Razgovor s korisnikom:Flopy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Mehko preusmjerenje prema sljedećoj stranici:hr:Razgovor sa suradnikom:Flopy
Ovo je neizravno preusmjerenje.


Ovaj je članak dio
Pomoći
Prvi koraci

Glavna stranica
Kako početi novu stranicu
Sadržaj članka
Interwiki
Portali Wikipedije na bosanskom jeziku
Vanjski linkovi
Slike (Datoteke)
Tabele
Stranice za razgovor
Prijavljivanje

Pogledaj

Wikipedia:Uvod

Wikipedia-logo-v2-bs.svg
Flopy, dobrodošli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!

Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte sa drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati sa drugim korisnicima. Možete kontaktirati i neke od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta vas interesuje, čime se bavite i sl. Molimo Vas da se potpisujete na stranicama za razgovor korištenjem ~~~~ (četiri znaka tilda).

Radite zajedno sa drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme. Možete se upisati i u Wikikartu, tako da i drugi znaju gdje živite.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji. Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani. WizardOfOz talk 18:44, 9 maj 2010 (CEST)

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
Čaršija
View-refresh.svg
Nedavne izmjene
Accessories-text-editor.svg
Pravopis
Crystal128-kanagram.svg
Jezički standardi
Čć.svg
Pravilno-nepravilno
Help-browser.svg
Najčešća pitanja
Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our village pump in English
P. S. Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Nema na čemu :). Kod nas se kaže bujrum, slobodno se uključi. --WizardOfOz talk 18:53, 9 maj 2010 (CEST)
Ne vjerujem da ce se nesto dogoditi ako se budes drzao provjerljivih i izvora koji nisu jednostrani. Ja uvijek kazem da je najbolje uzeti vanbalkanske, tako da niko ne moze prigovoriti. Sto se tice pravopisa, pogledaj malo Wikipedia:Pravilno-nepravilno u bosanskome jeziku mislim da ce ti pomoci. Ako ne stavi {{prijevod}} tako da neko od nas vidi pa popravi. Inace mislim da ces najvece diskusije imati sa Amsalom, jer vam je podrucje slicno, ali kod vas dva se ne bojim ratova. :) --WizardOfOz talk 19:03, 9 maj 2010 (CEST)

PS: Vidio sam primjedbu na razgovoru, pa da ti dam informaciju o ovome [1] prije nego opet pocnemo diskusiju koju smo imali vec jednom ranije :) --WizardOfOz talk 19:05, 9 maj 2010 (CEST)

Onda se raspravljajte :) Sto se tice godina, mislim da su manje vazne. Kvaliteta je u pitanju, bez veze ko je pise. --WizardOfOz talk 19:22, 9 maj 2010 (CEST)

Filip Švapski[uredi izvor]

Zdravo! Da, to sam bio ja (ja sam pitao i za Irinu Anđeo, pastorkusnahu Tankreda). Valjda sam se zaboravio prijaviti. Naravno, članci su dobri i citirani su izvori ;)

Što se tiče naziva članaka, izabrao sam ime Filip, kralj Njemačke zbog konzistencije. Kada se radi o članku o monarhu, čini mi se da je najbolji format [Ime (Broj), titula Zemlje] (npr. Henrik VI, car Svetog Rimskog Carstva). Za bosanski (kao i hrvatski) jezik malo je važna njemačka historiografija. Da se ravnamo po tuđim mjerilima, imali bi članak zvan Philipp von Swabien, zar ne? Što se tiče posljednjeg Otvilovca na sicilijanskom prijestolju, latinski oblik njenog imena je Constantia što se izgovara Konstancija. Muški oblik istog imena je Konstancije. Da je bosanski/hrvatski oblik njenog imena Konstanca, onda bi car Konstancije II bio Konstanc II. Amsal 20:27, 9 maj 2010 (CEST)

Svjestan sam da je Filip i kod nas poznat kao Filip Švapski, ali Filip, kralj Njemačke nije nepravilno. I na hr.wiki se žrtvuje najčešće ime (korišteno i od naroda i od historičara) u korist imena koje je prihvatljivije s obzirom na dosljednost u imenovanjima članaka. Naprimjer, ja lično smatram da nema nikakvog smisla britanske kraljeve po imenu George nazivati Đurama, Jurajima, Đorđima ili Georgijima. Oni pod tim imenima nisu poznati ni ljudima ni historiografiji. Leksikografski zavod Miroslav Krleža naziva oca Elizabete II Đurom, a sam Krleža ga naziva Georgeom. Na kraju je sve pitanje toga šta ćemo preferirati, konzistenciju ili pravilno najčešćeg imena. Amsal 21:18, 9 maj 2010 (CEST)
Preferirati treba onako kako kaže znanstvena literatura i institucije bez obzira smatrali mi to osobno "nepravilnim" ili ne. Slažem se. Zato ja preferiram onako kako kaže Sveučilište u Zagrebu (Fakultet političkih nauka), onako kako kaže Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, onako kako kaže Savez društava istoričara Jugoslavije, itd. Amsal 21:55, 9 maj 2010 (CEST)

Bilo kako bilo, nemam ništa protiv preimenovanja članka u Filip Švapski, po uzoru na Karlo Veliki.Ipak bih volio da članci ostanu dosljedni koliko je to moguće, pogotovo u slučajevima kada literatura na našim jezicima ne spominje neke osobe ili ih spominje samo marginalno. Dogovoreno? :) Amsal 22:01, 9 maj 2010 (CEST)

Eh, da ne zaboravim, cijenio bih ako bi mi mogao javiti ovdje kako i zašto je Filip Švapski bio Filip Drugi. Meni se čini da je tu ipak neko na de.wiki pritisnuo Caps Lock i I jednom više nego što je trebalo. Amsal 23:00, 9 maj 2010 (CEST)

Oton IV[uredi izvor]

Zdravo! Samo sam želio da ti skrenem pažnju na neke meni nejasne stvari vezane za članak hr:Oton IV., car Svetog Rimskog Carstva. Prvo, godina i mjesto rođenja se spominju u prvoj rečenici zajedno s izvorom, a u prvom odjeljku kaže da ni datum ni mjesto rođenja nisu poznati. Barem mjesto jeste (?), iako ne precizno. Dalje, nije mi jasno kako ga je Rikard želio učiniti škotskim kraljem putem braka s "Margaretom, nasljednicom Škotskog Kraljevstva". Dvije su Margarete bila priznate kao nasljednice škotske krune: norveška kraljica Margareta i norveška princeza Margareta. Prva je rođena 43 godine nakon Otonove smrti, a druga 65 godina nakon njegove smrti. O kojoj je Margareti ovdje riječ? Uz to, Oton je dobio grofoviju Poitou, ali ne i Akvitansko vojvodstvo; kako je onda dobio "naslov vojvode Akvitanije"? Amsal 00:48, 17 juli 2010 (CEST)