Razgovor s korisnikom:BosnianWikiS/arhiva1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-notice.svg

BosnianWikiS/arhiva1, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis Vector toolbar signature button.png na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani. Kukac 19:49, 17 januar 2012 (CET)Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Wikipedia:Uvod

Prikaži izgled[uredi izvor]

Molim vas da za provjeru izgleda članka koristite opciju „Prikaži izgled“.
Učestalim korištenjem opcije „Sačuvaj članak“ opterećavate stranicu nedavne izmjene i historiju članka. Hvala. DžWiki (R) 18:50, 19 januar 2012 (CET)
Prikaži izgled.jpg
Također ti preporučujem da malo proučiš ova uputstva za rad na Wikipediji, koja imaš odmah iznad, u ovoj dobrodošlici. Vidim da si bio vrijedan i da imaš želju da doprineseš, ali i na Wiki imaju neka pravila kojih se valja držati. Npr., članak mora sadržavati interwiki linkove (linkovi na isti članak na ostalim jezicima; vidi iznad), a treba biti i kategoriziran. Poželjno je ubaciti i odgovarajuću infokutiju i popuniti podatke u njoj itd. Mi smo tu da objasnimo i pomognemo, ali i da sankcioniramo one koji krše pravila (ne boj se, to se ne odnosi na tebe... još :))) - šala-mala). U svakom slučaju, dobro došao na našu Wikipediju. ;) -- Kukac 20:06, 20 januar 2012 (CET)
Opet ti napominjem da svaki članak MORA sadržavati interwiki linkove, pa obrati malo pažnju na to. Naravno, hvala na zalaganju i trudu, ali pravila su pravila ipak. Još nešto: ako prenosiš članak sa neke od komšijskih Wikipedija, trebaš to i navesti u sažetku izmjene. Treba vrednovati tuđi rad (a i svoj, naravno). ;-) -- Kukac 22:40, 29 februar 2012 (CET)

slika, linkovi[uredi izvor]

Sadmire, molim da dopuniš sa slikom, linkovima vanjskim i unutrašnjim. I nemoj da članak ostaje siroče, tj. da ni jedan članak ne vodi na tekst o razvoju mikroprocesora.--palapabosnia (razgovor) 01:51, 20 mart 2012 (CET)

Queen - reference[uredi izvor]

Uklanjanjem grešaka zapravo su uklonjene reference (jer je njih prikazivalo kao grešku), a one trebaju ostati (osim ako je riječ o mrtvom linku). Ovo <ref name=""></ref> koristi se kad se jedna referenca ponavlja na više mjesta u tekstu. Pod ove navodnike staviš bilo šta kao skraćenu oznaku reference koja se mora staviti na sva ostala mjesta gdje se data referenca ponavlja, a između "><" ubaci se link kao što se ubacuje i za "običnu" referencu (ne treba na svim mjestima; dovoljno je na jednome). -- Kukac (razgovor) 18:09, 26 maj 2012 (CEST)

Napomena[uredi izvor]

Kad preuzimaš članak s neke od ex-Yu Wiki, lijepo je (mada ne i obavezno) u sažetku izmjene napomenuti s koje je Wiki preuzeto, iz poštovanja prema tuđem trudu. I potrudi se da središ reference, da ne izbacuje poruku za grešku; ako si već voljan raditi, onda malo dodatnog truda nije neki problem. A što zapne, slobodno pitaj. Tu smo da pomognemo. -- KWiki (razgovor) 17:51, 1 mart 2013 (CET)

Uređivač[uredi izvor]

Pozdrav Sadmire. Koliko sam do sada vidjeo, dobro si se upoznao sa Wikipedijom i njenim radom tako da sam ti dao prava uređivača. Izmjene će ti sada biti automatski pregledane. Samo nastavi tako. Sve najbolje. -- Edin(r) 22:48, 19 april 2013 (CEST)

Infokutija za rijeke[uredi izvor]

Vidim da radiš i na rijekama (a imam i ja interesa za njih, samo ne baš i vremena), pa evo ti 1 detaljniju kutiju. Do preključer nisam ni znao da je imamo. :) Dakle, nisam je još koristio/popunjavao, pa u slučaju da bude nekih problema (tipa, npr, da se nešto popuni, a ne prikazuje se u članku), a ne kažem da će ih biti, javi DzWikiju, koji je majstor za te stvari. -- KWiki (razgovor) 13:37, 13 maj 2013 (CEST)

Infokutija za pokrajine, provincije...[uredi izvor]

Bilo bi bolje da u člancima o pokrajinama ili provincijama u Španiji (npr. Toledo (provincija)) umjesto Šablon:Infokutija teritorija koristite Šablon:Geokutija, kao npr. u članku Štajerska (pokrajina) ! Pozdrav! AnToni(razgovor) 11:58, 29 maj 2013 (CEST)

Štaviše, u zadnje vrijeme isključivo koristimo dobro urađen šablon Geokutija.--palapabosnia (razgovor) 15:31, 29 maj 2013 (CEST)

Interwiki linkovi[uredi izvor]

Pozdrav, Sadmire! Sve što radiš je za 10, samo se potrudi još da dodaš međuwiki veze (interwiki linkove). Ako treba bilo kakve pomoći, samo se obrati meni, ili drugima. :) -- Edin(r) 22:01, 24 juni 2013 (CEST)

To se nekad radilo pomoću c/p, a sad su interwikiji prebačeni na poseban projekt, Wikidatu. Dovoljan je klik na ovo "Uredi veze" ili ("Edit links" na EN Wiki itd.) ispod spiska lijevo od članka i odmah te prebaci na spisak interwikija za dotični članak. Odeš na dno spiska, klikneš "Dodaj" ("Add") i iz padajućeg izbornika lijevo odabereš Wikipediju, a desno pored ukucaš ime članka. Ovo je puno teže objasniti riječima nego uraditi. :) Uradi se za 5-10 sekundi. :) -- KWiki (razgovor) 22:07, 24 juni 2013 (CEST)
Ne zamjeri, ali opet zaboravljaš povezati interwiki. Time stvaraš dodatni posao drugima jer neko mora ići za tobom i to sređivati. -- KWiki (razgovor) 18:08, 3 juli 2013 (CEST)
OK, sorry, nisam tu novost još implementirao pa samo iz tog razloga mi se to dosada dešavalo. --Sadmirm (razgovor) 18:25, 3 juli 2013 (CEST)

Reference[uredi izvor]

Pozdrav Sadmire. Je li moguće navesti reference kod izmjena kojih praviš kao što je na primjer ova? Ako imaš kakve izvore onda bi bilo odlično ako bi ih mogao navesti. Za pomoć se slobodno obrati bilo kome od aktivnih. -- Edin(r) 15:24, 27 septembar 2013 (CEST)

A naravno da je moguće, jer iste postoje. Istina nisam ih odmah dodao a u međuvremenu sam bio okupiran drugim stvarima ali prvo što uradim biće upravo to. Pozdrav. --Sadmirm (razgovor) 11:38, 30 septembar 2013 (CEST)

Nagrada za dobar rad[uredi izvor]

Ostavio sam ti nagradu na korisničkoj stranici za tvoj cjelokupan dobar rad. Samo tako nastavi! :) -- Edin(r) 16:50, 5 oktobar 2013 (CEST)

Hvala. Cijenim to što se rad i zalaganje prepozna. Trudim se koliko mi vrijeme dopušta. Pozdrav--Sadmirm (razgovor) 08:16, 7 oktobar 2013 (CEST)

Virtualni wiki sastanak[uredi izvor]

Pozdrav Sadmire. Ne znam da li si primjetio, ali na Čaršiji je se postavio prijedlog za sljedeći virtualni wiki sastanak koji će se online održati. Ako si zainteresovan i želiš da budeš prisutan na tom sastanku, oglasi se tamo. Ako imaš bilo kakvih pitanja, slobodno se meni obrati. :) -- Edin(r) 11:10, 16 januar 2014 (CET)

OK, hvala na obavijesti. U zadnje vrijeme sam bio rjeđe ovdje pa nisam to ni primjetio. pozdrav --Sadmirm (razgovor) 11:35, 16 januar 2014 (CET)

Jubilarni 48.000-i članak![uredi izvor]

Pozdrav Sadmire. Ne znam da li si primjetio ali tvoj članak Spisak norveških gradova postao je jubilarni 48.000-i članak i zapisan je na stranici Novosti. Čestitam. :) -- Edin(r) 11:28, 27 januar 2014 (CET)

Pridružujem se čestitkama. Svaka čast, nije to mala stvar! --C3r4 11:31, 27 januar 2014 (CET)
Hvala. Bitno je da wikipedija na bosanskom jeziku raste svakodnevno kako u kvantitativnom, tako i u kvalitativnom smislu. pozdrav --Sadmirm (razgovor) 12:12, 27 januar 2014 (CET)