Razgovor s korisnikom:Dado/arhiva 2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dado, Projekat Poznati Bosnjaci je moja stranica i imam pravo da sa nje kopiram na wikipediju sta god ja hocu. Isto tako dajem i vama pravo da sa Projekta Poznati Bosnjaci kopirate sta god hocete i stavljate na Bosansku Wikipediju. Hvala


Veličina karte[uredi izvor]

Vidim da veličina karte nije kako treba, vidi se po karti Bijeljine jer su se pikseli malo razmutili dakle slika je veća ili manja. Mora biti ove veličine: 163 x 157 pixels

Dado i Hare, evo ja sam stavio width na 163, a samim tim se po defaultu postavilo 157 na hight, ali nisam mogao naći eksplicitno sintaksu i gdje da se to definiše i visina i širina. Sada je slika mnogo jasnija.--Emir Kotromanić 21:40, 12 decembar 2005 (CET)

Mejling lista[uredi izvor]

Dado, kreirao sam mejling lisu za bs Wikipedije, o cemu sam ti govorio ranije. Poslacu ti invitation da pristupis listi, za pocetak ce na listi biti Kal-El, Asim, ti i ja (administratori s kojima sam u kontaktu), kako bismo lakse komunicirali u situacijama kada je to potrebno preko email (autorska prava i sl.) --Emir Kotromanić 15:59, 13 decembar 2005 (CET)

Rat u BiH[uredi izvor]

Dado, mislim da postoji par problema sa sadašnjom organizacijom i "lay-out"-om članka koje bi trebali riješiti što prije stignemo. Naime, sekcija "Uloga međunarodne zajednice". Kad sam prvi put predložio tu sekciju, smatrao sam da bi bila nakon pravog opisa ratnih događaja i da bi bila analiza Zapadnog uticaja. Na primjer, što se tiče Amerike, mislio sam da bi u toj sekciji spomenuli predsjedničke izbore 1992. godine, javno mišljenje nakon Somalijske krize, činjenica da je Bill Clinton bio prvi predsjednik koji nije bio živ tokom drugog svijetskog rata a da je bio mlad tokom Vijetnamskog rata, itd. Razumiješ? Ali kakva je sad, sekcije izgleda kao da je samo nastavak sekcije "Tok rata", kao da je cijela tema o ulozi Zapada nastala direktno nakon bošnjačko-hrvatskog sukoba. Mislim da bi ovo trebali promjeniti i da bi trebali uvesti ratne događaje opisane u toj sekciji u sekciju "Tok rata", kao nekakva čvor podsekcija između kraja bošnjačko-hrvatskog sukoba i skecije o Oluji i zajedničkoj ofanzivi.

Također, mislim da su neke slike nepotrebne. Slika ruže jeste lijepa, ali nije naročito važna. U članku ovakve važnosti mislim da bi smo trebali imati samo čuvene i poznate slike rata, kao što je na primjer slika čeloista u sekciji "tok rata". A što se tiče mapa, mislim da izgledaju malo.. "crude" recimo. Mislim da bi trebali ih izbaciti dok ne završimo članak, a da bi tad mogli odlučiti koje mape trebamo, gdje ih trebamo, i kako čemo ih uvesti. Asim Led 22:03, 13 decembar 2005 (CET)


Takoder, slika "Srpskih ratnih ambicija" prikazuje "Zapadnu Bosnu" koja nije ni postojala u ta doba. Asim Led 22:07, 13 decembar 2005 (CET)

Zastave.[uredi izvor]

Dado, primjetio sam da imam neke slike starih bosanskih zastava na mom računaru. Nisam siguran za njihovo porijeklo ali pošto su "državne zastave" ja mislim da spadaju u javni domen. Šta ti misliš? --EmirA 23:17, 16 decembar 2005 (CET)


Iskreno da kazem, ne mislim da su te zastave u javnom domenu. Sjecam ih se sa jedne stranice gdje su opisane kao "copyrighted material". Da li bi mogli napraviti svoje verzije istih zastava? Asim Led 06:10, 17 decembar 2005 (CET)


Sve zastave imaju geometrijski oblik tako da ne bih trebao biti neki veci problem napraviti ih za nekoga ko zna Illustrator ili Photoshop. Na zalost ja neznam tako da ce to neko drugi trebati na sebe preuzeti. --EmirA 15:54, 17 decembar 2005 (CET)

Jedinstveni sablon[uredi izvor]

Dado, postoje neki manji problem sa jedinstvenim sablonom za drzave. Prvo neke zemlje (ovisne teritorije) kao npr Svalbard nemaju zastavu i grb. Kad se koristi jedinstveni sablon zastava/grb se mora dodati. Dalje sve zemlje nemaju predsjednika i premijera nego mozda imaju kralja, kraljicu, kneza ili guvernera. I ovdje dolazi do problema sa jedinstvenim sablonom. Opet pogledaj Svalbard kao primjer. Mozemo li ovaj problem rijesiti modifiranjem jedinstvenog sablona ili moramo prestati koristiti jedinstveni sablon za neke zemlje? --EmirA 16:02, 17 decembar 2005 (CET)

Dado, iskrsao je novi problem sa jedinstvenim sablonom. Za karte sa lokacijama drzava nisi odredjivao velicinu mape. Ja sam dodao 250px da bih dobio jedinstvenu velicinu zbog toga sto su neke karte bile prevelike. Ovdje je sada nastao problem da clanci koji nemaju kartu kao naprimjer Jan Majen dobijaju takodje celiju velicine 250px koja je u Jan Majenovom slucaju prazna. Mozes li pogledati dali postoji neko jednostavno rijesenje? Mozda dodati velicina karte. Nazalost ovo ce stvoriti nekompatibilnost sa vec postojecim clancima koje koriste ovaj sablon. --EmirA 20:14, 30 decembar 2005 (CET)

Trebali bih pokusati napraviti sliku. Ja nisam toliko dobar sa Photoshopom pokusacu da vidim sa ovim momkom sto je pravio slike opstina.

Na engleskoj wikipediji jedino Jan Majenu nedostaje infokutija dok ostale zavisne teritorije imaju infokutije. --EmirA 21:57, 30 decembar 2005 (CET)

Vandalizam[uredi izvor]

Mislim da smo sad popravili sve. Možda da nešto kažemo onom novom korisniku, Emx, koji je pokušao sam sprijećiti sve? Asim Led 18:54, 24 decembar 2005 (CET)

Vandalizam?[uredi izvor]

Recite mi šta hoćete; ja nisam ništa kriv. Samo sa htio vratiti tekstove na stare verzije zato što su ovi manijaci sve uništavali.Emx 18:57, 24 decembar 2005 (CET)

Husein.G članak[uredi izvor]

Taj uvod je sa neke stranice i nije baš POV u tonu. Mislim da bi trebali prevesti uvod sa engleske wikipedije, a zanimljive činjenice iz sadašnjeg uvoda uvesti u ostatak teksta. Asim Led 22:41, 25 decembar 2005 (CET)


test

Novo ime[uredi izvor]

Da ti ne bi bio zbunjen, hoću da ti kažem da sam promjenio ime od "Asim Led" na "HarunB". HarunB 08:49, 29 decembar 2005 (CET)

Otključavanje[uredi izvor]

Nadam se da nije problem da mi otključaš korisničku stranicu. --Pokrajac 19:37, 2 januar 2006 (CET)

Ja sam tako tražio. Pogledaj istoriju. Uostalim, nije bitno... --Pokrajac 19:40, 2 januar 2006 (CET)

Samo da se zahvalim[uredi izvor]

Zahvala na nesebičnom pomaganju u razradi članka Visoko, ja sam pomalo izgubio osjećaj kada su u pitanju rezolucije pa ne znam kako to vama izgleda. 1600x1200 je u mene pa zamislite... Hvala u svakom slučaju. --Haris 00:00, 5 januar 2006 (CET)

New email[uredi izvor]

Imas novi email od mene...--Emir Kotromanić 21:11, 5 januar 2006 (CET) Dado odgovori mi sta mislis o prijedlogu za nove clanove grupe i ono ostalo u emailu. --Emir Kotromanić 20:01, 6 januar 2006 (CET)

Re[uredi izvor]

Dado kaze se ne postoji, dakle odvojeno. Inace "ne" se uvijek pise odvojeno uz glagol, osim u tri slucaja: necu, nemoj i nemam. S druge strane kada se radi o imenici koja je nastala iz glagola, onda se pise zajedno. Naprimjer iz glagola "ne postoji" moze nastati imenica nepostojanje. --Emir Kotromanić 21:36, 9 januar 2006 (CET)

Pitanje[uredi izvor]

Poslao sam ti pitanje direktno na tvoju email adresu vezano za prava na Wikipediji. --Emir Kotromanić 20:45, 13 januar 2006 (CET)

Interwiki link[uredi izvor]

Postavio sam vijest u aktuelnosti (valjda bi tu trebala ići) o palestinskim izborima, i napravio link "pročitajte više" koji vodi na Članak Palestinski izbori 2006. Link na članak funkcioniše svugdje osim kada direktno kliknem na "Pročitajte više). Tu mi link vodi na editovanje članka navedenog članka. Kako da to riješim. Hvala unaprijed. Ado 11:19, 26 januar 2006 (CET)

Opet Adnan[uredi izvor]

Evo riješio sam, bio je u pitanju samo jedan prazni red prilikom ukucavanja teksta. Ado 11:25, 26 januar 2006 (CET)

WikiNews[uredi izvor]

Vidim da si vec poceo malo da eksperimentiras sa vijestima na pocetnoj stranici. Iako su promjene prilicno male, stranica se meni sada cini mnogo atraktivnijom i aktuelnijom. Mislim da bi takodje bilo dobro, vijesti u gornji dio stranice postaviti. Mozda na mjesto "odabranog clanka mjeseca" a njega spustiti pored "mozda niste znali" clanka. Ubacio sam i novi wikinews logo (samo jedan prijedlog za buduci logo). Toliko za sada. Pozdrav. --Elmir (Demicx) 01:52, 28 januar 2006 (CET)

Zahvala[uredi izvor]

Hvala tebi i svima koji su imali povjerenja u mene i dali svoj glas. Znam da sam u zadnje vrijeme malo 'ohladio' ali to je samo privremeno, jer me je prvo posao, pa onda i škola pritisla, što bi se trebalo riješiti u par sedmica... Elem, opet hvala, dobro će doći ove nove funkcije ;) --Haris 13:02, 2 februar 2006 (CET)

Moje kandidovanje za upravnika[uredi izvor]

Pozdrav Dado, molim te da izjasniš svoj stav u vezi moje kandidature na Wikipedia:Prijedlozi za upravnika. Emx 16:46, 11 februar 2006 (CET)

Zakljucavanje clanka[uredi izvor]

Dado, mozemo li zakljucati clanak Mehmed-pasa Sokolovic na dva tri dana zbog svakodnevnog vandalizma jednog te istog korisnika. Inace mislim da je ban na mjestu zbog neposustajanja. Pozdravi --EmirA 22:59, 14 februar 2006 (CET)

Varijable[uredi izvor]

Dado, pri radu na novom dizajnu, primjetio sam da neke varijable, koje se na drugim wikipediama koriste, na bosanskoj ne funkcionisu. Konkretno me interesuje variabla

{{PLURAL:}} (za pravilnu deklinaciju npr. {{plural:{{NUMBEROFARTICLES}}|članak|članka|članaka}})

i

<citation></citation> tag (za tacan datum na stranici <citation>{{CURRENTDAY}}</citation>).

Znas li ti mozda u cemu je tu problem? Hvala na odgovoru. --Elmir (DemicX) 14:35, 6 mart 2006 (CET)

August/Avgust[uredi izvor]

Dado, why did you revert the changes to the august articles??? I spent a lot of time cleaning them up and merging the content! The pages had different information, there was no way to go from one to another, in short - it was a mess! You have a "similar but not the same" copy for each day of the month, clicking on the calendar in the upper right corner always points to the "Avgust" version, and the name of the month at the month selector is also Avgust only! If you want it to be more generic, rename all articles August/Avgust 7, but please, do not create two duplicate ones just because their name is different! Please contact me at en:user talk:yurik with the reply. --Yurik 18:46, 16 mart 2006 (CET)

What i ment was that because you rolled back my changes, this merge got lost: [1] (1941), and there might be more. What would probably be better is using the "move" command to move all the avgust to august pages, keeping the changes. --Yurik 22:02, 16 mart 2006 (CET)

WikiNews (WikiVijesti)[uredi izvor]

Dado, pogledaj ako mozes, da se stavi glasanje za WikiVijesti na pocetnu stranicu Wikipedia Bosanski. Najvise ljudi ce se upisati na taj nacin. --Kseferovic

Template:Republic of Bosnia and Herzegovina[uredi izvor]

Dado, kakav je ovaj template?

Ja sam uradio mapu sa grbom.

--Kseferovic

Prebacivanja clanaka[uredi izvor]

Gospodine Dado,

Kako ste vi aktivni na engleskoj Wiki, da upozorim vas na moj razbor s Srbima po pitanju neprevedenih clanaka. Ako imate neprevedene clanke, bilo bi dobro da ih biste prebacili s enciklopedickog imenskog prostora. Ja kao stranac smatram da je potrebna ravnost medu trima enciklopedijama sto se tice pitanja koja prevazilazi granice. Inace ce doci do uvrijedenih osjecaja i sukoba, sto nista nece smanjiti onu vec prisutnu medusobnu mrznju.

[2]

Hvala vam.

--VKokielov --128.122.88.167 19:48, 30 mart 2006 (CEST)

Pomozi[uredi izvor]

Dado, pomozi mi da ostane sabolon, Ovaj Korisnik govori Bosanski koa materni jezik, na latinici samo. Napisao sam na engleskom odlican clanak. HolyRomanEmperor stvara probleme. Bosnian cyrillic is "extinct" (mrtav) Bosnian Cyrillic

Dynamic Navigation Bars[uredi izvor]

Dado, mozes li molim te ubaciti Dynamic Navigation Bars u MediaWiki:namespace (mislim da se ubacuje u MediaWiki:Monobook.js). Ja bih ubacio, ali to mogu samo admins. Takodjer ne bi bilo lose ubaciti osnovne Stylesheets u Common.css da bi nam bilo lakse prebacivati templates sa engleske wiki. Hvala. --Elmirdemicx 20:59, 6 april 2006 (CEST)

Pogledaj ovdje. Nadam se da ce funkcionisati. Jos jednom puno hvala. --Elmirdemicx 09:46, 7 april 2006 (CEST)

Takodjer ubaci ovaj kôd na ovu stranicu.

ps. pazi da ubacis cijeli kôd, znaci najbolje da ides na "uredi" i tamo kopiras kôd. --Elmirdemicx 11:53, 7 april 2006 (CEST)

Jos nesto fali. Kopiraj ovaj kôd na ovu stranicu. Nadam se da ce sada uspjeti. --Elmirdemicx 23:27, 7 april 2006 (CEST)


Evo da ti podnesem kratak izvjestaj :). MediaWiki:Monobook.js jos ne funkcionise. Ne znam zasto, ali cim budem imao malo vise vremena pokusat cu da nadjem gdje je problem. Trenutno izgleda ovako a trebalo bi da izgleda otprilike ovako.

Sto se tice MediaWiki:Common.css treba mi tvoja pomoc. U sablon Template:Biografija ubacio sam class=infobox (automatski definira osnovni okvir, pozadinu, itd. za infokutije,..). Ovdje mozes da vidis kako sada izgleda. Ako je infokutija na desnoj strani i sa okvirom, onda je sve u redu. Ako je na lijevoj strani i bez okvira, pokusaj da izpraznis browser cash, pa onda idi na refresh. Trebalo bi tada da funkcionise. Provjeri i ove clanke sa Template:Biografija 1, 2, 3, 4, 5, 6 i vidi da li su u redu pa mi javi. Meni se par puta desilo da su clanci bili u redu, ali nakon sto sam nekoliko puta browser refresh uradi, infokutija je presla na lijevu stranu a onda opet na desnu?!? --Elmirdemicx 17:14, 8 april 2006 (CEST)


Odlicno. Sada NavFrame funkcionise kako treba. Funkcionisu li kod tebe clanci sa Template:Biografija? Pozdrav. --Elmirdemicx 01:12, 9 april 2006 (CEST)

Početna strana[uredi izvor]

Hocemo li mijenjati dizajn pocetne strane? --Elmirdemicx 13:08, 7 april 2006 (CEST)

Ja sam gotov sa stranicom. Mozda ne bi bilo lose da ostali korisnici na carsiji daju neki feedback (sta je u redu a sta ne?) pa da se mogu izvrsiti izmjene prije glasanja. --Elmirdemicx 17:18, 8 april 2006 (CEST)


Stranice su ovdje

Nagrade[uredi izvor]

Zdravo

Neznam dali si primjetio ali stavio sam tvoj prijedlog o nagradama na glasanje. (Posto niko drugi nije dao prijedlog). Pozdravi --EmirA 19:39, 8 april 2006 (CEST)

Dado, hvala za nagradu, ja imam preko 1000 izmjena, no tamo piše 998 jer se baza nije još update-ovala. Pozdrav, --Emir Beganović 19:19, 15 april 2006 (CEST)

Pitanje[uredi izvor]

Hej, Sta je ovo sa velicinom teksta na bs. Wikipedia. Jeli ovo greska ili je ovo novi sistem. --Kseferovic 18:14, 18 April 2006 (CEST)

Interfejs[uredi izvor]

Dado, prvo želim da se izvinem za izmjene bez najave zajednici. Drugo, želim da ti se zahvalim što ti je ovo prvi put da razgovaraš sa mnom a da me ne napadaš i ne ponašaš se kao što su neki drugi admini uradili. Interfejs nema ništa sa izmjenom imena Wikipedije. Ime ({{SITENAME}} koje trenutno se zove Wikipedia) se mora posebno izmjeniti, i to sam već zatražio od developera prije tri dana. Niko nije još to izmjenio, ali bi trebali uskoro (zatražio sam da izmjene ime "Wikipedija" u "Wikipedia". Stranica na kojoj sam zatražio da se ovo uradi je: BugZilla: Bug 5660. To samo mogu developeri da izmjene. A što se tiče interfejsa: ovako ti mogu objasniti. Interfejs bilo kojeg "bs.wik-" ne zavisi od LanguageBs.php. Taj fajl samo pravi uslove kako da se zovu stranice kao što su "User_talk" ili druga imenska polja. Interfejs ovog wikija zavisi od MediaWiki poruka koje bilo koji administrator Wikipedije može izmjeniti na: MediaWiki:All system messages ili Posebno:Allmessages. Ove poruke su se grešno poremetile od strane drugog fajla koji se zove "MessagesBs.php". Wikiji isto tako ne zavise od ovog fajla, nego od MediaWiki poruka. "LanguageBs.php" i "MessagesBs.php" su stari metod za ove izmjene ali se sad koriste MediaWiki poruke. MediaWiki poruke su glavna riječ u ovom slučaju i one se moraju popraviti od strane administratora ovdje. Problem koji se desio ovdje je od strane MediaWiki poruka koje su već bile napisane na engleskom jeziku, pa su se poremetile, jer nisu imale prijevod na našem jeziku (ja te poruke ovdje nisam dirao, jer nemam administratorski status). Poruke su se poremetile kad se "SITENAME" zamjenio u "Vikipedija" (greškom sa moje strane, koje kao što rekoh će biti popravljene za dva-tri dana). Imena u "LanguageBs.php" fajlu (pri dnu, koje ti imaš u svojoj radionici) su za gramatične rezone o "namespaces" i nisu ništa loše učinila: i te izmjene ("Vikipedija" u "Wikipedia" i slično) sam zatražio od developera koje bi trebale isto tako uskoro (za dan ili dva) da se izmjene. MediaWiki poruke se mogu, i trebale bi se izmjeniti od strane administratora. Ako ti treba više informacija, kontaktiraj me ponovo. Baš sam sad popričao sa jednom od glavnih developera, i rekao mi je da su vrlo zauzeti trenutno i da će probati da to poprave što prije mogu. Ako ti treba više informacija, kontaktiraj me ponovo. --Dijan 05:09, 22 april 2006 (CEST)

Želim samo da ti izjavim da developer trenutno radi na izmjenama o "SITENAME" imenskim poljima. --Dijan 05:26, 22 april 2006 (CEST)

Izmjenjen je {{SITENAME}} (Vikipedija) u Wikipedia. --Dijan 05:54, 22 april 2006 (CEST)

Ako zajednica odluči da imena stranica kao što su "User_name" (koji trenutno pokazuje: "Korisnik") se promjene, onda će se morati izmjeniti LanguageBs.php i poslati kao "patch" developerima. Ostale važnije izmjene se nalaze u MediaWiki porukama. MessagesBs.php je isto kao MediaWiki poruke ali je starija verzija. Ako MediaWiki poruke postoje (na našem jeziku), MessagesBs.php će se isključiti i samo MediaWiki poruke će se koristiti, a poruke u MessagesBs.php će biti ignorisane. Znači da se netrebate ništa brinuti o tom fajlu. Sad vam je samo da popravite poruke u MediaWiki poljima kako vama odgovara. **Odmah izmjeni sve poruke koje imaju "Vikipedija" u sebi u "Wikipedia" ili u "{{SITENAME}}". --Dijan 06:05, 22 april 2006 (CEST)
Ako možeš, molim te napiši negdje u zajedinici da je ovo popravljeno. Hvala. --Dijan 06:14, 22 april 2006 (CEST)
Ako želiš vidjeti najnoviju verziju LanguageBs.php fajla (pošto je ona u tvojoj radionici stara): trenutni LanguageBs.php fajl
Da li je Wikipedia za bs.wikiquote OK? Ako nije, postaviću novi zahtjev za izmjenu u Wiki citat. (jel' tačno?) --Dijan 06:32, 22 april 2006 (CEST)

Reci mi tačno kako hoćeš da Wikiquote izgleda. Je li Wikicitat? --Dijan 06:34, 22 april 2006 (CEST)

Trenutno {{SITENAME}} za Wikiquote je "Wikicitati" (sa "i"). Javi mi kad se odlučite kako bi trebalo da bude, i ja ću javiti developeru. Nadam se da je ovdje sve u redu. --Dijan 06:39, 22 april 2006 (CEST)

Sačekaćemo malo dok Wikirječnik proradi (dok malo popravim linkove i slično) pa ću onda zatražiti da se promjeni sitename i za to. Molim te ako imaš predložiti kakvih promjena za poruke ovdje, reci mi da znam pa da promjenim i poruke na Wikirječniku. Trenutno su developeri zauzeti sa nekim novim probama u softveru pa neodgovaraju na pitanja brzo kao prije. Pokušaću da to postavim za nekoliko dana. --Dijan 20:34, 22 april 2006 (CEST)

Your message at en:user talk:Gangleri#Wikivar[uredi izvor]

 • Halló Dado! Thanks for your message! template:wikivar, b:, q: and wikt: are more or less service tools and anticipate a future special page about the configuration / setup of a wiki etc. Sorry if documentation is poor; one should search meta:, bugzilla: or the mailing lists [MediaWiki-CVS], [Wikitech-l], [MediaWiki-l] to get further help. Developers need to maintain the localization and all started more or less from hardcoded project namespaces in many lanuage files.
 • Search MediaZilla for "Bosnian" lists probably only a part of bug reports and request to MediaZilla:. The localization of the language file requires coordination between the projects and colaborations of all. I did understand quite late that the first request from Dijan was not exactly what you want to have. Hope that all gets fixed.
 • remark: The sooner you fix your sitenames and names of the namespaces the less work you will have to adjust existing links. However this task can be acomplished by bots.
 • One question: As I can see that "{{SITENAME}}" renders today to "Wikipedia". This is not the name you are using in your logo. Any comments? Best regards Gangleri · T · m: sa korisnikom:Gangleri?action=history Th · T 12:44, 22 april 2006 (CEST)
 • P.S. some links:
 1. SVN trunk LanguageBs.php?view=markup SVN trunk MessagesBs.php?view=markup
 2. SVN branches LanguageBs.php?view=markup SVN branches MessagesBs.php?view=markup

alternatives[uredi izvor]

  function getNsIndex( $text ) {
    global $wgNamespaceNamesFr, $wgSitename;

    foreach ( $wgNamespaceNamesFr as $i => $n ) {
      if ( 0 == strcasecmp( $n, $text ) ) { return $i; }
    }
    if( $wgSitename == 'Wikipédia' ) {
      if( 0 == strcasecmp( 'Wikipedia', $text ) ) return NS_PROJECT;
      if( 0 == strcasecmp( 'Discussion_Wikipedia', $text ) ) return NS_PROJECT_TALK;
    }
    return false;
  }
 • If your "{{SITENAME}}" would be "Wikipedija" and the alternative project namespace name would be "Wikipedia" this would be what delelopers call a "backward compatibility hack" for the French Wikipedia. Please note that a project namespace name "Wikipedia" blocks an interwiki prefix [[wikipedia:]]. (This is the main reason I try to avoid it.)
 • One should think about all impacts before a change and decision on sitenames and namespace names should be done in an very early stage; see rmy:. Normaly changing these names also invalidates interlanguage links used by the actual bot software (bit software shoul use localized and not generic namespace names). Best regards Gangleri · T · m: sa korisnikom:Gangleri?action=history Th · T 20:49, 22 april 2006 (CEST)

Wikisource[uredi izvor]

Dado, kad ćemo započeti sa wikisourceom, ne vidim razloga za dodatno čekanje. Na [:meta] su svi za, a meni se sviđa tvoj prijedlog za wikisource (iz tvoje radionice), pa bih želio da ubrzo počnemo raditi. Pozdrav, --Emx 20:55, 22 april 2006 (CEST)

Edittools[uredi izvor]

Dado, ne bi bilo lose kada bi na bs. wikipediju ubacili edittools, nesto u ovome smislu kao na rjecniku ili na sr. wiki. Malo bi nam olaksalo rad na clancima sa specijalnim (za razlicite jezike specificnim) znakovima. Izmjene se vrse na Monobook.js i edittools. Pogledaj Wiki rjecnik interfejs ali samo ako imas vremena :). --Elmirdemicx 22:57, 22 april 2006 (CEST)

Sada trenutno nemam vremena. Sutra cu pogledati. Pozdrav --Elmirdemicx 23:48, 22 april 2006 (CEST)


Probaj ubaciti ovaj kod na ovu stranicu, a ovaj na ovu. Preleti jos jednom preko prevoda. --Elmirdemicx 13:55, 23 april 2006 (CEST)


Kod mene radi (uradi refresh) ali je dupli drop-down. Izbaci na pocetku == Edittools == sa MedijaWiki:Edittools.--Elmirdemicx 17:04, 23 april 2006 (CEST)

Na MedijaViki:Monobook.js je dupli kod. Izbaci onaj od jucer.--Elmirdemicx 17:08, 23 april 2006 (CEST)

I ja sam ti to htio predloziti. Ubaci i {{Wikicitat|}}. --Elmirdemicx 17:36, 23 april 2006 (CEST)

Tajna knjiga Katara ili Le livre secret des Cathares[uredi izvor]

Uz Tajna knjiga Katara

Neće biti razloga za zbunjivanje. Umoran sam bio da postavljam prateći tekst i ovo je trebalo staviti u prostor za razgovor. No, to ću za koji dan napraviti. Ukratko, radi se o slijedećem: Na temelju bibliografije od par stotina znanstvenih tekstova o Katarima i jedine sačuvane knjige koja iznosi misteriju, jezgru svakog vjerovanja, Edina Bozokoý je napisala knjigu pod naslovom Le livre secret de Cathares - Tajna knjiga Katara. Knjiga je povijesno-socilogijsko-ekonomsko-politička i povijesno religijska studija. Objašnjava temelje i okolnosti u kojima se katarizam, iznikao s istog stabla s kojeg i bogumilizam, došao u Francusku i uskoro stvorio jednu zajednicu ekonomski bogatih i ne samo religijski autonomnnih zajednica. Bila je to religija elite koja je raspolagala slobodom i novcem. Križarski rat ih je uništio, a bogatstva prešla u ruke katoličkih "pravovjeraca", po meni pljačkaške horde. Spiritus movens tog pokreta bila je Biblija donesena, vele iz Bugarske, a mene ne bi čudilo ni da je napisana od Inkvizicije i poturena kao prijevod na latinski jezik, e da bi se dobilo opravdanje za rat protiv protiv (bogatih). Sjetimo se da je Hrvoje bio krstjanin i da je prinio u bosansko kraljevstvo ogromno bogatstvo. Bio je moćan, a bogumilstvo je već bilo nestalo. Njega nitko nije dirao kao ni hercega Stipana također krstjanina. Hereza je izgubila magnetičnost. Ali to su bili bosanski krstjani a ne i boumili ili katari, koje usprkos Kotromaniću Emiru ipak nisu isto. Hvalov zbornik ni Hrvojev misal nisu ni nalik ovom apokrifnom Ivanovom Evanđelju koje sadržava tajnu bogumilsko-katarskog učenja. Tajnu, jer nije bila za svačije uši ni u njihovim redovima, ali tajnu i jer je skrivana od Inkvizicije. Zato je možda i postala apokrifom, da se ne vidi original koji bi stilski morao biti istovjetan s Apokalipskom koju je napisao taj isti Ivan Evanđelista. Ja sam dakle samo preveo naslov knjige iz koje sam preveo to apokrifno Evanđelje, osnovu bogumilsko-katarskog nauka vjere. Otud nedorečenost. trebalo je ipak, 24 lista skenirati, konvertirati u .pjg i prenijeti na Wiki. A ja sam star, umoran, nervozan i bolestan. Napravit ću rekapitulaciju studijskog teksta i smjestiti ga u envirement religioznog jezgra. Pitanje je zašto je to nama Bosancima interesantno. I kršćani i muslimani imaju razloga za uzbunu jer je knjiga krivovjerje u odnosu na ova dva vjerozakona. Ali i oni koji su izgradili čitavu teoriju o spiritualnom jezgru bošnjačke nacije imaju razloga za uzbunu, jer ova knjiga, kad više nije tajna razbija lažne i obmanjivačke pretenzije o religioznoj srodnosti Islama i Bogumilizma. Srodnosti nema ni u snu. Svaki će vjernik onih dviju spomenutih religija to odmah vidjeti. Turci pogrdno bogumilske ostatke u Bosni nazivaju Poturima, tj. kripto-kršćanima, obdan klanja obnoć pojanje. Kršćanima smeta, mnogo toga, a naročito katarsko-bogumilsko bogatstvo. Kad je herceg Hrvoje otišao u Budim grad i na paneuropskom viteškom turniru potukao svu europsku ritersku elitu knjige vele da je investirao, tj. potrošio oko pola milijuna dukata. Ako je dukat bio od 10 grama to je 500 000 dkg:1000= 500 kg zlata, pola tone zlatnika. Toliko ni jedan europejski vladar nije mogao ni smogao. Ja kao marksista koji vjeruje u Boga jedinoga, a ne ispovijeda ni jedne vjere naravno ne mogu ne vidjeti drukčije od svog učitelja ili svojih učitelja. Odnosno, nije tajna u tajni već u kasi. I dopustite jednu malu digresiju, jer sam prevoditelj svih velikih svetih knjiga, pa me već nazivaju svakako. kao što su Ibn Rushda zbog Aristotela, koji je bio u ono doba opasniji po vjerske vlasti nego Karlo Marx, ali i Aristotel je opstao pa će i marx, a i vjera u Boga jedinoga usprkos protivljenju u pape, i Reisa i Arhijereja. Odnosno, nije srodnost bogumilstva Islamu bila razlogom islamiziranja dobrijeh Bošnjana, kao što bi htjeli bošnjački nacionalisti, ne i vjernici muslimani, jer oni znaju da to nije tako, već je čuvanje vlastite pokretne i nepokretne imovine i uticanje zaštiti od vlasti osmanskih osvajača, a ne izvrgavanje njihovom teroru bila gola istina, razlog tome prilasku novim gospodarima, koji su im ostavili vlasništvo koje je Rim htio opljačkati, pa je trebalo stvoriti - izmisliti - tajnu da bi se opravdala demagogija. Interesantno je da se za Bogumile ne otimaju vjernici ni muslimanske ni kršćanske vjeroispovijesti, već kreatori nacionalnog mnijenja, tj. nacionalisti. Zato je izmišljena priča o Tajnoj knjizi Bogumila koju Rimski papa čuva u sehari i tek ponekom kardinalu pokaže kad je dobre volje, onako, uz kahvu, cigaru i bosansku šljivovicu. Ista stvar kao i ona bajka o bosanskoj kruni koju čuva, a tko bi drugi nego taj isti papa. navečer, kad ga nitko ne gleda, on se izvuče iz kreveta s baldahinom na kojem su sve sami križevi i zlatni ljiljani anžuvinski i stavlja bosansku kraljevsku krunu i gleda sebe kao kralja hrvatske Bosne. Zato pape i vole Hrvate. Naravno, popratni tekst će biti lišen ironije i politiziranja. Valja znati, da je Inkvizicija "spasila" ovu knjigu, a da je Inkviziciju osnovao, ideologizirao, organizirao i profilirao jedan čisti Židov. Zato je valjda toliko i proganjao pokrštene židove, nešto slično Omer-paši Latasu, koji je imao bolju priliku ubijati Bošnjake kao turski nego kao austrijski oficir. Eto Dado, nadam se da sam jasno orisao međe prostora u kojem visi ovaj čardak ni na nebu ni na zemlji. Ja sam postupio kao neke tvoje kolege. Prvo postavio krov, pa ću poslije praviti temelje ovoj zgradi. Inače, latinski naziv je Interrogatio Iohannis/Ispitivanje Ivanovo. Pozdrav, Tomislav Dretar.

Dado, trebao bih nešto razgovarati s Tobom. Moja je adresa drtomis@scarlet.be pa ako može daj mi neku adresu na koju bih ti mogao uputiti ono što imam za reći. Pozdrav Mitras.

U vezi gusara i pirata[uredi izvor]

Pozdrav, Dado. Zašto si preusmjerio "gusar" u "pirat"? To su dva različita pojma. Nidurhaf 21:14, 11 maj 2006 (CEST)

Pa zar nisu sinonimi. Sem toga članak Gusar je bio prazan. Samo sam dodao preusmjeravanje--Dado 21:32, 11 maj 2006 (CEST)
Hehe, nisu sinonimi, majstore. Pirati su samostalni pljačkaši, dok su gusari takodjer pljačkaši, ali su oni bili pod zaštitom države. Znači, pirati su radili "samostalno" i za sebe. Nidurhaf 21:41, 11 maj 2006 (CEST)

[1]

 1. ^ :::(dopuna Tomislav Dretar) "gusar" je etimologijski od chorsar, što će prijeći u korsar i kasnije u Korziku koju je osvojio Mehmed-paša Pijale-Hrvat iz Vignja. Otuda su i konjanici Husari, Husarevići i danas i u Lici kod Hrvata, nema ih pravoslavaca.jedino prezime koje postoji kod Muslimana i Turskoj Hrvatskoj kamo su došli iz Like a taj se kraj Krajine tako tada zvao. "pirat" je pozajmica iz grčkog πειρατής (peiratês), to jest <<bandit>> . Budući da su države legalno koristile Corsqre u vrijeme rata, u vrijeme mira , nezaposleni, oni bi se pretvarali u pirate. Dretar 09:52, 27 juli 2016 (CEST)