Razgovor:Vincent van Gogh

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tekst prebacen s clanka Vinsent Van Gog. --Elmir[demicx] 13:23, 10 juni 2007 (CEST)[odgovori]

Vinsent Van Gog je rođen 23.marta 1853. u Grut Cundertu, gradu u Holandiji. Sa 16 godina zaposlio se u Hagu kao prodavac slika. 1874. su ga premjestili u London, gdje je zapostavio posao i bio je otpušten. Vratio se u rodni grad, gdje je probao da se zaposli kao sveštenik. 1878. godine ga je crkva postavila da pomogne rudarima u Bornažu, u Belgiji. Van Gog se saosjećao sa rudarima pa se preselio u malu kolibu, da bi im bio blizu. Međutim njegovi poslodavci su bili nezadovoljni njim pa su ga otpustili 1880. godine.

Dolazak u Pariz[uredi izvor]

Van Gog nije tugovao zbog otkaza i želio je da postane umjetnik. Ostao je par godina u Hagu, a zatim je 1885. godine posjetio Pariz. Tamo je posjetio jednu impresionističku izložbu i dopao mu se taj novi stil umjetnosti. Upoznao je mnoge velike slikare kao Pola Sezana, Tuluza-Lotreka i druge.

Van Gog se posle nekog vremena provedenog u Parizu osjetio nelagodno i preselio se 1888. u seoce Arl blizi Marseja. Tamo je stekao par prijatelja. Počeo je da razvija svoj stil slikanja. Radio bi i po 16 sati dnevno, neumorno slikajući. Sprijateljio se sa slikarom Polom Gogenom, koji je sanjao da stvori slikarsku koloniju.

Ludnica[uredi izvor]

U jednom nastupu bijesa, Van Gog je bacio flašu na Gogena koji je pobjegao. Zatim je Van Gog odsjekao desno uvo. U ludnicu je dobrovoljno otišao 1889. godine gdje je nastavio neumorno slikanje. Pustili su ga iz ludnice posle nekog vremena. Van Gog se naselio u Overu, na sjeveru Francuske. Tamo je naslikao 70 slika za 70 dana. Ubio se 27.jula 1890. godine. Danas se smatra za jednog od najvećih slikara.