Razgovor o Wikipediji:Procedura za rješavanje nesuglasica

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pokušajte izbjegavati svađe. Kada to nije moguće, pokušajte osobno razgovarati s onima koji su uključeni ili udahnite duboko i sve to prespavajte.

Izbjegavanje[uredi izvor]

Sporovi se najbolje rješavaju tako da se izbjegavaju. Poštujte druge i njihove stavove. To prvenstveno znači: U sporovima nemojte jednostavno uklanjati nastale promjene. Kada netko ažurira članak na način koji smatrate pristranim ili nepreciznim, poboljšajte tu promjenu umjesto da je sasvim uklonite. Napravite dobar sažetak kada pravite značajnije promjene kojima bi drugi korisnici mogli prigovoriti. Uzastopno uklanjanje promjena je zabranjeno i preradba kojoj tako dajete prednost neće biti utvrđena; raspravljajte o spornim promjenama na stranici za razgovor. Ako naiđete na uvredljivo ili neprimjereno ponašanje, oduprite se iskušenju nepristojnog odgovora i ne napadajte nikoga.

Pisanje prema "smjernicama za savršen članak" i pridržavanje pravilima o nepristranom gledištu može vam pomoći u "defenzivnom" pisanju te u njemu ograničiti vašu pristranost.

Prvi korak: Razgovarajte s uključenima u spor[uredi izvor]

Prvo je sredstvo u rješavanju gotovo svakog sukoba rasprava o temi na stranici za razgovor. Ili kontaktirajte suradnika na njegovoj osobnoj stranici ili koristite stranicu za razgovor dotičnog članka. Nikada ne nastavljajte spor na stranici samog članka. Kada raspravljate spor, ostanite hladne glave i ne započinjite osobne napade. Uzmite u obzir stav druge osobe i pokušajte postići kompromis. Pretpostavite da druga osoba radi u dobroj namjeri, osim ako imate jasan dokaz u suprotno.

Drugi korak: Potražite mišljenje drugih suradnika[uredi izvor]

Ukoliko prvi i drugi korak nisu doveli do rješenja spora, pokušajte zatražiti mišljenje treće osobe. Wikipedija funkcionira izgradnjom konsenzusa. Kako biste razvili konsenzus o spornoj temi, trebat ćete ga otkriti većem broju suradnika. Ako stvari postanu komplicirane, moglo bi biti korisno pozvati u pomoć nekoga hladne glave. Uređivači koji daju drugo mišljenje ili odgovaraju na zahtjeve za komentar ponekad, ako je zatraženo, mogu biti spremni pomoći posredovanjem u sporu. Jedan je od preporučenih koraka i traženje mišljenja jednog ili više administratora na Wikipediji, na suradničkoj stranici za razgovor. Drugi suradnici koji nisu direktni sudionici u sporu često su odlučujuća pomoć u smirivanju spora i postizanju dogovora. Preporuka je u ovom trenutku obratiti se i jednom administratoru Wikipedije na bosanskom jeziku, koji bi mogao svojim iskustvom i savjetima pomoći u rješavanju doričnog spora.

Mogući treći korak: Povucite se na neko vrijeme[uredi izvor]

Jednostavno rješenje nekog spora prestanak je sudjelovanja - ostavljanje članka kakav jest. Ovo pogotovo može biti korisno kada ste u sporu s novim suradnicima jer im daje priliku da se dobro upoznaju s Wikipedijinim pravilima i kulturom. Usmjerite svoj doprinos na druge članke u kojima možete napraviti koristan napredak. Izbjegavajte povratak na spornu stranicu.

Ovaj korak, koliko god bio nepopularan i odbojan, može mnogo pomoći u smirivanju sukoba. Gledajte dugoročno. Nakon potrebnog vremena vjerojatno ćete se moći vratiti na uređivanje kada prethodni problemi više ne postoje i ako uređivači s kojima ste bili u sporu prođu kroz isti proces. U međuvremenu će se sporni članak razvijati, a ostali uređivači mogu postati zainteresirani i imat će drukčije perspektive ako se spor ponovo pojavi.

Daljnje rješavanje sporova[uredi izvor]

Ako do ovog trenutka niste postigli primirje, sada biste trebali. Nastavljanje eskalacije sukoba uređivačkim ratovima vjerojatno će spor još više otežati. To je također važno ako namjeravate ispitati mišljenje izvana jer omogućava drugim korisnicima razmatranje spora bez zbrke novonastajućih promjena. Ako uređivački rat i dalje traje i sudionici odbijaju s tim prestati, možete zatražiti da se članak uvrsti na popis zaštićenih stranica kako bi se proces mogao nastaviti.

Za konačno okončanje spora ostale su još dvije metode.

Zatražite mišljenje administratora[uredi izvor]

Svi su se dosadašnji pokušaji rješavanja sporova zasnivali na volji suradnika da prestanu sa sporom, tj. da se postigne dogovor. Sljedeći su koraci namijenjeni za ozbiljnije slučajeve kada je očito da se dogovor ne može postići. Podnesite zahtjev za mišljenje administratora, gdje će vam administratori (barem dva) izreći svoje mišljenje u roku od 7 dana. Ovo mišljenje nije obvezujuće, ali je dobar pokazatelj kako bi se spor trebao riješiti. Također, ovo je mišljenje preduvjet da bi se mogao poduzeti posljednji korak.

Napomena:Ovaj korak je dozvoljen, ali nije preporučen pri mogućem sukobu admina. Da bi se izbjeglo bilo kakvo nepotrebno daljnje zaoštravanje situacije, administratorima se preporuča da prijeđu na arbitražu nakon iscrpljenih mogućnosti dogovora.

Arbitraža[uredi izvor]

Zadnja razina rješavanja sporova je arbitraža, protiv koje nema prigovora. Arbitraža se provodi glasanjem svih administratora osim onih uvučenih u sukob. Glasanje je javno i nema suzdržanih, a svakom administratoru je dužnost učestvovati u njemu. Odluka arbitraže je konačna i neopoziva i svi suradnici su se dužni pridržavati odluke, slagali se s njom ili ne. Protiv odluke arbitraže se ne mogu podnositi žalbe niti tražiti bilo čija druga mišljenja. Podnošenje neosnovanih prijava za arbitražu ili podnošenje prijava prije nego što se pokušalo riješiti spor drugim načinima, može se smatrati zloupotrebom, te može rezultirati kaznom.

Vidi još[uredi izvor]