Razgovor:Velika Srbija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ja bi htjeo diskutirati sledece: "Protagonisti tih ideja nijekali su nacionalnu opstojnost Hrvata i Makedonaca". O kakvi makedonci ide rjec? Pre 1944 g. "Makedonac" je izklucivo regionalan pojam. Pre 1912 g. slavensko stanovnistvo Makedonije se oseca izklucivo kao Bugarsko (Vidite za to autenticni izvori). Posle okupacije Makedonije 1912. i 1918. povise od 400 000 izbeglici iz Makedoniju (Vardarsku i Egejsku), skoro citava inteligencija Makedonije se doseljavaju u slobodnoj Bugarsku. Pojam "Makedonci" tada je imao izklucivo regionalan smisao - kao Dalmatinci, Bunjevci i t.d. Posle Prvog Svetskog Rata pojam "Bugarin" je bio sataniziran Srbima pa zato i Makedonci su koristili samo regionalno ime. (Da budesh Bugarin - to je bilo smrtna kazna). Sama ideja o samostalnoj makedonskoj nacii je delo Srbima (Stojan Novakovic i t.d.) i delimicno Rusima. Srbi su saznali da ne mogu direktno asimilirovati slavenskog stanovnistva Makedonije pa zato su stvorili i tolerisali makedonizam kao pomocna ideologija - bolje Makedonci kao nacionalna pripadnost (srbizirani makedonci), nego Bugari. Ta (velikosrpka ustvari) ideja je bila posebno u upotrebi u pocetkom XX veka i posle 1941 godini. Posebna Makedonska nacija se je razvila pod srpski uticaj - posebno u toku i posle Drugog svetskog rata. Vlado Chernozemski iz VMRO koji je ubio srpskog kralja Aleksandra Karadjordjevica 1934 g. i je saradjovao sa Hrvatima je bio Bugarin, lideri VMRO-a Ivan Mihajlov, Todor Aleksandrov (rodeni u Stip) su bili Makedonski Bugari, pre 1912 popuno i pre 1941 prioritetno Makedonci su imali Bugarska svest, a Makedonizam kao antibugarska politicka ideologija je bio samo manjnska teorija (Sam Krste Misirkov, koji kasnije je proglasen kao otac antibugarskoj makedonskoj naciji mnogu puta se je porekao i je pisao clanci da je to bila greska i da Makedonci ne treda se deliti iz ostalnih Bugara). Ako neko pise o Makedoncima kao posebna nacija pre 1944 - on je upravo zrtva propagande Velike Srbije.

Sa postovanjem, Anton Keckarov, Makedonski Bugarin.

Antone da nisi ti neki Hrvat slucajno? Sto se tice teksta imam jednu primedbu na kraju, i molio bih da se ispravi. Stoji da je ideja Velike Srbije i to u onim granicama koje je zamislio Seselj i pre njega neki drugi i danas dominantna u srpskim intelektualnim krugovima i ima veliko uporiste u birackom telu. Kao prvo nije dominantno vec jedva prisutno (ne morate da brinete i da stvarate atmosferu ugrozenosti). Kada su u pitanju radikali, oni imaju veliku podrsku u narodu, ali ne zbog tih granica (polovina glasaca i ne zna sta je njihov program), nego zbog loseg ekonomskog i socijalnog stanja u kojem se nalaza (misle da bi radikali smanjili kriminal i korupciju). Deo njihovih glasaca se slaze sa tim programom, ali njih je malo. Ako ovo korigujete mogao bi da bude dobar tekst.

Balša Bulatović

Podatci o slici[uredi izvor]

Potrebni su podatci o slici "Velika Srbija" (izvor, autorska prava i ostalo), jer to traže birokrati ne engleskoj wikipediji, kamo sam stavio tu sliku. Ako se ne osigura informacija, slika će biti uklonjana. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Velikasrbija.png Mir Harven 19:17, 19 februar 2006 (CET)

Izabrani[uredi izvor]

Stvarno vam je nizak kriterijum za izabrani --BokicaK 12:33, 6 mart 2007 (CET)

Što? -- Amer Zeherović Poruka 12:40, 6 mart 2007 (CET)
Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.

Proučite kako poboljšati članak ovdje, kliknite na link uredi i preuredite članak vodeći računa o standardima.

Da ne pričам da nema nijednog izvora. Nisam ćitao tekst daje od prvi par rečenica, tako da o pristrasnosti neću da pričam. --BokicaK 12:46, 6 mart 2007 (CET)

Ово је био изабрани чланак за Јануар 2005. године, дакле, веома давно... Можда да погледате како је изгледао чланак у том периоду? (da prebacim na latinicu) Usput, pisao sam ćirilicom jer sam malo surfao po Vašoj stranici. BTW. da li vam onaj šablon za izmjene (Vi imate 66.6%) računa svaku izmjenu sam? -- Amer Zeherović Poruka 12:53, 6 mart 2007 (CET)
Svejedno, morali ste ga ukloniti, ovo je samo bruka za vas. Malo sam proleteo kroz članak, zaista je više propagandistički članak nego enciklopedijski (ni na srpskoj vikipediji nije sve ružičasto u vezi ovog članka).

Šablon za izmene se valjda oslanja na Interiotov brojač izmena , a bot sr:User:Spomenicaš svake nedelje updateuje broj izmena. --BokicaK 13:04, 6 mart 2007 (CET)

Aha... O tome se radi... Hvala puno! -- Amer Zeherović Poruka 13:06, 6 mart 2007 (CET)

hmmm[uredi izvor]

kako clanak moze da je i izabrani, a i oznacen za preuredjivanje u isto vreme.. svaka cast...

A kako neko može slati komentare, a ne potpisati se!? --Kal-El 11:59, 3 april 2007 (CEST)

Boze koliko lazi i gluposti u ovom clanku.A izabran je za odabrani.Ajde to što je netacan nego je i nesredjen.Tuzno,tuzno....--89.216.197.174 16:52, 5 novembar 2007 (CET)


Zanima me samo otkud ovo za čišćenje nacinalnih manjina i nenacionalnih elemenata?Ja sam pročitao program ravnogorskog pokreta nekiliko puta i ovo nisam našao kao ni ovo za Crnogorce koje treba naselti.I postoji paradoks,kažete da bi bila zagarantovana verska prava muslimanima i katolicima ali ujedno i da bi se oni svi proterali sa tog područja!Da to nije malo čudno?A i postojali su čitavi odredi muslimana u četnicima čak su i neki visoki oficiri bili muslimani.Takođe bio je i Hrvat ,inače bliski prijatelj Draže,kao jedan od ideologa ravnogorskog pokreta.Imena im ne znam ako saznam napisacu ih jer mi nije program pri ruci dao sam nekom ,nije bitno....Pozdrav svima--Vule91 23:51, 21 januar 2008 (CET) Fehim Musakadić, Mujo Pašić, dr Ismet Popovac-muslimanski komandanti u četnicima evo našao sam na netu--Vule91 23:55, 21 januar 2008 (CET)


Mapa[uredi izvor]

Veća Srbija i Grčka, prema prijedlogu Miloševića iz 1992, i 2 godine kasnije od strane Karadžića

Pa nije mi poznato da su Slobo ili Rašo ovo nekad predlagali. Pa ima li logike da su predlagali mapu bez RS i RSK? 80.242.120.194 23:32, 17 juni 2009 (CEST)

poboljšanje članka[uredi izvor]

stvarno je bez veze da članak stoji kao izabrani bez ijedne reference. ukoliko neko ima vremena nek svrati na srpsko-hrvatsku viki, tamo ima dosta izvora u članku pa se njima može i ovaj članak poboljšati.--Mladifilozof 10:23, 27 januar 2010 (CET)

Clanak je odnekud "prepisan", ali se stalno oslanja na neke arhivske materijale. Steta sto autor odmah nije oznacio reference. Sigurno ga treba preraditi i to u enciklopedijskom stilu. Toni 10:45, 27 januar 2010 (CET)

Promjena statusa članka[uredi izvor]

Procjenjujem da je ovaj članak kandidat za promjenu statusa, na niže. Prvi razlog je prijevod, zatim loša preglednost, nedostatak izvora i POV.--palapabosnia 16:32, 19 septembar 2011 (CEST)

Kad napravimo stranicu Dobri članci, možemo ga prebaciti. I ja sam za. Ali ima ih još, koje treba skinuti sa Odabranih Toni 16:36, 19 septembar 2011 (CEST)