Razgovor s korisnikom:Kahriman/Arhiva 4

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Usermessage[uredi izvor]

E ovo ti je prava zezancija :))))) --Emx 00:32, 29 oktobar 2006 (CEST)

Sportist[uredi izvor]

Pozdrav

Izbrisao sam onu kat. Britanski sporisti i postavio novu Britanski sportaši, pošto već postoji nadkategorija Sportaši.

--Pavone 16:52, 1 novembar 2006 (CET)

OK. Neka si, ja uopšte nisam razmišljao o tome. :)--Kahriman 16:59, 1 novembar 2006 (CET)

Slike[uredi izvor]

Molim te da ubuduće koristiš bolja imena slika, jer ovaj ogromni slovo-broj mi ništa ne znači. ;) --Emx 19:49, 1 novembar 2006 (CET)

Hehe, pardon. Kopiro tekst sa eng wikipedije pa tamo tako imenovana slika i ja ne razmišljajući postavio takvu. Paziću u budućnosti. :) --Kahriman 19:51, 1 novembar 2006 (CET)

Zahvaljujem na ispravkama, koje si učinio na tekstu Adil-begova džamija. Meni je to prvi članak na vikipediji.

Adil-begova džamija[uredi izvor]

Zahvaljujem na ispravkama, koje si učinio na tekstu Adil-begova džamija. Meni je to prvi članak na vikipediji.

Cirilica[uredi izvor]

Zdravo. Poenta cirilicnog imena je bila da je to njegovo izvorno orginalno ime. Naprimjer kao sto se arapsko ime napise prvo na bosanskom, latinicnim tekstom a onda se napise izvorno ime arapskim slovima u zagradi. Pozdravi --EmirA 15:56, 7 novembar 2006 (CET)

Mi smo nedavno počeli izbacivati ćirilicu iz tekstova kao npr. u gradovima kao što je pisalo Sarajevo (Сарајебо), jer se oba pisma podjednako koriste u bosanskom jeziku, pa to isto dođe kao da je napisano Sarajevo (Sarajevo). Ako ti idalje misliš da treba ostaviti ćirilicu, ti ponovo napiši. Pozdrav --Kahriman 16:07, 7 novembar 2006 (CET)

Poenta je vise u tome da se ovdje ne radi o pismu cirilici koje se koristi u bosanskom jeziku vec o pismu cirilici koje se koristi u ruskom jeziku i zato sam mislio da orginalno ime treba ostaviti na isti nacin kao sto npr ime Palestine je napisano orginalnim slovima na arapskom. Ali posto vidim da ne koristimo orginalno ime ni na drugim osobama ruskog porijekla kao npr. Dostojevski onda se slazem da cirilicno ime treba izbaciti. Pozdravi --EmirA 17:32, 7 novembar 2006 (CET)

Evo mene opet :)[uredi izvor]

Vidim da si opet malo svratio na Pottera. Kod nas ima par noviteta. Započet je članak o predmetima u Potteru - još je gotovo prazan, ali napunit ćemo to :), započeta je i Narcissa, ali to je slabo, nisam uhvatila vremena to srediti, a Harači iliti Maraudersi su gotovi pa ih možeš prenjeti na bs wiki. Sorry ako sam nešto zaboravila, pogledaj malo po mojim doprinosima ako ti se da pa ćeš sve naći :) Pozdrav --MayaSimFan 15:24, 18 novembar 2006 (CET)

Hitno...[uredi izvor]

Imamo problem na Engleskoj wikipediji. Zamolio bih vas da mi pomognete oko BiH mapa (za položaj). Srbi su napravili mapa koje dijele BiH vise nego što je podijeljena. (Mapa izgledaju kao da BiH ima tri država a ne tri entiteta). Plus, Šablon za opčine u RS-u spominje Republiku Srpsku 3 puta bez razloga. Njihov cilj je da više dijele BiH. Možemo ignorisati ovo, ali bitno je zato sto svi čitaoci wikipedije gledaju englesku wikipedije kao glavnu. Ona ima sve! Dakle, neko iz Portugala, ukoliko traži detaljnu informaciju o BiH, (Ako ne postoji na pt wiki-u) ce se obratiti na en wiki. Molim vas da mi odgovorite.

P.S. (ukoliko ne znate engleski) Znanje Engleskoj nije problem, evo ja sam u Americi i ako vam bude trebalo pomoći samo upitajte. Vseferović 21:58, 19 novembar 2006 (CET)

OK. Daj mi samo link te slike. --Kahriman 22:04, 19 novembar 2006 (CET)


Evo pogledaj članak o mom gradu: Bosanska Dubica. Naslov za šablon je "Location in Republika Srpska (BiH)". He, kao da BiH je entitet a RS država. Ovo pomalo postaje provokacija. A naj gore je da su to srbi iz Srbije (najviše iz Vojvodine), koji nemaju nista sa BiH-om. Reci mi šta misliš o slici i šablonu. Hvala, Vseferović 22:12, 19 novembar 2006 (CET)
E vako, šta misliš da na strani Wikiprojecta o BiH, iznesemo problem o postojanju dva šablona: en:Template:Infobox RS (u 62 članka) i en:Template:Bosnia and Herzegovina municipalities (u 72 članka). Nek se ostali članovi projekta izjasne, pa ako se svi slože da koristimo za sve općine drugi šablon, onda mijenjamo. Također postoje dvije vrste mapi: Slika:BosanskaDubica Municipality Location.png i Slika:BH municipality location-Bosanska Dubica.gif. O istoj bi se temi trebali izjasniti drugi članovi projekta, pa da usaglasimo: sve prva mapa ili sve druga mapa, ali da postoji samo jedan šablon i samo jedna mapa za sve članke (nešto imam osjećaj da će biti izglasana mapa bez ucrtanih entiteta). To bi ti trebo uraditi jer se ti ipak bolje služiš od mene engleskim. Može? --Kahriman 22:42, 19 novembar 2006 (CET)
OK, to ću onda uraditi. Obe mape imaju ucrtane entitete. Samo na jednoj se manje vidi. Slažem se s tobom. Najlakše je da glasamo. Dobra stvar je da Korisnik :Estavisti je uzeo wikibreak (Mada ne možeš vjerovati ljudima). Svi mi koji smo aktivni na bs wikipediji trebali bi glasati. Evo ostaviću poruku na BiH Wikiprojektu. Hvala i pozdrav, Vseferović 23:31, 19 novembar 2006 (CET)
Problemi su nastali (BiH templates). "Rat" će dugo trajati. Javi se Vseferović 18:20, 24 novembar 2006 (CET)
E, bili ti znao napraviti u šablonu, da ako se ukuca Federacija BiH, da se doda još jedna rubrika u kojoj se traži unos kantona? --Kahriman 19:44, 24 novembar 2006 (CET)
Većina se složila po pitanju i šablona i slika. Što se tiće šablona mislim da bi stvarno trebali dodati i entitet i kanton. I šabloni za neke druge države sadrže unutrašnju podjelu. Ja sam počeo ovu stranicu na kojoj bi mogli ekspermentisati. Samo postoji problem oko kantona (pročitaj prethodni komentar!). Što se tiće Srebrenice i slika, mislim da ne bi bio problem to promijeniti. Pozz --Kahriman 20:04, 24 novembar 2006 (CET)

Šablon na en wiki[uredi izvor]

Napravio sam šablon en:Template:Bosnia_and_Herzegovina_municipalities/test na en wiki. Rubrike "canton" i "notes" se pojavljuju samo ako su ispunjene. Sorry da je sa šablonom malo duže trajalo. Pozdrav. --Elmir[demicx] 10:19, 3 decembar 2006 (CET)

Nema veze, sad možemo pristupiti mijenjanju šablona. --Kahriman 12:22, 3 decembar 2006 (CET)
Stvarno nemam jakog razloga što sam dodao „country“.
Moje mišljenje je:
  • Lakše je primjetiti da se radi o BiH-u i nije entitet prvi po redu. :) (Znam da je dupliranje...) Pozdrav, Vseferović 18:14, 3 decembar 2006 (CET)
ma ja, ali bi trebalo negdje dodati (u vrhu) Muncipility of BVosnia and Herzegovina. --Kahriman 18:24, 3 decembar 2006 (CET)
Da, evo ja sam probao šablon i sve funkcioniše. Pomalo možemo da postavljamo. Imamo sreću da Korisnik:Estavisti je prekinuo raditi na wikipediji. Ja ću, kao sto sam prije sedmicu, početi od općina sa slovom „a“ a vi mozete od slovo „z“. Hvala na suradnji i pozdrav,Vseferović 19:29, 3 decembar 2006 (CET)
Možel obrnuto? :) Jer sam ja već počeo mijenjati? :) --Kahriman 19:46, 3 decembar 2006 (CET)
Ma, može :) Vseferović 19:51, 3 decembar 2006 (CET)

Hej, vidim da si vidio da se Korisnik:Estavisti vratio. Ja sam razgovarao sa njim i skinuo je naslov "location in Republika Srpska (BiH)" a stavio je kako tražimo "Location in Bosnia and Herzegovina". Ali sada za Federaciju i RS izgleda isti šablon, a ja ne mislim da trebaju dva ista šablona (infokutije) bez razloga. Pogledaj moju i njegovu stranicu za razgovor da vidiš nase diskusije. Dobro mi je rekao Kortormanic, oni će se reinkarnirati. Sve tri su aktivniji nego što su ikada bili. :) Pozdrav, Vseferović 02:44, 10 decembar 2006 (CET)

Izgleda da će bitinovi rat na en wikipediji, al haj bar smo dobro počeli. ne svađate se previše, a ja sam mu ostavio poruku na infobox rs, na koju još nikad nije odgovrio. Biće dobro :) ... --Kahriman 16:29, 11 decembar 2006 (CET)

Qadar[uredi izvor]

Selam brate Kahriman, na našem je to kader odnosno određenje. Tj. kader je transkripcija arapskog pojma, kojeg većina naših prevodi sa određenje.

Što se tiče portala, ja sam odmah za! Čak sam mislio i predložiti, s tim da sam predhodnih dana bio previše zaposlen drugim stvarima da bih navraćao na wikipediju, pa tako da ti se ovom prilikom i izvinjavam što ti nisam ranije odgovorio.

Eto tako, sve najbolje, Selam, -- Amer Zeherović Poruka 15:58, 11 decembar 2006 (CET)

p.s. A šta trebam da uradim da bih otvorio portal!? Da li trebam dozvolu nekoga od upravnika ili mogu samo tek tako... -- Amer Zeherović Poruka 16:02, 11 decembar 2006 (CET)
Selam Amere. Što se tiće portala... ma jok ba, čak i anonimni korisnik može otvoriti portal. Isto ko i obična stranica, samo Što se mora zvati Portal:Islam (u ovom slučaju :)). Možeš pogledati portale o islamu na drugim wikipedijama, pa ukrasti ideju. Što se tiće koda, najbolje je da ga prekopiraš sa en wikipedije, ali se prvo moramo dogovoriti koje će se rubrike pojavljivati. Također, kategorija islam je prepuna kratkih članka, članak kojim treba preuređivanje ili stilska dorada. Također bi trebali napisati i članke o nekim osnovnim pojmovima (npr. Kader, Sudnji dan, Objavljenje knjige itd.) kako bi mogli te članke prezentirati na portalu.
Još jednom selam u nadi da ćemo uskoro imati, ako Bog da Inšallah, portal o islamu.--Kahriman 16:26, 11 decembar 2006 (CET)

Portal Islam[uredi izvor]

Selam,

Evo kao što vidiš, lagahno se ideja pretvara u djelo. Interesuje me jedna sitnica: Da li je "ofirno" ostaviti ovako slavne ličnosti islama? Ili da skinem taj šablon, pa da prvo napišemo većinu članaka vezanih uz ove ličnosti, a onda da ga stavim ponovo? Reci mi svoje mišljenje.

S poštovanjem, -- Amer Zeherović Poruka 15:09, 13 decembar 2006 (CET)

Hajde živ bio, ako imaš vremena, ti probaj srediti kategorije kao što su na linku koji si mi dao... Ja sam već na "pola koplja", a želio bih završiti ovo večeras, pa skinuti napokon onu oznaku da je članak u izradi... Ako ti ne stigneš, onda ću ja probati sutra-prekosutra -- Amer Zeherović Poruka 23:48, 14 decembar 2006 (CET)

Vidim da si već uradio... Extra izgleda !!! -- Amer Zeherović Poruka 00:39, 15 decembar 2006 (CET)

Planet[uredi izvor]

Eselamun alekum brate. Ja sam ismet iz Gnjilana Kosovo. Skoro sam na wikipedia pa i ne znam dosta. Milo mi je da mogu po prvi put kontaktirati stobom Nadam se da ces mi pomoci. Mene naj vise interesuje geografija pa i ostla. Budi poselamlen . Prethodni nepotpisani komentar napisao je Planet (razgovordoprinosi) 16:45, 26 novembar 2006 (CET)

Pogledajte Pomoć:Sadržaj i Wikipedia:Uvod. --20:47, 15 decembar 2006 (CET)

Pročitaj ako si zainteresovan...[uredi izvor]

Estavisti je čovjek koji neče ti nikad odgovoriti. Ja mislim da možemo vrlo lagano promijeniti karte na Engleskoj wikipedije. Evo kako: Kipar je država koje je na hiljadu načina u gorom stanju nego naša draga BiH. Eh, karte za pokrajine Kipra su jedne boje sa tako zvanom buffer zonom. (buffer zone se odnosi na međunarodnu kontrolu). Znači mi, bosanci, možemo koristit karte (Lokacije opština) sa jednom bojom samo da obilježimo entitete. Reci mi šta misliš.

P.S. (Estavisti je napisao da naša infokutija i naše karte imaju previše grešaka. To stvarno nije razlog za novi (ne tačni) šablon. I čuj ovo, on je napisao da mi nemamo pravo mijenjati infokutije bez diskusije, pa ko je njemu dao pravu da uopšte postavlja nove šablone i mape).

Hvala, Vseferović 23:54, 15 decembar 2006 (CET)

Vidim da si Estavistiu ostavio poruku. On je jako tvrdoglav i to stvara velike probleme. Estavisti je jedan obični čovjek koji očigledno ima cijelu kontrolu na en wikiu. Ja ću mu objasniti moju ideju: da Kipar koristiti iste boje u kartama a toliko je podijeljen da Turci ne mogu ići u Grčki dio i vice versa. Najgore je da on nema ništa sa Bosnom ili RS-om. Ja koliko znam on trenutno živi u Londonu a rođen je u Beogradu. Izvini ali nisam te razumio za prijevod. Pozdrav, Vseferović 18:22, 16 decembar 2006 (CET)

Izbriši[uredi izvor]

Molim te da obrišeš ovaj članak Wikipedia:Jedan članak dnevno/Vseferovic/Januar... Napravio sam grešku u naslovu. Hvala i pozdrav, Vseferović 20:14, 17 decembar 2006 (CET)

Slažem se. On je naveo probleme koje smo većinom već riješili. Njegov veći razlog je da estetika "našeg" šablon nije kao njegova. Uredu ako mu je to problem onda neka razgovaramo. Mislim da to nije razlog da se novi šablon pravi. Kao što sam rekao Emx-u, mi nemamo bošnjačkoj (bosanskog) admina na en wikiu. To nam stvara veliki problem jel nemamo nikoga da nas podržava. Neki korisnik:Duja, srbin po nacionalnosti, je postao admin. Do sada je već blokirao 6 "ponosnih" bosanaca koji su se borili za bosanske članke. (Znam da ne treba pretjerivati, ali njih je 70% koji pretjerivanju, i onda dodje nas korisnik (njihovog nivoa) i odmah bude blokiran). Ja ću imati mnogo vremena od petka pa će mo tad pokrenuti akciju.

P.S. On ti neče odgovorit tek tako, nego on će diči veliku pobunu čim počnemo mijenjati. Pozdrav, Vseferović 20:46, 17 decembar 2006 (CET)

Esselamu Alejkum - zastita[uredi izvor]

Esselamu Alejkum brate musliman. Vidiosam da na Bosansku Wikipediju si administrator i kao administrator voleo bih da zastitis Korisnik:Puntori i Razgovor sa korisnikom:Puntori.

Hvala ti mnogu. Selam. (Puntori 09:42, 19 decembar 2006 (CET))

Esselamu Alejkum
Hvala ti mnogo za zastitenje te strane. Ja sam albanac iz Makedonije pa znam (ne i dobro da pisem) bosanski zato nema veze kad i da hoces da mi pises pisi bosanski (i za mene je dobro bolje cu govoriti posle bosanski :) ).

Selam. (Puntori 15:25, 20 decembar 2006 (CET))

Portali[uredi izvor]

Izvinjenje što ne odgovorih odmah. Ni ja nisam načisto s kojim portalima bi trebali početi, malo ću pogledati koje su nam kategorije dosta popunjene pa ne bi bilo loše da krenemo s njima. Uglavnom neke od mojih ideja su da bi trebali uraditi Medicinu, Biologiju, Geografiju, hmmm to mi zasada pada na pamet. Prijedlog je da napravimo portal, napišemo (prepišemo) najbitnije članke i onda idemo dalje. Mislim da bi nam za jedan portal trebalo 30-40 dana (ali da ga koliko toliko kvalitetno postavimo). Meni je malo frka na poslu ovih dana (radi se :)) a i beba kući traži svoje vrijeme tako da sam rasprodan, ali eto nadam se da će od Nove biti bolje. Pozdravi za tebe, i čujemo se tamo početkom januara da dogovorimo šta prvo da "napadnemo" pa da se bacimo na posao :)

Mahanje Ado 11:08, 25 decembar 2006 (CET)

Jedan savjet[uredi izvor]

Pozdrav Kahrimane, vidim da radiš na romanima Agate Kristi koje prenosiš sa hrvatske Wikipedije. Htio bih ti ukazati na neke jezičke greške na koje trebaš obratit pažnju. Npr. red riječi u rečenici u bosanskom jeziku je uvijek: subjekat-predikat-objekat, npr.

  • Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin XY (subjekat) je otišao na (predikat) utakmicu Vratnik-Vrbanjuša (objekat odnosno priloške odredbe itd.).

U hrvatskom jeziku je nova tendencija da se predikat lomi kao kod germanskih jezika, pa oni imaju ovu konstrukciju: dio subjekta-dio predikata-dio subjekta-dio predikata-objekat. U istoj gornjoj rečenici bi to izgledalo ovako:

  • Predsjednik (dio subjekta) je (dio predikata) predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin XY (dio subjekta) otišao (dio predikat) na utakmicu Vratnik-Vrbanjuša (objekat odnosno priloške odredbe itd.).

Na to obrati pažnju prilikom preuređivanja članaka, a također i na riječi koje se koriste u bosanskom. Npr. mi kažemo Šta je on radio? umjesto Što je on radio? itd. Eto ovo su neke opaske za uspješniji rad :) Lijep pozdrav.Emir Kotromanić 20:58, 25 decembar 2006 (CET)

Po pitanju šta i što i sličnih greškica, koje nažalost ne uočavam, stvarno mi je žao, maksimalno ću se potruditi :). A ovaj red riječi u rećenici, nedavno sam to primjetio pri prevođenju Harry Potter članaka sa hr wikipedije, i u prvi mah sam se "zijanio", te sam u početku pazio da to na vakat i ispravim. Valjda mi je u međuvremenu prešlo u naviku. Hvala na opaskama i selam Emire --Kahriman 21:04, 25 decembar 2006 (CET)

Nagrada[uredi izvor]

Više i ne pratim izmjene :) --Emx 23:36, 25 decembar 2006 (CET)

ZVONO[uredi izvor]

Što si preusmjerio. Ja ipak mislim da je tačan naziv ZVONO (Velikim slovima). Pozdrav, Vseferović 20:30, 27 decembar 2006 (CET)

Koliko ja znam, standard je da se naslovi uvijek pišu malim slovom, mada nisam siguran [1]. Najbolje da pitaš Emira, on ima najviše staža :) --Kahriman 20:40, 27 decembar 2006 (CET)
Ja ne vjerujem da ovo ulazi u pravopis. Ukoliko je naziv velikim slovamia, onda trebamo koristi velika slova. Npr: Pogledaj članak NATO. Jednostavno ne možeš napisati "nato" malim slovima. Reci mi šta misliš. Pozdrav, Vseferović 21:50, 27 decembar 2006 (CET)

hey...[uredi izvor]

Hey, molim te da glasas za mene da postanem admin ne en wiki-u. Hvala i pozdrav, 67.176.153.115 20:05, 29 decembar 2006 (CET)

ja sam Hvala 20:07, 29 decembar 2006 (CET)


Hvala[uredi izvor]

Hvala na brisanju članka. Pogriješio sam, a nisam znao kako da ispravim.

Nova runda članaka :)[uredi izvor]

Bok. Danas sam napisala još dva članka o Potter, hr:Inkvizitorski odred i hr:Testral, a Treecko trenutačno prevodi članak Magija (Harry Potter). Pa prenesi :) Poz --MayaSimFan 17:30, 4 januar 2007 (CET)

I Magija (Harry Potter) napisano. :) --MayaSimFan 23:04, 11 januar 2007 (CET)

Agatha[uredi izvor]

Bok kolega iz Bosne, pozdrav

Zašto nisam prevodio, pa zato što dosta njih nije prikazano u hrvatskoj, a nisamhtio napamet prevoditi. Neke stvari se kod nas ne prevode, a neke i jesu, ali za vo starno neču niš dirat da ne bi bilo problema. --Edgar Allan Poe

Dragi Kahrimane...[uredi izvor]

... dva puta sam protrljao oči misleći da sanjam... Mislim, svaka čast! Ako te uspijem stići, u par dana, hoćemo li i treći krug zavrtiti? Sve najbolje, i još jednom svaka čast :). -- Amer Zeherović Poruka 09:25, 7 januar 2007 (CET)

Tek je 7., a imamo preko 30 napisanih članaka. Šta će biti do kraja mjeseca... Zavrtićemo ih mi još, ako Bog da, :) --Kahriman 18:44, 7 januar 2007 (CET)

balun[uredi izvor]

West Brom 4ever je sa hrvatske wikipedije. na našoj wikipediji imate masu i o nogometu, pa navalite. West Brom 4ever 01:04, 8 januar 2007 (CET)

Mnogo ti hvala[uredi izvor]

Od svih adminiastratora najviše mi se sviđaš i zbog svojih stavova koje si naveo u korisničkim šablonima i hvala ti za to savjet u vezi Jedan članak dnevno i želio bih da te pitam koliko članak treba napraviti da bi dobio ohvalu za rad u Jedan članak dnevno.Selam i puno pozdrava od Nedima iz Tešnja.