Razgovor s korisnikom:Ady

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-notice.svg

Ady, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis Vector toolbar signature button.png na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani. Kukac 22:23, 13 oktobar 2011 (CEST)Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Uvod u Wikipediju

Adi...[uredi izvor]

Već postoji članak o zastavama BiH kroz historiju. Pogledaj - Ovdje. Ali nije problem, možemo nekako ukomponovati ova dva članka. Javi u svakom slučaju. --Haris 22:47, 25 juni 2006 (CEST)

(Dez)informacije[uredi izvor]

Jedna napomena. Pošto si već jednom bio blokiran radi dezinformacija, ukoliko se otkrije ponovo takav pokušaj letiš za sva vremena s Wikipedije. Navedi mi izvor o zastavi banovine Bosne koju si predstavio kao krunu na plavom stitu? Takvi pokusaju, svojstveni raznoraznim komisija RS-a koje pokusavaju fabrikovati neistinu ovdje ne prolaze. Sad se fino smisli odakle ti taj podatak, navedi referencu, udzbenik ili katalog ili letis. Emir Kotromanić 13:20, 16 maj 2007 (CEST)

Privremena blokada[uredi izvor]

Sad imaš dva ishoda. Možeš koristiti svoju korisničku stranicu na kojoj ćeš navesti izvore o grbu Banovine Bosne i ostalim grbovima koje si mijenjao. Ukoliko se ti izvori pokažu kao validni (nakon što administracija obavi provjere) bićeš odblokiran, u suprotnom ćeš biti trajno blokiran jer si zloupotrijebio Wikipediju kao sock puppet odnosno ranije kao Sigmund->Posebno:Contributions/Sigmund. Toliko.Emir Kotromanić 13:40, 16 maj 2007 (CEST)

Odgovor na postavljena pitanja[uredi izvor]

Navodim izvore o grbovima srednjovjekovne Bosne, tačnije banovine i kraljevine Bosne.

Na stranici koja opisuje pojedine grbove iz Fojničkog grbovnika http://www.tender.hr/marina/ivana/grbb.html gdje se opisuje grb Bosne. Citiram: "Grb Bosne je složen od dva grba: od grba Bosne kakav je izradio Ulrich Richental u svom grbovniku rađenom između 1414. – 1418. i od grba Ilirije sastavljenog koncem 16. stoljeća po zamisli dubrovačkih ilira. S ovakvom kombinacijom oni su htjeli reći da je srce Ilirije u Bosni. Ovaj ilirski grb Bosne, nije sličan grbu Bosne iz doba bosanskih kraljeva: plavo polje sa zlatnom krunom od ljiljana. Ovaj grb Bosne odaje da Fojnički grbovnik nije sastavljen 1340. nego da potječe iz vremena ilirskog pokreta u Dubrovniku, dakle koncem 16. stoljeća." Smatram da je to validan dokaz o grbu Bosne iz perioda njenog srednjevjekovlja.

Također se na pečatu bosanskog kralja Tvrtka II Kotromanića, prikazan na stranici http://www.most.ba/104/088.aspx nalazi prikazan štit sa heraldičkom krunom od ljiljana. Isti grb se nalazi na ulazu u jajačku tvrđavu http://www.opcina-jajce.tel.net.ba/jajce_4.jpg. Također na bosanskoj historijskoj karti je prikazan plavi štit sa krunom od ljiljana. U srednjovjekovnoj Bosni grb s ljiljanima i grb sa krunom od ljiljana najčešće su se koristili. Zastave iz tog vremena su uglavnom bile bijele boje, a grbovima na njima. Na osnovu tih izvora kreirao sam zastave sa grbovima srednjovjekovne Bosne, i to banovina Bosna zbog toga što je taj grb koristio ban Tvrtko I kotromanić dok nije krunisan za kralja Bosne (prikazan na http://www.opcina-kakanj.com/slike/kraljeva-sutjeska.JPG i http://www.kraljeva-sutjeska.com i http://kraljeva-sutjeska.vze.com/), s tim da ima slovo T ispod krune. Krunisanjem za kralja Kralj Tvrtko I počeo koristiti grb s ljiljanima, kao i mnogi njegovi nasljednici, što se i vidi na novcu bosanskog kralja Stjepana Tomaševića http://www.zemljabosna.com/stari_bosanski_novac.html, ali i kralja Tvrtka http://www.duhbosne.org/?lang=bos&x=17&y=22, pa samim time je on postao i grb Bosne. Što se tiće prijedloga za zastavu bih, u poglavulju lista bosanskohercegovačkih zastava izvor je http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/ba-prop.html.

Sve izvore sam detaljno provjerio. Evo rezime, djelimično sam već odgovorio na drugoj strani, pa ću ovdje kopirat ranije odgovore uz dodatak.
Prvo, niko ne pominje krunu, nego grb Banovine Bosne, koji si ti nacrtao. Istu stvar si pokusao kao korisnik Sigmund kada si izmislio pojam Slavenska unija i takodjer si nacrtao tu nepostojecu zastavu, nepostojece unije. Wikipedia nije mjesto za lansiranje ideja ili fabrikacija. Sto se tice izvora krenimo redom. Na prvoj stranici koju si naveo ne stoji nista o grbu Banovine Bosne. Da bi se neki grb rekonstruisao potreban je konkretan dokaz, npr novac sa ugraviranim grbom, plast, zastava na kojem se nalazi grb, grob i sl. Na taj nacin se vrsi rekonstrukcija. Medjutim ovo nije mjesto za rekonstrukcije. Da bi se nesto uvazilo mora biti naucno validirano. Nijedan tvoj izvor ne potvrdjuje ono sto si uradio, jer se govore o kruni koja nije sporna, ali se ne govore o grbu Banovine. Emir Kotromanić 23:32, 16 maj 2007 (CEST)
Također, copy/paste sa drugih stranica nije dozvoljen. Izvori moraju biti relevantni, a sadržaj se ne smije kopirati identično zbog autorskih prava. Emir Kotromanić 23:39, 16 maj 2007 (CEST)
Izmjene su za sada vraćene. Napravio si veliki belaj sa pravljenjem novih slika, jer si radio bez prethodnog obrazloženja na stranici za razgovor, što je prouzrokovalo da slike koje su ranije bile na stranici koje si ti zamijenio novim, zbog privremenog nekorištenja budu izbrisane. Nakon što ti istekne kazna od 3 dana zbog sockpuppeterije za što si mogao dobiti trajnu zabranu, možeš nastaviti sa radom uz poštivanje pravila. Ne pokušavaj radit preko IP adrese jer će se to smatrat zloupotrebom. Ukratko, sve izmjene koje želiš napravit u odnosu na raniju verziju članka moraš obrazložit na stranici za diskusiju i potkrijepit adekvatnim izvorom npr. knjiga, ta i ta, autor taj i taj, ISBN ili god izdanja. I ovo je zadnje upozorenje da ne pokušavaš više pisat o izmišljenim stvarima poput Slavenske Unije i sl. Emir Kotromanić 00:00, 17 maj 2007 (CEST)
Što se tiče grba u knjizi korijeni Bosne i bosanstva (Enver Imamović) ima poglavlje Rad na državnim obilježjima, u kojima se objašnjava proces rekonstrukcije i validacije određenih simbola. U toj knjizi stoji da je grb s ljiljanima, sa šest ljiljana bio u upotrebi citiram: "od doba banova, do posljednjeg kralja Stjepana Tomačevića (1463)." (str. 363). Također nigdje se ne pominje kruna kao grb. To može možda biti simbol bana, ili grb plemićke familije, dinastije ili slično, ali nigdje nema dokaza da je to grb Banovine Bosne. Emir Kotromanić 23:15, 23 maj 2007 (CEST)
Koristite opciju "prikaži izgled" umjesto nepotrebnih izmjena. --Emx 15:26, 27 maj 2007 (CEST)
Pozdrav i dobrodosao nazad. Mozes pogledati clanak Grb Bosne i Hercegovine i razgovor? Osim toga bih te zamolio da das svoj glas na gore navedenom glasanju. --WizardOfOz 10:42, 31 decembar 2009 (CET)

Prikaži izgled[uredi izvor]

Molim vas da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled".
Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu "Nedavne izmjene" i historiju članka. Hvala. -- Kukac 22:23, 13 oktobar 2011 (CEST)

Prikaži izgled.jpg

a heads-up[uredi izvor]

Someone else initiated a deletion discussion over the commons version of an image you uploaded -- File:BiH - Bosanska Krajina.PNG. Cheers! Geo Swan (razgovor) 05:58, 22 maj 2015 (CEST)