Razgovor:UNIX

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ja sam skinuo kategoriju "Linux" iz ovog clanka posto UNIX nije Linux. --EmirA 10:50, 15 februar 2006 (CET)

Samo da se ne zaboravi da je Linux klon UNIXa.. Nihad 18:03, 15.02.2006 (CET)

Nihade naravno. Ali to znaci da Linux moze biti u UNIX kategoriji a ne obrnuto. Npr Debian je u Linux kategoriji ali nije Linux u Debian kategoriji :) --EmirA 20:36, 15 februar 2006 (CET)

Naslov članka bi se trebao promijeniti u "UNIX" a ne da stoji kao što je sada Unix.. --Nihad 195.97.169.210 18:08, 22 februar 2006 (CET)

Opet ja moram komentarisati o Linuxu na Unix sekciji (zar se ne bune svi Linuxasi da GNU/Linux nije UNIX), s druge strane EmirA Unix je closed source dok Linux to nije - dakle Linux ne treba da bude ovdje!, ili ? -- Nihad 23:12, 25 april 2006 (CEST)

Nihade, da bih operativni sistem mogao biti UNIX on treba da bude certifiran zaboravih od koga (Open Group?). Znaci itekako se slazem sa tobom da Linux ne treba da bude izlistan ispod UNIX-a. Mozda clanak treba da sadrzi listu UNIX klonova gdje linux treba da bude naveden kao jedan od njih. Znaci nema veze da li je izvorni kod otvoren ili zatvoren. Moj prijedlog je da ti modifiras clanak. --EmirA 23:24, 25 april 2006 (CEST)

Linux se nalazi ovdje i treba se nalaziti jer je Linux zaista klon UNIX-a. Ovaj tekst treba dobro popraviti i proširiti jer nam je svima UNIX jako važan, jer su iz njega nastali i BSD, i Linux i Mac OS. A imamo i korisnike sva tri navedena operativna sistema, pa bi trebali ovo dopuniti. Pozdrav, --Emx 12:46, 26 april 2006 (CEST)

Emx, clanak trenutno sadrzi netacne informacije. Ovo je tacna definicija UNIX-a:
"By decree of The Open Group, the term "UNIX" refers more to a class of operating systems than to a specific implementation of an operating system; those operating systems which meet The Open Group's Single UNIX Specification should be able to bear the "UNIX" and UNIX98 trademarks today, after the operating system's vendor pays a fee to The Open Group. Systems licensed to use the UNIX® trademark include AIX, HP-UX, IRIX, Solaris, Tru64, A/UX and a part of z/OS."
Znaci clanak ne treba da bude podjeljen na zatvoreni i otvoreni kod jer je to potpuno ne relevantno u ovom slucaju. Sta je relevantno je dali operativni sistem ispunjava specifikacije ili ih ne ispunjava. Npr MacOsX ima zatvoren kod ali NIJE UNIX. FreeBSD ima otvoren kod ali ni on nije UNIX. Solaris ima otvoren kod i UNIX je dok AIX ima zatvoren kod ali i dalje je UNIX. Pogledaj engleski clanak i mozes vidjeti kako su oni uradili.
Inace sjecam se da je 95-96 bilo dosta diskusije u Linux Journalu oko dali treba Linux certifirati kao UNIX ili ne. Mislim da je vecina ljudi bila protiv. Pozdravi --EmirA 13:44, 26 april 2006 (CEST)
OK.Evo sad cu promijeniti ovaj clanak i popraviti ga. Kakogod, Linux je davne 1992 nastao iz Minix-a, a on je baziran na Unix-u. Slicno i Mac i BSD. prevesti cu dio engleske verzije. Pozdrav, --Emx 15:35, 26 april 2006 (CEST)