Razgovor:Zlatna džezva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Izbacio sam Enisa, kao ambasadora brenda, jer očito ne sarađuju više i nemaju konkretnu osobu kao ambasadora. pozdrav, --Plaxie (razgovor) 11:59, 17 decembar 2018 (CET)

Kahva/Kafa[uredi izvor]

@C3r4, vidio sam da si odbio moju izmjenu kahva -> kafa. Ja sam se vodio logikom da je prema pravopisu prof. Halilovića pravilno i kahva i kafa u Bosanskom jeziku. S druge strane, svi izvori članka pojam nazivaju kafa, kao i sam proizvođač. Kako sam rekao, vođen tom logikom napravio sam i predmetne izmjene. Svakako bi volio čuti i tvoje mišljenje. pozdrav --Plaxie (razgovor) 14:52, 22 januar 2019 (CET)

Tu sam ja malo pozvaniji. Po ovom lanjskom čak može i kava u bosanskom (što nikad nije bilo niti će biti). Ne znam šta mu je bilo na umu kad je to unosio. A realno, kafa je u daleko većoj upotrebi od kahve. Čak neki prave i razliku tipa kahva je ona starinska, bosanska / turska, posebna, a kafe su ove današnje "obične", espresso i tome slično. – KWiki (razgovor) 19:48, 22 januar 2019 (CET)
@Plaxie, sasvim si u pravu, nije to nikakav problem. Međutim, zar ne bi trebalo na cijelom ovom projektu dati dašak bosanskog jezika onako kako ga mi doživljavamo, a ne povoditi se susjedima i komšijama, pa upravo zbog toga pustiti malo pravopis "po strani" a u cijeli tekst i članke dodati onaj bosanski duh koji koristimo kod kuće (naravno nećemo koristiti neka narječja ili nepravilne izraze kojih ima svuda a ne samo kod mene u Krajini ili KWikijevom kršu). A što se kafe tiče, duguješ mi jedno dvi' kile mljevene :) :) --- CH3OHCl3Radodaj H2O 09:03, 23 januar 2019 (CET)

@C3r4, @KWiki, ja se lično zalažem za stvari koje su ustaljene u jeziku. Također, pretražio sam "kafu" kroz Wikipediju i pronašao masu članaka, gdje se spominje "kafa". Ja predlažem da u ovom slučaju idemo u skladu sa proizvođačem i samim referencama. pozdrav, --Plaxie (razgovor) 12:29, 23 januar 2019 (CET)