Razgovor:Vlašićki sir

Page contents not supported in other languages.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

O SIRU

Legenda kaže da su arapski nomadi zaslužni za otkriće sira i da je osnovni recept otkriven sasvim slucajno. Jedan od nomada je za dugih putovanja užarenom pustinjom nosio mlijeko u mješini od životinjskog mjehura i kad je napokon htio utažiti žed, zapanjeno je otkrio kako se mlijeko podijelilo na vodenastu tekucinu (sirutka) i zgrušane grudice (sir).

Naime, životinjska mješina sadržavala je enzim renin koji je odgovoran za koagulaciju mlijeka a trenje uzrokovano jahanjem u kombinaciji sa suncevom toplotom dodatno je pospješilo nastajanje sira. Pa eto, bila legenda istinita ili ne, u svakom slučaju, nekome dugujemo veliku zahvalnost što imamo priliku da uživamo u tako osebujnom okusu i aromi raznih vrsta sireva koji se na ovaj ili onaj način spravljaju širom svijeta.

Sir je visokovrijedna namirnica bogata bjelancevinama i mineralima poput kalcija, fosfora, kalija i natrija te vitamina A i vitamina B kompleksa. Sir je koncentrat najvrednijih sastojaka mlijeka. Konzumiranjem 100 g tvrdog sira potpuno zadovoljavamo dnevne potrebe za kalcijem te osiguravamo oko 40 do 50 posto dnevnih potreba za proteinima i oko 50 posto potreba za fosforom.

ekovlasic@gmail.com http://www.ekovlasic.com/

Start a discussion about Vlašićki sir

Start a discussion