

P. S. Administratorima: Molim vas da ovo ne brišete, več, ako ne može da ostane u kontinuitetu na ovom mjestu, prenesite cjelokupni dodatak na "odjeljenje ćaršije". Hvala, Agić Nurija - Uppsala/S ...........................................................................................

Nisam htjeo brisati, pa sam premjestio ovdje. Srdačan pozdrav, --CER@ 09:32, 7 novembar 2007 (CET)

Zahtjev za izmjenu, 11. februar 2013[uredi izvor]

Trenutni načelnik Općine Teslić je Dr. Milan Miličević.

Zahtjev za izmjenu, 4. mart 2013[uredi izvor]

Da li moze neko postaviti ljepsu sliku Teslica, ova pogleda sa Krstove gore je bas losa, kukuruzno polje ,srusena kuca. a sad zaista na netu ima lijepih slika ovog grada. Can anybody change the first picture ,it doe not present Teslic like in a nice whay.there are more better picturs of this city

Slažem se da je slika zaista manjkava, nažalost na Commonsu nema boljih, npr. iz centra grada. Ove koje ste naveli ne možemo uzeti zbog autorskih prava nad njima --CER@ (ask) 11:17, 4 mart 2013 (CET)

pa sta je potrebno da se ta slika promijeni. razgovaro sam sa urednicima FB stranice teslic-starosjedioci i portala teslic-danas svi se slazu da sliku treba mijenjati i da bi dopustili upotreebu svojih slika (spomenuta autorska prava). ako ima nacin da posaljemo neku sliku ili nesto tako, molim vas da nam javite.

Propagandno-nacionalistički članak[uredi izvor]

Ovaj članak je nacionalno nastrojen protiv Srba. Ne iznosi sve činjenice. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 87.250.105.53 (razgovordoprinosi)

@87.250.105.53 Morate navesti šta treba dodati ili izmjeniti, zajedno sa izvorima informacija. Hvala Sewerload (razgovor) 17:59, 22 juni 2015 (CEST)

Zahtjev za izmjenu, 14. januar 2018[uredi izvor]

Poznate ličnosti Tatjana Đekanović, streljaštvo Milan Jović, pjesnik i muzičar Dragana Despić, pjesnikinja