Razgovor s korisnikom:John1421

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

John1421, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.



Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Uvod u Wikipediju

Članke i određene izmjene na člancima brišem po kratkom postupku iz sljedećih razloga:

  1. tema članka, po mom ličnom mišljenju, ne zadovoljava kriterije relevantnosti. Ako se na internetu ili nekim ozbiljnijim medijima ne može pronaći bilo koja druga informacija, osim foruma, tračeva, žute štampe, društvenih mreža i sličnih neenciklopedijskih sadržaja, smatram da je tema NERELEVANTNA (nevažna) i neprimjerena za objavu u enciklopediji. Ovo ne znači nužno da određeni podaci ne postoje (nisu nužno dostupni na internetu). Međutim, zadatak je autora članka da navede takve izvore kako nalažu pravila Wikipedije o navođenju izvora i pravila o provjerljivosti izvora.
  2. jasna su pravila nametljivog i neenciklopedijskog oglašavanja. Wikipedija nije oglasnik. Oglašavanje putem bezvrijednih floskula "Preduzeće XY želi postati vodeća u Evropi iz svoje oblasti", "Korištenje naših usluga je jedinstveno iskustvo" i sličnih nema šta tražiti na Wikipediji. Konkretne tvrdnje o superiornosti ("Naš proizvod je najprodavaniji na svijetu") također spadaju pod ovu tačku ako ih ne podržavaju nezavisni tercijarni izvori. To uključuje i promotivni tekst subjekta članka s njegove veb-stranice, profila sa društvenih mreža i slično. Wikipedija nije besplatni veb-server. Moja lična procjena o tome je li neki doprinos reklama ili ne uveliko zavisi od nivoa referenciranosti pouzdanim, nezavisnim izvorima.
  3. dodani tekst NIJE na bosanskom jeziku. Tu spada tzv. googleovski jezik, odnosno direktni copy-paste sa Googleovog prevodioca s nekog stranog jezika ili nekog drugog mašinskog prevodioca (poput Babelfisha). Automatski prevodioci korisni su samo za grubo razumijevanje teme, ali su na enciklopediji beskorisni.
  4. dodani tekst očito je kopiran s nekog drugog izvora, pri čemu je na originalu izričito navedeno da sadržaj NIJE dozvoljen za upotrebu i daljnje korištenje (osim ako je pod slobodnim licencama, kao što su GFDL, Creative Commons i slične, uz priznavanje autorstva, odnosno daljnje dijeljenje pod istim uvjetima). Takvo neovlašteno kopiranje krši zakone o autorskim pravima. Čak i kad na originalnom sadržaju nije navedeno ništa u vezi s autorskim pravima, to se po automatizmu pretpostavlja, osim ako nije drugačije navedeno. Poseban primjer ove tačke je kad predstavnik vlasnika autorskih prava objavljuje kopiju sadržaja. U tom primjeru autor mora prije objave napisati na odgovarajućoj stranici za dozvole da autor/organizacija dozvoljava upotrebu i dijeljenje sadržaja po odgovarajućoj slobodnoj licenci (npr. CC-BY-SA). Navod "dozvoljavamo upotrebu sadržaja na Wikipediji" u sličnim slučajevima nije dovoljan. Ako sam doprinos ili uređivanje na tu temu obrisao, vjerovatno spada pod prvu ili drugu tačku ovih pravila.

To su u najkraćem osnove koje su, po mom mišljenju, dovoljno objašnjene na relevantnim stranicama o pravilima Wikipedije, a koje sugeriram svakom novom, dobronamjernom korisniku da pročita prije početka rada na Wikipediji. Stoga prije nego što postavite pitanje na mojoj stranici za razgovor na temu Zašto ste obrisali moj članak/doprinos/izmjenu? smatram da ste upozoreni i da ste prethodno pročitali gornji izvod iz najčešćih razloga brisanja. Međutim, ako se članak ponovno postavi, a opet bude potpadao pod neku od gornjih tačaka nakon prvog upozorenja za vandalizam uslijedit će blokada. To se posebno odnosi na agresivno reklamiranje i kršenje autorskih prava.

Pošto sam samo čovjek, dopuštam mogućnost da pogriješim. Ponekad je moguće da površno preletim sadržaj i ne pronađem dovoljno adekvatnih izvora na internetu (ili drugom pouzdanom izvoru podataka). U tom slučaju, ili na drugi način, ako smatrate da gornja objašnjenja nemaju veze s Vašim doprinosom, to mi možete reći na mojoj stranici za razgovor. Ako i pored toga niste zadovoljni mojim odgovorom, možete se obratiti i ostalim korisnicima na Čaršiji.

P. S: Mi na Wikipediji uglavnom se držimo uobičajenog akademskog bontona komunikacije, mada smo s nekim dugogodišnjim korisnicima na ti. Neću se ljutiti ni kad me oslovljavate sa ti niti će ton Vašeg ophođenja išta promijeniti u gore navedenim objašnjenjima (bilo da se radi o psovanju ili umiljavanju). -- C3r4r2d2