Razgovor:Zmija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

EMX - prestani da mi diras linkove, Hvala! ~~ Nihad

Šta nije uredu? Ja razvrstam jedno ispod drugog umjesto jednog iza drugog. --Emx 00:39, 30 juli 2006 (CEST)

- upravo to i nije u redu.. sve nije zamisljeno da bude jedno ispod drugog :) ~~ --Nihad

OK.--Emx 08:25, 30 juli 2006 (CEST)

Broj slika (21) u ovome clanku treba smanjiti. Dovoljna je po jedna slika za svaku vrstu. --Elmir[demicx] 19:43, 30 juli 2006 (CEST)

OK, ostavit cu po jednu onda.. --Nihad
Sada se mogu izbrisati sve slike zmija koje nisu povezane sa člankom.. --Nihad

-- Pitanje za sve posjetioce/admine: Da li da se članak ostavi kakav i jeste ili da svaka zmija ima svoju posebnu stranicu?? -- Nihad 22:20, 31 juli 2006 (CEST)

  • Ado 22:28, 31 juli 2006 (CEST) Mislim da bi glavni članak trebao biti o zmijama generalno (kao što je u prvom dijelu), a da se svaka od pojedinih vrsta spomene s jednom ili dvije rečenice i linkom na zaseban članak o svakoj vrsti.

Vidi još s ostalim korisnicima. Ado 22:28, 31 juli 2006 (CEST)

I ja misli da bi svaka vrsta trebala da ima svoj clanak. Jer kada neko bude u pretragu ukucao odredjenu vrstu, npr. Poskok, trebalo bi da se pojavi clanak o poskoku. Naprimjer pogledaj ovaj clanak Rat u Bosni i Hercegovini. Postoji sekcija Bosnjacko-hrvatski sukob u kojoj se nalaze osnovni podaci, a odmah ispod podnaslova stoji link na glavni clanak Bosnjacko-hrvatski sukob koji detaljno objasnjava taj dio ili sekcija Dejtonski sporazum sa napomenom na glavni clanak Dejtonski sporazum.--Emir Kotromanić 22:43, 31 juli 2006 (CEST)
Uredu, samo da ne budu "stubs". Vseferovic 22:45, 31 juli 2006 (CEST)
OK, onda će tako i biti.. -- Nihad 22:47, 31 juli 2006 (CEST)

Uopšteno o zmijama[uredi izvor]

Kod nas (na balkanu) vlada mišljenje da su sve vrste ovih otrovnih zmija "ova" ili "ona" Šarka i do sada sam primjetio da je poprilično teško utvrditi koje je koja zmija (osim poskoka).. Negdje se tvrdi za zmiju koju mi nazivamo bosanski šargan da se zove kraški šargan negdje čak samo šarka i sl. Iako uglavnom sve i spadaju u vrstu šarki ali nemam 100% pouzdane informacije (pošto je većina toga prikupljena sa/preko interneta).. U svakom slučaju se nadam da će ovaj članak o zmijama malo objasniti ljudima ono što ne znaju i smanjiti strah od njih (pošto kod nas isto vlada mišljenje da zmiju prvo treba ubiti pa onda provjeriti koja je vrsta).. Ne treba valjda napominjati da je i zmija potrebna ekološkom sistemu i da je samo u nužnom slučaju treba ubiti (a neotrovne nikad)-- Nihad 23:34, 1 august 2006 (CEST)

Jednina-množina[uredi izvor]

Na drugim wiki je praksa, da se članci o većim skupinama životinja naslovljavaju u množini. Tako bi ovo, po mom mišljenju, trebao biti članak o zmijama, kojih inače ima blizu 3.000 vrsta. Pored toga, uobičajena je i veza između latinskog i domaćeg naziva, pa sam ja to sad uradila. Nadam se da ne smeta, a ako smeta, molim nekog admina da te veze obriše. Branka France 01:55, 30 april 2007 (CEST)


Još u aprilu sam sredila kako je trebalo (po mom mišljenju) ovaj članak. Kako ne znam pravila na bs wiki, nisam uklonila sa članka predložak. Molim nekog da to, ako misli da je članak dovršen i u skladu s wikioblikom, ukloni. Branka France 20:02, 4 juli 2007 (CEST)