Razgovor:Zehra Deović

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

:Prebaceno sa clanka. Potrebno preuredjivanje (neutralno glediste) --Elmir[demicx] 11:35, 13 decembar 2006 (CET)[odgovori]

(napomena: riječ je o prvim verzijama ovih pjesama koje je snimila za arhiv Radija Sarajevo. Nažalost, kasnije je ove pjesme ponovo snimala, u opskurnim aranžmanima Omera Pobrića, i one svakako devalviraju njen raniji rad).

Zehra Deović je jedna od najboljih pjevačica Radio Sarajeva i predstavlja pravi biser te škole. Jasna dikcija, kristalno čist glas, koji doduše nema toplinu alta Nade Mamule, ali je nenadmašni ženski vokal kada je u pitanju fraziranje. Najispjevaniji napjev Zehre Deović svakako je melodija "Dvije su se vode zavadile", na koju je kasnije snimila još određen broj drugih tekstova.

Početkom 90ih ponovo se "proslavila" izvođenjem pjesmama "Došla voda od brijega do brijega" (popularna "Mejra na tabutu") na skupovina Stranke Demokratske akcije, gdje se pokazala i kao vrsna izvođačica ilahija. Inače, da ne bude zabune, Zehra Deović je pjesmu "Mejra" kao i pjesme "Ni bajrami više nisu" i sl., snimila još davno prije i postoje single ploče sa tim snimcima.